Waga a tempo biegu.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
PoczątkującySportowiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej jako, że jestem biegaczem który chcę biegać coraz szybciej zastanawiam się jak to jest z tym rzucaniem wagi.
Mam 184cm i 84 kg czas na 5km 16:50 body fat mniej niż 10%. I teraz rodzi się pytanie czy zbicie masy mięśniowej=spaleniu tłuszczu czy redukcja 10 kg gdzie tej masy tłuszczowej mam bardzo mało da mi efekty czy raczej zaszkodzi mi? Tak czysto teoryzujac. A jakie wy mieliście efekty po zrzuceniu paru kilogramów? Nie zmieniając treningu.
New Balance but biegowy
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

10% tłuszczu? to chyba masz spore mięśnie.

Zbicie wagi da ci bardzo dużo.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
PoczątkującySportowiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No mam kulturystyczną sylwetkę, tylko boję się o stawy i ścięgna czy podczas redukcji gdy będę tracił mięśnie nie będą zbyt mocno osłabione. Przez co będę mógł złapać szybko kontuzję.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ale czy warto?
Zrobienie mięśni pewnie cię kosztowało sporo pracy.
Zejdziesz powiedzmy do 15:40 i co ci to da. To dalej amatorka.
Zrób to co będziesz uważał za słuszne i co sprawi, że będziesz szczęśliwszy.

Nie pomogę ci, co będzie po utracie mięśni, bo nie mam w tym doświadczenia. Nigdy ich nie miałem.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja tez się nie znam, ale (na chłopski rozum), tych mięśni byłoby mi po prostu szkoda.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Ale to nie tak. To bardziej skomplikowane.
Mięśnie bez treningu siłowego nie zostaną takie na pewno.
To może być przyrost miofibry i sarkoplazmy w różnych proporcjach, a to robi różnicę.
Same włókna potrafią się przekształcać z szybkich w wolne i na odwrót.

Za mało danych, żeby coś powiedzieć. Skąd wiesz, że masz 10% tłuszczu, jak ćwiczyłeś do tej pory, czy ćwiczysz nadal siłowo i ewentualnie jak? Jak trenowałeś biegi i jak robisz to teraz?
Ile masz w obwodzie bicepsa, uda i łydki, z jaki ciężarem zrobisz przysiad i ile razy zrobisz przysiad z 80% maxa?
Na początek to tyle pytań, ale to oczywiście nie wszystko. :hejhej:
PoczątkującySportowiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

- myślę że mam nawet mniej niż 10% świadczą o tym żyły na brzuchu i ogólnie mała ilość tłuszczu podskórnego.
-dalej ćwiczę 3x w tygodniu siłowo 3-6pwt fbw ale nogi robię tylko raz że względu na bieganie.
-biegam od lutego z miesiąca na miesiąc dokładałem kilometraż zaczynałem od 30km tyg a skończyłem w październiku na 90km tyg listopad i grudzień przeszedłem na 1500m i zmniejszyłem objętość do 60km/tyg
- biceps 38/ udo 64 łydka/ 41,5
Przysiad pełny 160kg. 85% nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No i coś więcej wiadomo.

Jak ćwiczysz nadal siłowo to rozumiem, że to lubisz i ci zależy na sile, wyglądzie, bo do biegania to niepotrzebne.
Zapytałem o 80% (poprawiłem z 85) bo to istotne, to świadczy o proporcji mięśni i dotychczasowym treningu.
Dawno to było, ale jak pamiętam statystycznie z 85% zrobić można 6 repów, a z 80% 12.
Znam osoby co robiły z trudem 8-9, a na przykład ja spokojnie 20-22 razy.

Co ja bym zrobił jakbym był w tym miejscu co ty i chciał bić życiówki w biegach długich, a przy tym nie stracić za dużo z siłowni:

Skupiłbym się na treningu biegowym, to oczywiste. Siłownie dwa, trzy razy w tygodniu, fbw najlepszy chyba, ale mało powtórzeń z dużymi ciężarami. No i nie przejadałbym się, szczególnie białkami. Ot tyle.
Polecam trening 5/3/1, może znasz.
Albo sam nie wiem. :hejhej:
PoczątkującySportowiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak znam ten trening, i chyba tak zrobię że raczej nie będę zbijał wagi na razie zobaczymy co przyniesie następny rok jeżeli w czerwcu/listopadzie zlamę 16min przy tej wadzę to pomyślę o zbiciu. No właśnie zależy mi na tym co już zbudowałem. Z tego co pamiętam to zanim zaczynałem biegać to przy maksie 220 kg zrobiłem 180 na 7 razy. Teraz też myślę że 85% bym zrobił na 6-8 na pewno nie więcej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No a napisałeś, że max 160, przecież to kolosalna różnica, chyba, że ważyłeś dużo więcej.
PoczątkującySportowiec
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wtedy ważyłem 93 kg to max był z grudnia 2023, wtedy jeszcze ćwiczyłem trójbój siłowy.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 10 sty 2025, 19:41 Co ja bym zrobił jakbym był w tym miejscu co ty i chciał bić życiówki w biegach długich, a przy tym nie stracić za dużo z siłowni:

Skupiłbym się na treningu biegowym, to oczywiste. Siłownie dwa, trzy razy w tygodniu, fbw najlepszy chyba, ale mało powtórzeń z dużymi ciężarami. No i nie przejadałbym się, szczególnie białkami. Ot tyle.
Polecam trening 5/3/1, może znasz.
Albo sam nie wiem. :hejhej:
+1

Ja tam nie mam mięśni żeby je stracić, wiec decyzja jest łatwiejsza. A czy zrzucenie 10kg przyniesie więcej jak minutę na 5000 tez nie jest pewne.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No to musisz znać Wendlera, niepotrzebnie pytałem. :hejhej:
Kurczę, sam widzisz, że tu nie ma prostej odpowiedzi. Jak ćwiczyłeś z dużymi ciężarami to była praca z układem nerwowym i wzmacnianiem mięśni (hipertrofia miofibry) to nie takie hop siup się tego pozbyć. Co innego trening kulturystyczny gdzie przyrost jest sarkoplazmy.
Nie wiem, na pewno nie możesz robić dużej ilości powtórzeń i jechać na nadwyżce kalorii.
Organizm się dopasuje, po prostu biegaj i rób swoje.

A z 5/3/1 chyba przesadziłem, przy małej ilości treningów tygodniowo, za rzadko były by trenowane poszczególne grupy mięśni, chyba klasyczny fbw będzie najlepszy.

A zresztą ja się nie znam.

edit: o Rolli przyszedł, jak on tak mówi to znaczy, że tak jest. :spoczko:
ODPOWIEDZ