Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
fangss torpeda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43.22
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Drwal Biegacz pisze: 21 paź 2025, 15:16 (...)
To mnie właśnie zainspirowało... oświeciło w mojej prac nad sobą : )
(...)
:oczko: To tu wynalazłem specjalnie dla Ciebie @Drwalu, coś co Cię zainspiruje może na trochę dłużej:
.https://youtu.be/zCNIThSnwrU?t=4630
PKO
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 14 paź 2025, 10:31 Ja wylazłem spod kamienia. I też żałuję, bo nic się nie zmieniło od 20 lat. Ta sama bezmyślność.
Pamiętacie filmik z Haile i jego nadpronacją.
Córce mówię Saucony obczaj, to mi takie coś podesłała, z przestrachem w oczach:
https://www.instagram.com/reels/DNasUsPNTom/

I co teraz? :hejhej:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Betonowanie kostki będzie zmieniać strategię utrzymywania dynamicznej równowagi w fazie podporu. W tych czarnych butach kierunek strzałki reakcji od podłoża prawdopodobnie oddala się od COM więc trzeba to skompensować lądowaniem bliżej osi ciała. Albo zwiększy się drop miednicy, co też ma szansę zbliżyć COM do lepszego podparcia. Albo jeszcze jakaś inna kompensacja zostanie włączona. Może napnie się bardziej góra, może ręce skompensują ten wzrost odległości COM od punktu podparcia. Może bardziej kor się aktywuje i wtedy trzeba by go wzmacniać na siłowni itd. Generalnie rzecz biorąc, to jest czego się bać.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Mogę to córce zacytować, ale nie jestem pewien czy cię polubi. Może choć dwa słowa po ludzku byś dopisał.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Po ludzku, to pronacja jest naturalnym ruchem w stawie skokowym. Na tym filmiku mogłaby być nawet większa. Wtedy to lepiej pracuje. Nie ma takiej dynamiki w stawie, bo jest zakres i jest zaangażowana większa masa tkankowa powyżej, która łagodzi przeciążenie wydłużając czas amortyzacji. Większość ludzi tego nie rozumie, bo jak widzą pronację, to wpadają w panikę. A bardziej powinni bać się prędkości wchodzenia w zbyt mały zakres pronacji. No ale to już znowu przestaje być po ludzku, więc tylko pierwszą część z tego jej zacytuj.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No i można, można, teraz to Cię może nawet pokocha, ale pewności nie mam.

Pokazałem jej kilka filmików, to powiedziała, że nie jest czarna, ale się zastanowi.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ