Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

triple333 pisze: 10 sty 2025, 10:39 /.../, a nie że super czuć poprawę, czuć pośladek, inny ruch.../.../
@triple333 A to mało?
Zachęcam do śledzenia tego wątku, myślę, że to kwestia czasu, a zdziwisz się... :spoczko:

Ale to tylko tylko na marginesie...

Polecam to do wszystkich :spoczko: wysłuchanie RACE PACE Kształtowanie techniki w pływaniu | Tomasz Kowalski

https://open.spotify.com/episode/4CmDvY ... 43a0e744aa

Daje do myślenia...
Jest o nas!
New Balance but biegowy
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 11 sty 2025, 11:42 Lewandowski ma 38 lat.
Myślę, że większą przeszkodą jest "brak chęci". Niby zupełnie na innym dystansie, ale pomijając, to przecież Bekele pobiegł w podobnym wieku PB w maratonie...

Ale wróćmy do głównego tematu: czyli
feedback.
Biegałem jakiś czas temu trening z odcinkami 400m. I już w połowie treningu czułem, że poślady coraz mocniej się odzywają. Dodatkowo byłem w stanie też popracować w 70% w rytmie 2/3 i kontrolować wzmacnianie na krokach wydechowych. Resztę przełączałem się na inny rytm: 3/2. Subiektywnie, to myślę, że warto poćwiczyć w tempach startowych albo powyżej nich, żeby przerobić z czym trzeba będzie się zmierzyć na zawodach. Natomiast sam trening wykonałem bez większych problemów. Po treningu miałem wrażenie, że poślady są konkretnie wymęczone. Czy coś robiłem dodatkowego? Na dzień przed treningiem poćwiczyłem w kwazimodo, łacznie może 300m pracy. Część odcinków w gumie czarnej wiązanej na 2 razy, a część na 3 razy. Ta druga wersja (3x) mocniej ciągnie nogę do środka i tak jakby pomaga pchać do przodu, natomiast ma minusy, bo jednak bo dłuższym czasie sprawia dyskomfrot ściskająca guma nawet w bezruchu, czy marszu.

Co spowodowało zmęczenie poślada na treningu? Kwazimodo? Ruch na właściwym treningu? Zawody kilka dni wcześniej? Wszystkie te czynniki naraz? Nie jestem pewny... Pozostaje do obserwacji, przy kolejnym podobnym treningu.

Mam wrażenie, że jest jakaś szansa, na przełożenie ruchu rozbiegań na szybsze bieganie. Na razie mam wrażenie, że ruch na rozbieganiach poprawił się, ale nie wykorzystuję tego w pełni przy szybszym bieganiu, ale widać już pierwsze przebłyski, jak choćby wspomniany trening, gdzie zaczynam lepiej czuć i projektować ruch. Zobaczymy co przyniosą kolejne dni.
----------------------------------------------------------
1440miles
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No i cóż, że ze Szwecji.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A co tam u Wojtka Nowickiego słychać?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

To samo co u Seby Kota i Wodyna.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Najwyższy czas na merytoryczne podkasty z serii - jak już nie da rady biegać, to zawsze można podbić żelazo w przysiadzie. A tego przecież zawsze mało u anemików. Zwłaszcza ten Szwed taki jakiś blady.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Padło niedawno tutaj w wątku pytanie o postępy...
To tak apropo Szweda - teoretycznie poprawił się o 27 sekund względem zeszłego rok na 10km. Ale gdyby wliczać też 10 000m z zeszłego roku, to zawodnik wyrównał PB.
To jak to oceniać? Jest progres? Czy stabilizacja?
1440miles
majas
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 36:12
Życiówka w maratonie: 3:02,14

Nieprzeczytany post

Czytam na Letsrun, ze druga piatke pobiegli w 13:10. Sprawdzilem w Wiki, ze rekord europy na 5k (road) to 13:12. Kosmos :szok:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wyprzedziłeś mnie. Druga piątka była naprawdę mocna więc po tym biegu trudno wyciągać wnioski o jego postępie na dychę. Ale możemy ruszyć ten temat od strony technicznej. Jak myślicie - o ile Szwed poprawiłby się gdyby przeszedł przez tipy, które tu rozkminiamy? Złamałby 26 minut? Na pewien czas podniosłyby one poziom czerwonej linii kosztem wyższych pięter piramidy. Na rytm i wzmacnianie potrzebowałby kilku tygodni, tak myślę. Wzmacnianie dużą masą może być już grubszą sprawą i zostawmy to na razie, bo skuteczne cofnięcie klaty i mocniejsze wejście miednicą, to raczej kwestia sezonu i tego nikt nie zaryzykuje.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Są pomiary z zegarka (nieidealne urządzenie), ale wygląda, że tuż przed 7. km jest już bardzo delikatnie z górki. Może nie każdy zawodnik poczuje 2m spadku na 1km, ale jednak łatwiej niż odwrotnie
Szwed.PNG
Szwed_2.PNG
.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
1440miles
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ta trasa w Muszynie to jaki ma spadek? Bo może na zbiegu tkankowo wcale łatwiej nie jest.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 13 sty 2025, 11:52 A ta trasa w Muszynie to jaki ma spadek? Bo może na zbiegu tkankowo wcale łatwiej nie jest.
Wyniki Bartoszaka i Syrek są w trakcie zatwierdzania???
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nawet jeśli, to kogo to jeszcze obchodzi...
mimi pisze: 11 sty 2025, 23:57 Na dzień przed treningiem poćwiczyłem w kwazimodo, łacznie może 300m pracy. (...) Co spowodowało zmęczenie poślada na treningu? Kwazimodo? Ruch na właściwym treningu? Zawody kilka dni wcześniej? Wszystkie te czynniki naraz? Nie jestem pewny... Pozostaje do obserwacji, przy kolejnym podobnym treningu.
Wszystko naraz, ale stawiam na kwazimodo jako decydujący czynnik. Jeśli robisz go agresywnie, to praktycznie od pierwszych kroków wchodzi mocno tkankowo, więc te 300m to bardzo dużo. Może tak być, że im skuteczniej bodźcujesz tym mniej tego bodźca powinno być.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 13 sty 2025, 11:52 A ta trasa w Muszynie to jaki ma spadek? Bo może na zbiegu tkankowo wcale łatwiej nie jest.
Ok. 126m spadku. Jedynie końcówka podobna
muszyna.jpg
.
Ale bieg na tej trasie już nie istnieje, choć jest jakiś odpowiednik w Piwnicznej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
1440miles
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To są twoje międzyczasy?
ODPOWIEDZ