Platini76 pisze:Nieprawda. Większość kontuzji u początkujących bierze się ze zbyt intensywnego treningu (za często, za długo, za szybko), połączonego z szeroko pojętymi brakami kondycyjnymi, że o nadwadze nie wspomnę. Buty to jest temat zastępczy. Dlaczego niby stare buty są nieodpowiednie? Biega się w tym co wygodne.
Z tego co wiem z braków kondycyjnych kontuzje się nie biorą (organizm jest na tyle mądry sam w sobie, że jak dasz mocniejszy trening to po prostu jak ma braki to tego treningu nie zrobi.
Zgoda, co do zbyt intensywnego treningu - ale pisałem, że na to (tj. ból kolan) składa się kilka rzeczy, Czytamy dobrze posty - buty to jedna z tych rzeczy.
Jeśli do starych zużytych butów dodasz, organizm nieprzystosowany do treningu dodatkowo z nadwagą i mocnym treningiem (ale nie raz, czy dwa razy) to może to spowodować kontuzję.
Ilekroć zmieniam buty biegowe ze starych na nowe - zawsze czuję różnicę. I co z tego, że biegając w starych mam wrażenie, że są wygodne. Wystarczy tak na prawdę porównać z nowymi. I jak ktoś mówi, że nie czuje różnicy między starymi butami, a nowymi - to po prostu, albo stare są jeszcze dobre do biegania (i nie trzeba ich zmieniać), albo po prostu kłamie.