Jakie ćwiczenia z gumami oporowymi polecacie?
- pawo
- Wodzirej
Wiesz co, jak biegałem to przysiadów nie robiłem wcale, teraz jak truchtam sobie też nie robię. Uważam, że długodystansowcom są niepotrzebne, są dziesiątki rzeczy ważniejszych od przysiadów i całej siły. Moim zdaniem to może być szkodliwe nawet, wszystko oczywiście zależ, Bo jakieś usuwanie słabych stron, czy dysbalansów, to i owszem. A przysiady to miałem epizod treningu siłowego, ale wtedy nie biegałem. Żeby były jakieś efekty to potrzeba, tak jak i w bieganiu sporo pracy. Pamiętam dokładnie, bo na forum na które wtedy zaglądałem był taki wątek zbiorczy, coś jak u nas "biegniemy na księżyc" i w jednym roku zrobiłem 10 000 siadów wszystkie z ciężarem, no i 5000 podciągnięć na drążku, też sporą część z ciężarem. Więc to nie jest tak, że kucniesz parę razy i coś się zmieni.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 49:26
- Życiówka w maratonie: brak
No to może kwestia Twoich predyspozycji.
Co do treningu i czasu w jakim przynosi korzyści, owszem. Ale też są zróżnicowane, ja kojarzę okresy 3 miesięcy oraz 2 tygodni, po których to czasach zachodzą pożądane adaptacje.
Z kolei robiąc 10k przysiadów czy 5k podciągnięć ewidentnie masz na celu osiągnięcia w tej konkretnie dyscyplinie, nie w bieganiu.
Po epizodzie z treningiem siłowym, kojarzysz od czego się takie treningi zaczyna, we wczesnym etapie, jak zmienia obciążenia i ilość serii wraz z mijającymi tygodniami, itd. Generalnie.
Fakt, że sam niewiele robię treningu siłowego, ale to za sprawą Yacoolowych głównie treści. Póki co chwalę sobie
Pozdro.
Co do treningu i czasu w jakim przynosi korzyści, owszem. Ale też są zróżnicowane, ja kojarzę okresy 3 miesięcy oraz 2 tygodni, po których to czasach zachodzą pożądane adaptacje.
Z kolei robiąc 10k przysiadów czy 5k podciągnięć ewidentnie masz na celu osiągnięcia w tej konkretnie dyscyplinie, nie w bieganiu.
Po epizodzie z treningiem siłowym, kojarzysz od czego się takie treningi zaczyna, we wczesnym etapie, jak zmienia obciążenia i ilość serii wraz z mijającymi tygodniami, itd. Generalnie.
Fakt, że sam niewiele robię treningu siłowego, ale to za sprawą Yacoolowych głównie treści. Póki co chwalę sobie

Pozdro.