Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

no nie wiem co na to waga buta. :niewiem:

Tez pisałem jakiś czas temu żartobliwie o popędzie siły, ale to uogólnienie.
Nie wystarczy skupić się na pędzie, czy jego zmianie i na sile uśrednionej, czy włożonej energii całkowitej, bo wtedy prościej byłoby skupić się na prędkości, którą umiemy dobrze mierzyć.
No i za prędkość dają medale.
Trzeba wiedzieć jakie są składowe i co można zmienić. Nie można po prostu powiedzieć biegnij szybciej, albo bądź silniejszy.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Z prędkością chwilową mamy problem, a nie średnią, którą łatwo mierzyć. Załóżmy że masz 5m/s na miednicy i wytracasz je do 4 w 25ms gct, żeby za chwilę oddało do 6 w 50ms gct, a potem znów wracasz na 5 (tak tylko obrazowo podaję te wartości). Garmin tego nie zauważy. Ty jednak korzystasz z innego napędu, niż ktoś inny biegnący obok lecz z dużo mniejszymi oscylacjami poziomymi.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Czyli jednak musimy drążyć i rozbierać na czynniki pierwsze.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Niestety tak.
Nie ma na razie atrakcyjnego medialnie przekazu dla tych treści. Nie ma nawet tytułu, jak sami widzicie. Zostaje ładne bieganie, które wymyślił pączek i tak musi jeszcze zostać. Czekamy na lepsze pomysły.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Uchwycony moment z akcją (wstępną akcją) do garbusa i kontrą przodopochyleniem. Chuya widać, prawda? Jednak klatkę dalej doyebanie jest mocniejsze i zawodnik daje feedback, że cały bieg był na odczuwalnie podwyższonej sztywności. Na razie skupiamy się na próbach wywoływania tego zjawiska na krokach wydechowych. Czy to jest to czego szukamy w pracy nad techniką biegu? To by trzeba Baregi zapytać albo Kejelchy, ale oni mogą jeszcze mniej kumać niż my. Taka sytuacja.

Obrazek
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Przegapiłem
mimi pisze: 05 gru 2024, 03:59 Tak: tempo 3:04 i tętno 172
Próg to chyba jedyny parametr, który jest w garminie mierzony a nie szacowany na podstawie statystyk, obarczony błędem ale mierzony. No to czekamy na 29:XX.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Zapomniałem jeszcze, a odłożyłem do przeczytania.

https://www.cell.com/heliyon/fulltext/S ... all%3Dtrue
Nasze wyniki pokazują, że zawodowi biegacze biegają ze znacznie wyższą wydajnością fizjologiczną i mechaniczną, ale ze słabszą stabilnością orbitalną w porównaniu do nowicjuszy. To odkrycie jest zgodne z nieuniknionym kompromisem między wydajnością a stabilnością; wzrost stabilności orbitalnej wymaga zwiększenia rozpraszania energii. Sugerujemy, że zawodowi biegacze rozwinęli zdolność do korzystnego wykorzystywania bezwładności, co pozwala im osiągnąć wyższą wydajność, częściowo kosztem poświęcenia stabilności orbitalnej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A dlaczego ten kompromis jest nieunikniony? Rozumiem, że taki Kejelcha z jego bujanką na boki ma gorszą stabilność orbitalną od amatora, ale może rehabilitacją dałoby się poprawić trafianie strzałką reakcji w środek masy i bujanka by się wyciszyła. A poza tym ta lepsza stabilność orbitalna to podejrzana jest, bo jakby tak zmusić amatora na chwilę do tempa zawodowca, to wciąż będzie miał lepszą od niego stabilność orbitalną?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Może chodzi o bezwładność.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wciąż brzmi to niejasno. Szarpnięcie środkiem masy najpierw w tył, a potem wprzód będzie dawać jakieś efekty w dalszych częściach ciała na zasadzie takiego proksymalnego rozchodzenia się ruchu, co można wiązać z bezwładnością, ale dlaczego daje to mniejszą stabilność orbitalną w porównaniu do biegu amatora, gdzie jak rozumiem, bezwładność jest mniejsza? Od razu przypomina mi się bieg tego pejsa dla Ngetich z Walencji. Który amator opuści tak swobodnie ramię podczas biegu choćby w tempie 4:00/km? I wciąż będzie bardziej stabilny orbitalnie? Chyba czegoś nie kumam.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Nie wiem, ale może coś w tym być, trzeba się wczytać i zastanowić.
Choć już widzę, że to nie byli żadni profesjonalni biegacze "rekord półmaratonu: 76 ± 5,7 min", a więc wszyscy byli gorsi ode mnie. :nienie:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cóż mogę dodać. Nie jest to próba reprezentatywna i tyle.

Ostatnio historyczne materiały przeglądam w poszukiwaniu przyczyn coraz większej zapaści polskiego biegania. Tutaj rozważania naczelnego sprzed kilku lat i fokus praktycznie tylko na nodze wolnej i jednym parametrze, czyli kącie wahadła. Dalej jest cały szereg racjonalizacji z opracowaniem treningu siłowego i propozycjami ćwiczeń jak ten kąt zwiększyć. Atrakcyjność takiego płytkiego postrzegania biegania jest jednym z powodów naszej narodowej porażki, niestety. Myślicie, że trenerzy klubowi mają to lepiej rozkminione?
Tutaj jeszcze starszy materiał z Danutą Urbanik, świetnie zapowiadającą się juniorką. Widać tam kompletny brak pomysłu na dalszy rozwój i szukanie wszędzie tylko nie w biomechanice biegu. Kto widział jak technicznie biegała Urbanik ten wie o czym mówię. Nie żeby to było jakieś tragiczne, ale kontuzje dużo mówią o sposobie biegania. Myślicie, że po dekadzie coś się zmieniło w podejściu trenerskim? Jeśli młody człowiek trafia do klubu i na dzień dobry dostaje całe serie wieloskoków, to nie zmieniło się nic.
Awatar użytkownika
sultangurde
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Powód zapaści jest oczywisty, polska nauka, badania, innowacje szorują brzuchem po dnie pełnym wodorostów.
Uczelnie się zwijają, bo młodzież zrozumiała, że większość szkół wyższych nie uczy niczego przydatnego w życiu.
Jak nie ma naukowców, badań, analiz, opracowań to musimy sięgać do tych zagranicznych, o ile takie są udostępniane. A żeby to zrobić to trzeba umieć po zagranicznemu czytać albo pisać, a najlepiej myśleć. I koło się zamyka.
Blog: viewtopic.php?f=27&t=60020
Komentarze: viewtopic.php?f=28&t=60021
2024 [M40] 18:41//40:12//1:31:02
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 05 gru 2024, 16:54 Próg to chyba jedyny parametr, który jest w garminie mierzony a nie szacowany na podstawie statystyk, obarczony błędem ale mierzony. No to czekamy na 29:XX.
Tylko dochodzi jeszcze jedna perspektywa, czy ten mierzony próg bierze poprawkę na ukształtowanie terenu?
Bo może wyliczył sobie próg np. delikatnym zbiegu. A wtedy już wychodzą różnice.

Podam trochę specyficzny przykład - spokojnego biegania.
Tempo 4:01, dlugi lekki zbieg (-2.5%), HR 125, kadencja 166, dl. kroku 1.50m, odcinek ponad 2km
Tempo 4:26, dlugi lekki podbieg (+2.5%), HR 135, kadencja 166, dl. kroku 1.36m, odcinek > 2km

Poza stadionem nie wszędzie jest super płasko.

Dzisiaj ME w przelajach...

Z obserwacji na treningach, to przy problemach z brzuchem (ból, czy kolka itp.) odczuwalnie ciężej biega się w rytmie, a już szczególnie z dużą masą.
To taka informacja zwrotna. Problemy częściej pojawiają się przy bieganiu inna pora niż zazwyczaj.
----------------------------------------------------------
1440miles
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wzmacnianie dużą masą jest specyficzne. Jeszcze raz napiszę, żeby to wybrzmiało. Już dwa lata temu próbowałem podejść do tego z Sebą, ale zniechęcił nas ten pomysł z uwagi na narastające zmęczenie i brak korzyści na dystansie. Był więc falstart. Teraz jest inaczej, bo zredukowałem wzmacnianie tylko do kroków wydechowych. Na razie na rozbieganiach się sprawdza, bo poszły tempa z 4:15-4:10 na 3:50-3:47 z zachowaniem tętna poniżej 140. I tak przez całe 24km.
Wczoraj miałem na warsztatach Mikiego i jego brata Filipa i wzmacnianie dużą masą na razie jest poza ich możliwościami. Po prostu to nie ma sensu na ich obecnym etapie pracy nad ruchem. Natomiast wzmacnianie małą masą to weszło od razu i Filip poczuł zupełnie inny bieg. Był u mnie pierwszy raz. Mam nadzieję, że nie ostatni, bo pracy z tym jest cała masa. Nomen omen.

Musiałbyś mimi po prostu do mnie przyjechać, bo z samych filmików już nie wyciągniesz więcej.
ODPOWIEDZ