Aplikacja do biegania

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
jaityle
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 53:18
Życiówka w maratonie: brak

Czy jest dostępna aplikacja, w której można utworzyć trening typu: 15min spokojnie + zabawa biegowa: 5x1min przerwa 1min trucht/spacer +2x2min przerwa 2min trucht/spacer + 10x30 sekund, przerwa 1"trucht/spacer + 10min spokojnie? Czasami chce skozystatać z jakiegoś planu dostępnego w internecie, ale mam problem w utworzeniu treningu.

Biegam z Decathlon Coach i mam możliwość ustawienia dowolniej liczby powtórzeń interwałów oraz przerwy między sekcjami z tym czas/dystans biegu i odpoczynku musi byt taki sam. Zastanawiam się, czy jakaś aplikacja umożliwiająca ustawienie treningu o różnym czasie biegu jak w przykładzie 1 min, 2 min, 30 sekund?

Nie mam zegarka sportowego, ale zastanawiam się nad zakupem. Czy taki trening można utworzyć w dowolnym zegarku z GPS? Czy jeśli kupię zegarek, to będę w stanie przenieść historię z Decathlon Coach tak, żeby była razem z treningami z zegarkiem w jednym miejscu?
5 km - 21:41 (30.09.2024)
10 km - 53:18 (11.21.2024)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

RunnerUp:
https://play.google.com/store/apps/deta ... g.runnerup
Już o niej pisałem. Można układać treningi jakie się chce.

W zegarkach sportowych znanych firm, jak np. Garmin, Polar, Coros, można układać treningi strukturalne.

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
sewos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Kontakt:

o widzisz i to mi się podoba - taka aplikacja będzie jak znalazł w dalszych treningach
jaityle
Dyskutant
Dyskutant

Mi też się podoba, będę testowac.
Zanim zaczęłam biegać pobrałam kilka aplikacji, ale na nią nie trafiłam, a szkoda.
Tylko nie widzę żeby można było przypisać w jakich butach robiło się trening, a w Decatlon Coach kontroluje sobie ile przebiegłam w danej parze. Trochę mi szkoda też tej historii z Decatlon Coach, że w każdej chwili mogę sobie sprawdzić ile do tej porzebiegłam. Najwyżej będę biegać na dwie aplikacje jeśli nie będzie to bardzo niewygodne.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Polecam założyć konto na Runalyze. Na naszym forum ta platforma jest szeroko opisana: viewtopic.php?f=72&t=55881

RunnerUp można powiązać z Runalyze.
Po treningu wysyła tam zarejestrowany trening. Można przypisać w Runalyze buty i o wiele, wiele więcej.
Runalyze jest darmowe.

Runalyze można też powiązać z kontem Decathlon:
https://runalyze.com/connect/decathlon
Mój Blog "Luźne wpisy"

jaityle
Dyskutant
Dyskutant

keiw pisze: 24 lis 2024, 14:10 Polecam założyć konto na Runalyze. Na naszym forum ta platforma jest szeroko opisana: viewtopic.php?f=72&t=55881
Dzięki. Założyłam konto i przeglądam wątek. Czuję się trochę przytłoczona zaawansowaniem tej platformy, ale może pomału się wdrożę.
keiw pisze: 24 lis 2024, 14:10
RunnerUp można powiązać z Runalyze.
Po treningu wysyła tam zarejestrowany trening. Można przypisać w Runalyze buty i o wiele, wiele więcej.
Runalyze jest darmowe.

Runalyze można też powiązać z kontem Decathlon:
https://runalyze.com/connect/decathlon
Połączyłam Runalyze z Decathlon. Udało mi się zaimportować treningi. O ile kilometraż się zgadza, to czas nie do końca. Runanalyze "zjadło mi" prawie godzinę aktywności (od maja do listopada). Nie wiem z czego to wynika, może to czas gdy stałam w miejscu i tyle się tego układało? Są też różnice w innych danych, np.wysokość, spalone kcal, ale tutaj i tak nie wiem, które wyniki są bliższe prawdzie. Nie przeniosło też sprzętu, wiec rozumiem, że trzeba go samemu dopisać do każdej aktywności, prawda?
Nie jestem pewna czy umiem powiązać konto z RunnerUp. Po kliknięciu w aplikacje przenosi mnie na stronę sklepu Play i moge otworzyć aplikacje. Rozumiem, że jak będę miała w niej treningi to za każdym raz trzeba je importować i jeśli robiłabym trening z Decatlonem to również, czy te treningi się mają same przenosić po połączeniu kont? Co jeśli w trakcie treningu działały by dwie aplikacje Decathlon i RunnerUp? Wtedy na stronie Runalyze trening się zduplikuje?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Tak zduplikuje się, ale możesz dowolny usunąć.
Te treningi zaimportowane z Decathlon można też edytować: czas, dystans, przypisać sprzęt.
Sprzęt wcześniej musisz tam dodać.
W apce RunnerUp robisz powiązanie z Runalyze: Ustawienia-Konta. Warto też ustawić, by w razie co zapisywał aktywność do pliku na telefonie.

Jeśli będą pytania odnośnie Runalyze, to pisz w wątku Runalyze.

Mój Blog "Luźne wpisy"

jaityle
Dyskutant
Dyskutant

Czym się różni w RunnerUp oznaczenie intensywności jako odpoczynek i jako regeneracja? Zejście przy podbiegach będzie odpoczynkiem czy regeneracją? Czy ma to znaczenie?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Już nie pamiętam. W Garmin też są etapy jak: Regeneracja, Odpoczynek i Wyciszenie.
Wg mnie to tylko nazwa.
Mój Blog "Luźne wpisy"

jaityle
Dyskutant
Dyskutant

Ok , to pewnie wyjdzie w praniu. Dzisiaj mogłam się o tym przekonać, bo zrobiłam trening podbiegów z RunnerUp, ale nie zapisało mi go. Tak więc pierwsze podejście do tej aplikacji nieudane. Miałam też włączanego Decathlona i na nim też wystąpił błąd i nie zarejestrowało mi ostatnich 5 min z 40 min treningu. Ogólnie na początku było ok, tylko był problem z powiadomieniami głosowymi. Gdy jest powiadomienie z Decathlonu, RunnerUp czeka ze swoim komentarzem. I tak może powiedzieć 60 m po 100m, albo że zostało 30 sekund gdy zostały naprawa 22 sekundy. W RunnerUp wybrałam częstotliwość powiadomień domyślną i w sumie to nie wiem co ile one się pojawiały. Gdy już byłam na etapie wyciszenia coś się zepsuło. Miałam do wyboru w RunnerUp wznów, zapisz i coś jeszcze. Nacisnęłam wznów, ale nie ogarnęłam tematu, bo trening się nie wznowił, a tym bardziej nie zapisał. Może kolejne podejście będzie bardziej udane.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Zrób na sucho trening z RunnerUp w domu dla obeznania się.
Ustaw jakiś trening na interwalach czasowych, nie dystans i zobaczysz jak to działa.
Apka oczywiście musi mieć wyłączoną optymalizację baterii i zgodę na ciągły dostęp do GPS.
Można w niej też sparować różne czujniki, np. pas HR po BT.
Przeglądnij opcje. Komunikaty ustaw pod siebie i ćwicz na sucho

Mój Blog "Luźne wpisy"

jaityle
Dyskutant
Dyskutant

Nie ogarniam jak utworzyć powtórzenia interwałów w RunnerUp. Umiem tylko rozpisać trening po kolei aktywność-odpoczynek-aktywność-odpoczynek zamiast 2x aktywność-odpoczynek. Bez znaczenia czy daje powtórz przed czy po interwale i tak przechodzi do kolejnego interwalu bez powtórzenia poprzedniego. Wiecie jak można to zrobić.Są jakieś instrukcje do tej aplikacji?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Ja sporadycznie używałem tej apki.
W załączniku jeden z treningów, który kiedyś tam układałem.
Zdecydowanie lepiej jest biegać z zegarkiem sportowym ObrazekObrazek

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

I waży dobrych kilka razy mniej niż telefon.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
Piotr8686
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

RunnerUp jak dla mnie petarda, ale raczej większość popularnych ma w sobie coś ciekawego ;-)
Ale wiadomo - co kto lubi ;-)
Łapcie namiary - https://www.lesnydwor.karpacz.pl/lesny- ... w-karpaczu
Macie tam wymienione atrakcje dla dzieci w Karpaczu, które warto zobaczyć.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2024, 10:27 przez Piotr8686, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ