Jakie ćwiczenia z gumami oporowymi polecacie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Wiesz co, jak biegałem to przysiadów nie robiłem wcale, teraz jak truchtam sobie też nie robię. Uważam, że długodystansowcom są niepotrzebne, są dziesiątki rzeczy ważniejszych od przysiadów i całej siły. Moim zdaniem to może być szkodliwe nawet, wszystko oczywiście zależ, Bo jakieś usuwanie słabych stron, czy dysbalansów, to i owszem. A przysiady to miałem epizod treningu siłowego, ale wtedy nie biegałem. Żeby były jakieś efekty to potrzeba, tak jak i w bieganiu sporo pracy. Pamiętam dokładnie, bo na forum na które wtedy zaglądałem był taki wątek zbiorczy, coś jak u nas "biegniemy na księżyc" i w jednym roku zrobiłem 10 000 siadów wszystkie z ciężarem, no i 5000 podciągnięć na drążku, też sporą część z ciężarem. Więc to nie jest tak, że kucniesz parę razy i coś się zmieni.
PKO
Olaboga
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49:26
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No to może kwestia Twoich predyspozycji.
Co do treningu i czasu w jakim przynosi korzyści, owszem. Ale też są zróżnicowane, ja kojarzę okresy 3 miesięcy oraz 2 tygodni, po których to czasach zachodzą pożądane adaptacje.
Z kolei robiąc 10k przysiadów czy 5k podciągnięć ewidentnie masz na celu osiągnięcia w tej konkretnie dyscyplinie, nie w bieganiu.
Po epizodzie z treningiem siłowym, kojarzysz od czego się takie treningi zaczyna, we wczesnym etapie, jak zmienia obciążenia i ilość serii wraz z mijającymi tygodniami, itd. Generalnie.
Fakt, że sam niewiele robię treningu siłowego, ale to za sprawą Yacoolowych głównie treści. Póki co chwalę sobie :)

Pozdro.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ