Dół podkolanowy/brzuchaty łydki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Lukib
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:35
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć.

Od dwóch tygodni towarzyszy mi ból i utykanie podczas chodzenia. Na rozgrzewce mocny ból w dole podkolanowym przy wyskokach/stawaniu na palcach. Uciskanie brzuchatego łydki pomaga zmniejszyć ból przed aktywnością.
Po rozgrzewce i kilku minutach biegu ból znika (zostaje dyskomfort o którym często zapominam), później wraca razem z utykaniem.
brzuchaty lydki.jpg
Czy to groźna 'przedkontuzja'? Czy normalnie biegać aż przejdzie?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
New Balance but biegowy
zozur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Lukib pisze:Od dwóch tygodni towarzyszy mi ból i utykanie podczas chodzenia.
No ja bym w takiej sytuacji udał się do fizjoterapeuty albo lekarza.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja uważam podobnie jak zozur. Kojarzę ból w tamtym miejscu, czasem mi się odpalał po intensywnej siatkówce, czasem po jakimś porządnym akcencie, ale nigdy mi się utrzymywał dłużej niż 2-3 dni.
Lukib
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Diagnoza: Podrażniony przyczep mięśnia płaszczkowatego łydki.
Poprzez 'fałszywą' pronację kolano skręca do środka i mięsień ten jest nadużywany. Terapia 2x fale uderzeniowe. Jeżeli to nie pomoże to fizjoterapeuta wspominał o sterydach.

Fizjo twierdzi, że mogę biegać interwały bo wtedy ten mięsień mniej pracuje, jednak ból nadal jest spory.
Już 2-tygodniowa przerwa w planie a za 6 tygodni planowany maraton... Czy ktoś się z tym zmagał? Co pomogło?

PS. Nie wiem jaka jest dokładna nazwa kontuzji. Pytałem fizjoterapeutę o dokładną nazwę żebym mógł o tym poczytać to twierdzi, że nie ma takiej nazwy i mogę poczytać o 'musculus soleus'.

Edit: Dorzucam zdjecie z miejsca potraktowanego falami. Co dziwne do tej pory bolało mnie już wszędzie tylko nie tam :oczko:
343399063_105517505861052_534967762332350947_n.jpg
zozur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Spróbowałbym na Twoim miejscu ćwiczeń mięśni pośladkowych, zwłaszcza średniego i małego. Chociaż kumaty fizjo powinien zalecić ćwiczenia i określić co może być przyczyną a nie tylko zalecać falę uderzeniową.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie to dziwi trochę, tzn. ja jak dotąd miałem do czynienia z fizjo którzy się nawet nie zajekneli o terapii uderzeniowej czy igłowaniu. Zwykle trochę terapii manualnej + głównie ćwiczenia siłowe na poślad i brzuch. Ale nie znam się. Może są różne nurty w fizjoterapii, różne podejścia do problemu, no i nie jest też powiedziane że na każdy problem pomoże wzmacnianie partii mięśniowych.
Lukib
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie mam pojęcia czy gość jest dobry czy nie. Miał wolny termin...
Pierwszy raz w życiu poszedłem do fizjoterapeuty i sam jestem sceptycznie nastawiony na ile to pomoże i czy w ogóle dobrze zdiagnozował... Zapewiał, że wie co to jest bo sam miał ten problem :lalala:
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Możliwe że ma rację, ja miałem kiedyś dawno jakieś bóle typowo w plaszczkowatym i tam aż mi się takie zgrubienia robiły jak się kciukiem weszło pod goleń. Może na to uderzenia działają pozytywnie.
Lukib
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Mam taką nadzieję.
Zaproponował wykonanie wkładki pod moją stopę i polecił buty, które pomogą uniknąć powtarzania się kontuzji.
341735190_764997545024861_679131425270517503_n.jpg
O ile kayano i ds-trainer są dla pronujących to pozostałe są neutralne/supinujące. Nie gryzie się to ze sobą? Może ma jakis deal z asicsem... :niewiem:
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie gówno wie o butach i tyle. Przeciętny lekarz podiatra to samo wie.

Nie chcę uogólniać, ale mam zajęcia ze studentami fizjoterapii 4 razy w tygodniu. Wielokrotnie stwierdzałem, że nie każdy z nich będzie przyzwoitym fachowcem.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Lukib
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 29 kwie 2023, 21:54 Nie chcę uogólniać, ale mam zajęcia ze studentami fizjoterapii 4 razy w tygodniu. Wielokrotnie stwierdzałem, że nie każdy z nich będzie przyzwoitym fachowcem.
A to akurat doskonale wiem. Moja żona jest fizjoterapeutką z wykształcenia. Całość edukacji jaką wyciągnęła: "Boli? Trzeba ponaciskać."
Lukib
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Po trzech 5-kilometrowych biegach znowu kuleje przy chodzeniu i wracam do punktu początkowego...
Wydaje mi się, że to ITBS. Rezygnuje ze specjalisty od butów, biorę wolne i przylatuje do Polski żeby chociaż diagnozę potwierdzić.
MiroslawN11
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Jeżeli odczuwasz ból w dolnej części podkolanowej, warto uważać i nie lekceważyć tego objawu. Przedkontuzje mogą być sygnałem, że Twoje ciało potrzebuje odpoczynku lub zmiany treningu. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości zalecam skonsultować się z lekarzem lub fizjoterapeutą, którzy mogą dokładniej ocenić Twoją sytuację i udzielić odpowiedniej porady.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mi ostatnio ból w tym miejscu występował częściej (choć w takiej wersji nieinwazyjnej, po prostu tam mi się kumulował najczęściej jakiś ból pobiegowy i czułem mocno tkliwość) i wygląda na to, że pomogło mi skrócenie kroku / zwiększenie kadencji. Mimo że ląduję na całej stopie to standardowo mam dosyć długi krok przy małej kadencji (~160), jak zacząłem rozbiegania, rozgrzewki itd biegać krótszym krokiem (kadencja 170+) to mi przeszło. Dwugłowy, łydka dostają słabiej przy każdym kontakcie z podłożem i teraz bardziej się to kumuluje w biodrach.
Lukib
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Od dłuższego czasu zbieram się żeby coś odpisać. Nie ma diagnozy. USG nie zrobiłem bo noga była rozwalona po zabiegach u fizjo. Fizjo nie wie. Tutaj terminy dopiero za 2tyg a będę wtedy na wakacjach (i przed maratonem :hahaha: )
Po prawie 2ch miesiącach ból z okolic przyczepu płaszczkowatego do kości strzałkowej prawie zniknął, bilans kontaktu z podłożem nadal ponad 51-49%. Wrócę tu jak kiedyś to wyjaśnię :trup:
ODPOWIEDZ