Czujnik do piersiowego pomiaru tętna jaki?

mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

hipis_1 pisze: 23 lis 2023, 12:13 W sumie moge się pogodzić z brakiem kroków jeśli chodzi o sporty walk. Tętno ładnie zliczył, choć 2 razy miał krótką przerwę jeśli chodzi o tętno. NIe bardzo wiem z czego to mogło wyniknąć. Pas raczej mi się nie obżniżył. Trzecia przerwa jest wytłumaczalna, bo po prostu musiałem zdjąć na parę minut pas. Trochę trzeba kombinować z trzymaniem tarczy jak ma się czujnik na piersi. Szkoda, że nie ma opcji, ze względu na elektrody, na przesunięcie tego modułu na plecy.
A ta krótka przerwa, to ile w sekundach mialą?

Wybrażam sobie, że może zaistnieć taka sytuacja:
Zegarek odłożony, pas na klatę podłączony do zegarka. Aktywność włączona z zegarka. Gdy zegarek straci połączenie z zegrakiem, to podczas aktywności nie będzie widać w tym czasie pomiaru tętna w aktywności.
W takiej sytuacji można wybrać w zapisanej aktywności pobierz tętno i przerwy w nowej aktywności powinny zniknąć.
----------------------------------------------------------
1440miles
New Balance but biegowy
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Podepnę się pod temat, bo zastanawiam się nad czujnikiem - jak jest cieplej czy lecę tylko na spokojnie, to nie ma większego problemu, nie narzekam na dokładność w F7X.. no ale bywa, że lecę albo szybciej, albo dłużej i bardziej wymagająco po lasach jednak mając na sobie więcej ciuchów. Wtedy mam wybór: albo korzystam z pomiaru tętna z zegarka, albo z np. map, ale raczej nie obu na raz, bo to zwyczajnie niewygodne

Miałem już okazję korzystać z Polara H9, pasa Magene czy czegoś z Decathlonu, ale to dawno temu, głównie na rowerze, raczej nie do biegania.
Teraz dylemat - czy może brać H9/10 (na H10 jest nawet lekka promocja i jest za ~280 zł), czy może Garmina, czy znów decathlonowski?

Polar - w sumie po prostu ok.. i wymienny

Garmin - najdroższy, do tego może śmierdzieć po jakimś czasie lub się rozsypać.. choć wtedy mogą wymienić

Decathlonowski - najtańszy, choć pewnie wystarczający. Kilka lat temu tez u nich zwracałem, bo miały tendencje do zawieszania się na jakiejś wartości, no ale raz że na rowerze, dwa że teraz widzę są już nieco inne w ofercie

Jakieś mocne za Garminem? Jedyny jakiego nie miałem okazję na dobrą sprawę używać. Najbardziej zależy mi na HR, raczej nie planuję pływania w pasie bo na basenie w ogóle jestem raz na rok więc czy jest sens do niego dopłacać?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Bierz pas Polara H9 lub H10.
Tym bardziej jak teraz są w promocji.

Do pływania z Garminem go nie użyjesz, ale dla amatora można to olać.

Wysłane z mojego SM-S916B .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Pamietaj, że jest jeszcze Garmin Dual-Dual (odpinany) - ale nie ma wbudowanej pamięci.

Co do innych Garminów - owszem mogą się rosypac. Ja kupowałem jeszcze Run oraz Tri, ale kilka lat temu w cenie zbliżonej do 300zl. Wytrzymały więcej niż 2 lata i wtedy nie zwrócisz na gwarancję. A dokupienie paska jest dużo tańsze niż kupowanie na nowo całego paska z czujnikiem.

Jest jeszcze jedna sprawa, czy ktoś się orientuję jak z wykrywaniem progu mleczanowego?
Czy garmin z podłączonym paskiem polara wykryje próg?

I jeszcze jedno: dodatkowe parametry (przy współpracy z apskiem garminowym) typu balans na lewą i prawo nogę itp. nie są jakoś bardzo ważne. Ale warto być świadomym, że taki dodatek jest.
1440miles
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Aż takie opcje raczej nie są mi potrzebne, tym bardziej, że np dynamika biegu wleciała w którejś aktualizacji zegarka i tak jest już tych danych jak dla mnie za dużo.

Co do progu to może być przydatne. Wydaje mi się natomiast, że zegarek nie ma znaczenia - coś takiego mi świta z komputerka Garmina na rower używanego właśnie z pasem z deca
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Z pasem Polara oczywiście próg jest wykrywany bez żadnych problemów.
Już dawno o tym pisałem i nie tylko ja

Pas z Decathlon sobie daruj.
Kup raz i porządnie.
Wymienne elektrody są tanie i jeszcze lepsze niż oryginał.

Mój Blog "Luźne wpisy"

mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Ok. W takim wypadku, to ja też polecam Polara.
1440miles
FireTriFighter
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 35:21
Życiówka w maratonie: 3:13:34

Ja z kolei zdecydowałem się na opcję polara verity sense, czyli opcja na ramię/przedramię. Ciekawe czym odpowie Garmin bo nie ma w ofercie jeszcze takiego czujnika.

Ogólnie używam Dual od Garmina. Nie mam z nim problemów pod względem działania i nie rozsypuje się, natomiast finalnie i tak mi się zsuwa z klatki...
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

FireTriFighter pisze: 24 lis 2023, 18:42 Ja z kolei zdecydowałem się na opcję polara verity sense, czyli opcja na ramię/przedramię. Ciekawe czym odpowie Garmin bo nie ma w ofercie jeszcze takiego czujnika.
Tego typu czujniki są na rynku od jakiś 5 lat. Więc Garmin coś się nie śpieszy. Nie wiem czym to jest spowodowane. Strzelam: patenty albo za mały rynek.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Może, to kwestia budowy ciała, albo ruchu.

Ale mi np. zdarzyło się, że pasek spadł 1 raz w trakcie zawodów.
Co do rozsypania - jeden pasek na klatę wytrzymał mi ponad 4-lata a inny 5 lat.
Gdyby, to byl polar, to dokupiłbym w jednym przypadku sam pasek (elektrody) i mógłbym dalej używać.

Co do opaski, to nie mam doświadczenia. Natomiast do paska zmieniałem baterie pewnie raz na rok. A ten na przedramię trzeba raczej ładować.
Może nie jest, to wielki problem. Ale może się częściej zdarzyć, że bateria padnie podczas treningu.

Czy on rzeczywiście jest dokładny? Bo gdy wchodziły pomiary optyczne w zegarkach, to reklamowano jako opcją "niewymagająca" paska. A rzeczywistość okazało się trochę inna i pomiar z ręki (nadgarstka) potrafi przekłamywać.
1440miles
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Mój Blog "Luźne wpisy"

FireTriFighter
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 35:21
Życiówka w maratonie: 3:13:34

Tak spostrzegłem, że parę modeli jest już od pewnego czasu. Z ręki 935 na bieganiu radził sobie różnie, czasem ą odczyty które uznałbym za bliskie prawdzie a czasem niestety padaka - szczególnie na zawodach. Podczas jazdy na rowerze zupełnie sobie nie radzi tu nie ma zaskoczenia.

Z paskiem na klatkę niestety nawet na ostatnim biegu, mimo bardziej zaciśniętego oraz długiej termo pasek finalnie wylądował poniżej brzucha.

Verity Sense dosyć sprawnie dotarł. Nie omieszkam za jakiś czas dać znać. Może uda się nawet wyłapać tętno z pływania, myślałem o tym od pewnego czasu - ale "na sucho" niestety nie poradził sobie z tym. Tutaj chyba zostaje opcja zrzutu z dedykowanego trybu czujnika do aplikacji zamiast niestety zassania danych do garmina.

Co prawda u mnie zamysł używania tego czujnika będzie się ograniczał do:
- zawody biegowe
- zawody tri dłuższe (górskie rower i bieg, płaskie tylko bieg)
- część treningów biegowych
- jeżeli ogarnę pływanie to również część z tych aktywności
Tybal
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Ja jestem mega zadowolony z Garmin hrm pro, kupiłem od gościa z Wrocławia na olx, posiada najlepsze ceny, w internecie napisał że czujnik jest używany, przyjechał do mnie nie używany nowy, ale ja nie o tym to jest już mój trzeci zawsze pływałem w basenie i niszczyłem, teraz już do basenu nie wejdę. Ale najlepsze pomiary ma Garmin.
duzymis2
Stary Wyga
Stary Wyga

Ja się skusiłem ostatnio na Magene H303 - kosztuje kawałek tego co Garmin, a w sumie robi co ma robić
Na dobrą sprawę mam zamiar go używać i tak tylko na intensywniejszych treningach, do wybiegań pomiar z nadgarstka z F7X jest wystarczający
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Tybal pisze: 23 mar 2024, 08:55 to jest już mój trzeci zawsze pływałem w basenie i niszczyłem, teraz już do basenu nie wejdę. Ale najlepsze pomiary ma Garmin.
rewelacja to już trzeci.
Z jakimi pasami porównywałeś tego Garmina?
Biegałeś z dwoma pasami jednocześnie? Z trzema?
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
ODPOWIEDZ