Proszę o analizę wykresu tętna z półmaratonu.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 56:30
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 08 cze 2023, 07:55 Ja naprawdę nie rozumieniem i zastanawiam się nad zachowaniem ludzi.
Zmieniają zegarki na coraz nowsze i droższe modele w poszukiwaniu i analizowaniu czy producent przypadkiem udoskonalił GPS. Zupełnie jakby ten ślad na mapie miał jakiekolwiek znaczenie dla ich biegania. A na rynku jest od ponad 5 lat rozwiązanie prawidłowego rejestrowania przebiegniętego dystansu. ( TAK! to prawidłowo rejestrowany dystans ma znaczenie! a nie kreska na mapie) To z korelacji czasu i dystansu na podstawie średnich i tabel są wam prezentowane inne dane. Więc szukajcie dalej swojego świętego Grala w GPS-e. Ja od kilku lat nie używam GPS-u, no bo i po co mi on. Niestety nie ma na rynku zegarka, który czyta dane STRYDA, a nie ma wbudowanego GPS-u, Taki na wymienne baterie, ehhh marzenia.

Teraz podobnie z piersiowymi pasami, irytują się zsuwającymi się pasami na brzuch, bo ma być the best pomiar. No bo przecież optyczny jest beee. A ja jestem super pro atleta.

Dobra nie ważne.

Czekam na tego Garmina z kartą e-sim.
okej tylko nie zaliczysz Komów na stravie w ten sposób. A druga rzecz miałem w życiu kilka zegarków GPS kolarskie biegowe np. garmina kultowego 305 biegałem spacerowałem jeżdziłem na rowerze chodziłem po górach syn mój trenował kolarstwo z GPS pomiarem mocy ........................ i problemów nie miałem z GPS prawie żadnych z pomiarem tętna z klatki tak samo.

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
mimi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Panzer_General pisze: 09 cze 2023, 17:01 Mini pomiar z nagdarska to metody optyczne pomiaru a z klatki to elektryczne odłegolośc od serca nie ma nic do tego
Do jakości pomiaru, to tak masz racje, dwie różne techniki pomiaru.

Natomiast uważasz, że nie ma przesunięcia w czasie na nadgrastku w stosunku do rzeczywistej pracy serca? Czy po prostu chciałeś podkreślić, że odległość od serca nie ma wpływu na wiarygodność pomiaru, a metoda?
Może zrobiłem za duży skrót "myślowy".
----------------------------------------------------------
1440miles
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mimi pisze: 09 cze 2023, 23:54
Panzer_General pisze: 09 cze 2023, 17:01 Mini pomiar z nagdarska to metody optyczne pomiaru a z klatki to elektryczne odłegolośc od serca nie ma nic do tego
Do jakości pomiaru, to tak masz racje, dwie różne techniki pomiaru.

Natomiast uważasz, że nie ma przesunięcia w czasie na nadgrastku w stosunku do rzeczywistej pracy serca? Czy po prostu chciałeś podkreślić, że odległość od serca nie ma wpływu na wiarygodność pomiaru, a metoda?
Może zrobiłem za duży skrót "myślowy".
szukasz dziury której nie ma. Jak chcesz się rozwijać to interesuj się suplementacja stewrowaniem treningiem poprzez pomiar mocy treningiem na wysokości itd. itd

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Panzer_General pisze: 10 cze 2023, 10:29 Jak chcesz się rozwijać to interesuj się suplementacja stewrowaniem treningiem poprzez pomiar mocy treningiem na wysokości itd. itd
Wszystkie te trzy rady są dla amatora do niczego, a pomiar mocy nawet dla zawodowca nie przydatny.
Chyba pamiętasz, że rozmawiamy o bieganiu a nie o kolarstwie.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 10 cze 2023, 10:51
Panzer_General pisze: 10 cze 2023, 10:29 Jak chcesz się rozwijać to interesuj się suplementacja stewrowaniem treningiem poprzez pomiar mocy treningiem na wysokości itd. itd
Wszystkie te trzy rady są dla amatora do niczego, a pomiar mocy nawet dla zawodowca nie przydatny.
Chyba pamiętasz, że rozmawiamy o bieganiu a nie o kolarstwie.
to se biegaj dalej i tyle

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Kup pas tętna.
Zrób kilka różnych prób (w inne dni) na HRmax.
Ustaw sobie LT1 na 80% i LT2 90% i masz "mniej więcej" strefy.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 10 cze 2023, 10:51 Wszystkie te trzy rady są dla amatora do niczego, a pomiar mocy nawet dla zawodowca nie przydatny.
A dlaczego mialby nie byc? :niewiem:
Gdyby taki istnial ofc, bo na razie dla biegania wciaz nie ma.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Ano po pierwsze dlatego, że go nie ma, a po drugie biegania jest trochę dziwniejsze od roweru.
Wydaję się, że najsensowniejsze jest mierzenie MLSS (maksymalnego stanu ustalonego) albo CP (mocy krytycznej), czyli w zasadzie bardzo zbliżonych do siebie pojęć i mocno korelujących ze sobą. No i jak w rowerze łatwiej mierzyć na bieżąco moc, to w bieganiu ni jak nie idzie tego zrobić i to z kilku powodów, np, sporych różnic w technice biegu. Moim zdaniem żadne walenie strydem o ziemię nie jest wiarygodne, bo moc w biegu to raczej moc układu tlenowego i... i można by dyskutować z tydzień.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Moje pytanie odnosilo sie do stwierdzenia, ze moc z biegania nawet zawodowcowi bylaby nie przydatna.
IMO bylaby przydatna, gdyby istniala. Ale nie istnieje na razie (co stwierdzilem rowniez w poprzednim poscie).
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No tak, masz rację, ale jak stworzą coś sensownego to będzie można dyskutować, choć nie wiem czy w ogóle jest to możliwe.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mnie tez trudno to sobie wyobrazic, ale... pomyslowosc ludzka potrafi zaskakiwac.
Trzymam kciuki zatem :taktak:
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: 13 cze 2023, 14:05 Mnie tez trudno to sobie wyobrazic, ale... pomyslowosc ludzka potrafi zaskakiwac.
Trzymam kciuki zatem :taktak:
a stryd czym jest dla ciebie ?
Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Panzer_General pisze: 13 cze 2023, 17:29 a stryd czym jest dla ciebie ?
Miernikiem, na podstawie danych ktorego soft probuje wyliczyc wartosc nazywana przez producenta "moca".

Cytuje:

Kod: Zaznacz cały

Stryd tracks your foot through three dimensional space and records the accelerations, impacts, and forces that are being applied. 
From that information, we calculate power, as well as provide other commonly used run metrics like distance, pace, cadence, ground contact time, vertical oscillation, etc. 
All of our calculations have been validated with high resolution motion capture systems, dual force plate treadmill, and metabolic testing.
https://support.stryd.com/hc/en-us/arti ... %2C%20etc.
Panzer_General
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: 14 cze 2023, 11:33
Panzer_General pisze: 13 cze 2023, 17:29 a stryd czym jest dla ciebie ?
Miernikiem, na podstawie danych ktorego soft probuje wyliczyc wartosc nazywana przez producenta "moca".

Cytuje:

Kod: Zaznacz cały

Stryd tracks your foot through three dimensional space and records the accelerations, impacts, and forces that are being applied. 
From that information, we calculate power, as well as provide other commonly used run metrics like distance, pace, cadence, ground contact time, vertical oscillation, etc. 
All of our calculations have been validated with high resolution motion capture systems, dual force plate treadmill, and metabolic testing.
https://support.stryd.com/hc/en-us/arti ... %2C%20etc.
a czym się rózni od mierników w kolarstwie ?

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

tym że w kolarstwie to.mierzy naprawdę a stryd mierzy coś co mu się wydaje, że mierzy i że tak ten pomiar powinien wyglądać a im nowszy model tym wbrew ich twierdzeniom robi to gorzej.
szczególnie sprinty na maxs, które to mają zajebisty wpływ na CP.
a mowi Ci to były zagorzały zwolennik stryda od roku 2016 do marca tego roku.
ODPOWIEDZ