But z dobrą amortyzacją pod śródstopiem

OnTheRunShoesSF
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 10-15km chodu/dzien
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Doradzilem mu buty ktore by mu nie zaszkodzily a nie te ktore miescily sie w widelkach cenowych
PKO
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Doradziłeś mu buty do piętowania, a nie takich szukał.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam teraz Kinvary,13 ale jako amortyzowane tego bym nie nazwał. Fakt, że stopa dobrze w nich leży, nic nie ciśnie, są super elastyczne i cholewka wystarczająco mocna, ale amortyzacji to tam za dużo nie ma.
No, potwierdzam, że amortyzacji tam niewiele, ale but jest naprawdę fajny. Idealnie pasuje pod moją stopę, uwielbiam też w nim starty i szybkie jednostki. Jakbym miał wybierać idealny but do wybiegań/rozbiegań to chciałbym, żeby mi ktoś zrobił dokładnie takie Kinvary ale z trochę większą amortyzacją. Chyba, że właśnie takie są Triumphy.
Awatar użytkownika
przemekEm
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mossar pisze: 29 wrz 2023, 14:57
Mam teraz Kinvary,13 ale jako amortyzowane tego bym nie nazwał. Fakt, że stopa dobrze w nich leży, nic nie ciśnie, są super elastyczne i cholewka wystarczająco mocna, ale amortyzacji to tam za dużo nie ma.
No, potwierdzam, że amortyzacji tam niewiele, ale but jest naprawdę fajny. Idealnie pasuje pod moją stopę, uwielbiam też w nim starty i szybkie jednostki. Jakbym miał wybierać idealny but do wybiegań/rozbiegań to chciałbym, żeby mi ktoś zrobił dokładnie takie Kinvary ale z trochę większą amortyzacją. Chyba, że właśnie takie są Triumphy.
Triumph w założeniach to rozbudowany poduszkowiec, but do biegania z pięty, grubszy, sztywniejszy, nastawiony na "przetaczanie" a nie pracę przodem stopy. W Saucony Freedomy były takimi bardziej amortyzowanymi Kinvarami - żadnych wzmocnień, całkowicie miękka cholewka i podeszwa, dużo miejsca na palce, ale wyleciały z oferty. Te NB - Rebele o których wspominałem są dosyć podobne, do Freedomów pod względem amortyzacji i elastyczności, tylko mają mało miejsca z przodu na palce, na nic dłuższego ich bym nie polecił, ale na krótkie tempowe/interwały czy nawet zawody 5km są świetne. Ja >8km biegi robię po lesie, wcześniej robiłem to w Altrach Escalante, teraz w Kinvarach. Amortyzacja na ubitą leśną ścieżkę jest wystarczająca, ale jak miałbym dłużej klepać asfalt czy kostkę, to pewnie wybrałbym coś innego.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zgadzam się. W rebelach 2 zrobiłem tylko 35 km, ale właśnie wszystko po twardym (no bo do tego niby są). Moim zdaniem ta ich "naazotowana" pianka zapadała się pod moimi 65 kg zdecydowanie nadmiernie. A do tego przód masakrował mi drugi mały palec najbardziej zajadle ze wszystkich dotychczasowych butów. Szybko sprzedałem.

Do takiej "rzadkiej" pianki to trzeba dodać jakąś płytkę-jak to świetnie zrobiono w endorfinach speed i pro. Peba(x) bez płytki to rozbujana, niekontrolowana trampolinka.

A triumph (miałem wersję 5 i 18-nota bene, wersje od 6 do 16 nie istnieją) to czołg-dokładnie do powolnego przetaczania, od wersji 17 z pianką gęstą i na dobre 1000+ kilometrów (w żadnym innym salcesonie nie dają tej pianki). A wersje 20 i 21 jeszcze bardziej pod pietę pasują, bo zwiększyli obcas. I wszystko jest w tym bucie grube i miękkie-cholewka, zapiętek, język, a nawet sznurówki.

pma
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:46
Życiówka w maratonie: 2:43:25

Nieprzeczytany post

Kinvary jeszcze kilka lat temu były dla mnie wystarczająco dobre żeby biegać w nich maraton ale cóż karbon i wszelkiej maści inne płytki popsuły rynek, szczególnie dla takich prostych butów treningowo-startowych. Kinvary 13 na pewno nie kupię chociaż chodzi za grosze natomiast 14 edycja już wygląda lepiej (minimalnie więcej pianki) a kinvara pro to już w ogóle, no ale tu już jest płytka :)
A speedy 2 to bardzo porządne buty są i do klepania i nawet do czegoś szybszego nieco.

a z tymi Freedom Iso zaliczyłem nieudaną przygodę bo mieli niestety cos pomieszanego z rozmiarówką i zwyczajowe 45 było ciasne i niewygodne więc odesłałałem :)
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pma pisze: 29 wrz 2023, 15:58 Kinvary 13 na pewno nie kupię chociaż chodzi za grosze natomiast 14 edycja już wygląda lepiej (minimalnie więcej pianki)
Problem z dziadowską pianką jest taki, że więcej wcale nie znaczy lepiej (patrz model Ride).
Z dobrą pianką też można przedobrzyć zwiększając grubość podeszwy. Paradigmy 4 i 5 z EGO 30 mm były ciężkie, twarde i nieprzyjemne, a w Escalante 24 mm tej samej pianki jest lekkie, żwawe i czujne.

Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Właśnie zrobiłem 35km w SPEED2. Rewelacyjny but na długie wybiegania( amortyzacja gigantyczna) ale o dziwo na szybkie treningi też zajebiste. Jeszcze raz napiszę saucony speed oraz bostony 8 to najbardziej uniwersalne i nsjlepsze buty treningowo/startowe w jakich biegałem mimo że to całkowicie inne buty
Beniu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 42:xx
Życiówka w maratonie: 3:16

Nieprzeczytany post

Czy wg. kolegów mizuno wave rebellion pro nadaje się jako but do biegania ze śródstopia? Zależy mi na amortyzacji.

Mój przypadek to 15 lat biegania z pięty. Po 2 operacji kolana wracam i przestawiam się na śródstopie. Starcie podeszwy to na śródstopiu wewn. Na pięcie zewn. (tak było przy bieganiu z pięty).

Jeśli nie ten model to jaki?
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tu twierdza, ze wlasnie dokladnie do tego nadaje sie najlepiej: https://runrepeat.com/uk/mizuno-wave-rebellion-pro

No i 5 cm pianki na srodku podeszwy to chyba zaden inny but do biegania nie oferuje.

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Hoka Cielo X1 2.0 jest w tej materii bardzo podobna.

https://runrepeat.com/hoka-cielo-x-1-2-0

Mierzylem je i wrazenie przypomina troche zalozenie kolyski na nogi :oczko:
Szkoda, ze nie moglem sie przebiec, chociaz tak z ciekawosci.

Co do podstawowego pytania, to do biegania ze srodstopia z dobra amortyzacja nie trzeba az takich freakow szukac IMO.
Grunt, zeby mialy sporo pianki z przodu, co de facto oznacza, ze powinny miec nie za duzy realny drop.
Co mi z tego, ze but ma z tylu 40mm, jezeli zmierzony drop jest 11mm, mimo ze producent podaje 6 czy 8?
Te kilka mm wiecej pianki z przodu robi wlasnie dla mnie wielka roznice.
RunRepeat bardzo tutaj pomaga w weryfikacji realnego dropu itd.
Beniu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No właśnie patrzę że ciężko kupić te Mizuno

Zarówno
Mizuno Wave Rebellion Pro
Jak i
Mizuno Wave Rebellion Flash

Zobaczę te Hoka Cielo X1

Dokładnie tak szukam na runrepeat (mały drop + midfoot strike) i jadę po kolei od tych mających najlepsze oceny, odrzucam jakieś megadrogie, wiele modeli tak wyfiltrowanych jest out of stock. Suma sumarum nie jest łatwo coś kupić...
Beniu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hoka Cielo x1 kosztują ponad 1000. Drop 7 mm. Poszukam chyba czegoś z Decathlonu z dropem 0 mm...
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Szkoda stóp (a konkretnie palców) na buty z Decathlonu. Bo gorsze są pod tym względem niż te Cielaki (czy wszystkie inne Hoki). Jak już cię przodostopie interesuje, to niech palce pracują, a nie zbijać je w tradycyjny trójkąt zgniotu.
Sikor pisze: 29 sie 2025, 12:22 Hoka Cielo X1 2.0 jest w tej materii bardzo podobna.

https://runrepeat.com/hoka-cielo-x-1-2-0

Co mi z tego, ze but ma z tylu 40mm, jezeli zmierzony drop jest 11mm, mimo ze producent podaje 6 czy 8?
Te kilka mm wiecej pianki z przodu robi wlasnie dla mnie wielka roznice.
RunRepeat bardzo tutaj pomaga w weryfikacji realnego dropu itd.
Toś polecił buty z realnym dropem blisko 11 (i tylko 28 mm z przodu, wg. WA), a piszesz, że to do dupy. Przeczytałeś to, coś polecił?

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ