Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tam zaraz paralityk i garbata. Chód oglądałeś?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:59
- Życiówka w maratonie: 2:59:13
Nie oglądam chodu bo tam biegną a nie chodzą więc robią mnie w jajo
viewtopic.php?f=28&t=58398 Komentarze
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niektóre z tych zawodniczek mogłyby biegać. Ta Włoszka co wygrała, to za metą wyglądała już normalnie. Jak człowiek. Ździebło to samo. Kto wie, może byłaby na sub 15.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
https://www.instagram.com/reel/C7tuJU4N ... Jkc3Excg== coś za lekko biegnie
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zgadzam się. Za długo tego nie utrzyma. Kilkanaście minut to raczej maks tak na pierwszy rzut oka. Czyli przyzwoita piątka, ale dalej już ciężko będzie.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Na tvp sport podczas ME dużo o technice biegu. Duet Chmara-Babiarz, a zwłaszcza Idzi-Urbaś, starają się jak mogą, żeby wnieść pod polskie strzechy tajniki techniki, omawiając najdrobniejsze w szczegółach detale. Trudno cokolwiek dodać. Wydaje się wszystko jasne, oczywiste i logiczne. Ta wiedza jest opanowana. Zastanawiam się tylko dlaczego jest tak źle skoro jest tak dobrze.
Skok w dal oglądałem i uważnie przysłuchiwałem się specjalistom, żeby coś może wynieść z innych konkurencji, jakieś inspiracje, nowe pomysły itd.
Pytanie: czy w skoku w dal robi się pomiary overstridingu i bada jego relacje z długością skoku? Bo wg logiki, to powinno się tak wylądować na belce, żeby oczywiście nie spalić, ale też żeby nie blokować i nie hamować, czyli lądować pod środkiem masy.
edit:
LINK do grafiki dla niezalogowanych
Skok w dal oglądałem i uważnie przysłuchiwałem się specjalistom, żeby coś może wynieść z innych konkurencji, jakieś inspiracje, nowe pomysły itd.
Ja nic o tym nie wiem, bo się na tym nie znam, ale to brzmi ok. Jak coś zablokujesz, to to nie poleci. Jak coś przyhamujesz, to to zwolni. W naturalny sposób zaczynamy więc dryfować w kierunku pose method. Bo tak na logię wychodzi. Zwłaszcza jak się widzi taki overstriding na belce.Chmara pisze:(...) widać, że noga jest wystawiona. A jak wystawiona, to odbicie zablokowane. A jak odbicie zablokowane, no to daleko polecieć nie można. Fragment strimu z 2:05:02
Pytanie: czy w skoku w dal robi się pomiary overstridingu i bada jego relacje z długością skoku? Bo wg logiki, to powinno się tak wylądować na belce, żeby oczywiście nie spalić, ale też żeby nie blokować i nie hamować, czyli lądować pod środkiem masy.
edit:
LINK do grafiki dla niezalogowanych
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2024, 14:05 przez yacool, łącznie zmieniany 1 raz.
- pawo
- Wodzirej
Ta. a ja teraz na tyczkę zerkam.
Czyli co, jak tyczka się zablokuje i zahamuje w dole to skok się nie uda?
Czyli co, jak tyczka się zablokuje i zahamuje w dole to skok się nie uda?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To akurat łatwo wyjaśnić. Pan blokuje i hamuje tyczką, a nie nogą więc się nie liczy. Logika rządzi.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 10k to za długo
- Życiówka w maratonie: Pobiegnę po 40tce.
Robiło się już 40 lat temu. https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub
Spoiler: w badaniu przyglądają się długości 4 ostatnich kroków w rozbiegu i ich wzajemnej relacji.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Tu coś widać. Ta czerwona linia w zakresie oznaczonym jako BO.
Link do grafiki dla niezalogowanych
edit:
...ale z telefonu to chyba nie zadziała i trzeba być zalogowanym.
Tak przy okazji to sporo takich technicznych niedociągnięć i bałagan pozostawił po sobie były naczelny.
Na przykład to:
Pytanie wciąż pozostaje. Zmniejszamy hamowanie podnosząc przebieg linii Vx w zakresie BO i wtedy mamy skok na 9m, czy może jednak zwiększamy hamowanie obniżając przebieg linii Vx i mamy skok na 9m?Link do grafiki dla niezalogowanych
edit:
...ale z telefonu to chyba nie zadziała i trzeba być zalogowanym.
Tak przy okazji to sporo takich technicznych niedociągnięć i bałagan pozostawił po sobie były naczelny.
Na przykład to:
@Świeżak masz jakieś szersze uprawnienia, żeby posprzątać ten syf?koziołek pisze:Na tej witrynie nie ma forów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- pawo
- Wodzirej
To jest proste. Tak jak w oszczepie trzeba wybrać odpowiednią trajektorie, może najlepiej swobodną, nie wymuszoną. Tylko cholera wtedy nogi nam się szybciej zestarzeją, no, ale cos za coś.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Celem wyczynu raczej nie jest długowieczność. Teoretycznie nie obciąża więc zusu. Co innego taki taj czi albo inne techniki zdrowego odżywiania się, które rujnują system i prowadzą do jego zapaści. Ja myślę, że powinna powstać taka zusowska drużyna na wzór cwzs, promująca krótką, intensywną karierę i szybki zgon, żeby młodym żyło się lepiej.
-
- Zaprawiony W Bojach
To można szybko załatwić. Zamiast lądować w piaskownicy i na materacu - beton.
Z drugiej strony rehabilitacja tych co by przeżyli byłaby droga.
Z drugiej strony rehabilitacja tych co by przeżyli byłaby droga.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 10k to za długo
- Życiówka w maratonie: Pobiegnę po 40tce.
Mam minimalne uprawnienia - tylko edycja postów użytkowników. Chciałbym, ale nie pomogę.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jacek czy mi się wydaje czy jednak Kaczmarek wali z pięty?
Oczywiście gratulacje dla zawodniczki
Oczywiście gratulacje dla zawodniczki