Kleszcze - jak się przed nimi chronić

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
j.nalew
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:49
Życiówka w maratonie: 3:35:01

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 26 kwie 2023, 09:51
Najlepiej działa pies-zawsze zbiera wszystkie kleszcze. A mój jest cały biały, więc łatwo zauważyć, ze po nim chodzą szukając miejsca na żer.
Mam nadzieję, że jest to pisane w żartach. Choć narażanie psa na utratę zdrowia przez nasze zaniedbanie to średni materiał do żartów. Nie wszystkie kleszcze zdążyć ściągnąć przed wkłuciem. Psa w bardzo łatwy sposób mocno zabezpieczyc - porozmawiaj z weterynarzem.
IG jnalew
www.strava.com/athletes/19149633

Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993

5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie muszę, bo żona całe swoje życie ma psy (gdy ją poznałem miała 3 sztuki). A do tego mam alergię na specjalistów (od sprzedaży, jak się zwykle okazuje).

Bulterier piętnastoletni, który jest jeszcze żywy, to zdecydowanie nie za sprawą zaniedbania. ;-)

Kleszczowi łatwiej upolować psa niż człowieka, bo pies jest poziomy i ma cieplejsze ciało, a zwłaszcza japę, która zwykle jest otwarta.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 27 kwie 2023, 17:39 Szczepionka jest tylko na kleszczowe zapalenie mózgu :oczko:
A, ok, to by sie zgadzalo.
BTW nasz lekarz dzieciecy odradzal nam tego szczepienie dla naszych chlopakow, gdy chodzili do lesnego przedszkola,
bo prawdopodobienstwo ciezkich powiklan po tej szczepionce jest wieksze niz szanse na chorobe (w naszym regionie).
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

j.nalew pisze: 27 kwie 2023, 23:14Psa w bardzo łatwy sposób mocno zabezpieczyc - porozmawiaj z weterynarzem.
Napisz prosze jak to zrobić, bo nie chcę specjalnie zawracać głowy żadnemu weterynarzowi.
Psa zabezpieczam kroplami, co miesiąc w okresie żerowania kleszczy. Tylko że one nie zabezpieczają przed ukąszeniem, tylko zabiajją kleszcza do 2 dni od wgryzienia. Nawet niedawno znalazłem jednego kleszcza łążącego po psie, kilka dni po zabezpieczeniu go. Miesiąc wcześniej usuwałem zdechłego - też kilka dni po zabezpieczeniu psa.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Kangoor, może mówicie o innych kroplach. Ja mam dwa psy i kiedy nie wpuszczam im kropli (bo zapomnę), to znajdę na nich kleszcz, kiedy wpuszczam regularnie - nigdy się żaden nie znalazł, a oglądam je regularnie. Wg mnie krople „zniechęcają” kleszcza do wygryzienia się.
Awatar użytkownika
j.nalew
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:49
Życiówka w maratonie: 3:35:01

Nieprzeczytany post

Stosujemy tabletkę, nie pamiętam jednak jej nazwy, u weta będę po 8.05 to zapytam. Po niej kleszczy wkłutych brak.
Tabletki to stosunkowo nowy rodzaj ochrony przed kleszczami dla psów. Zasada działania tabletek przeciw kleszczom jest podobna do obroży i kropli. Po podaniu tabletki, substancje czynne dostają się do krwioobiegu zwierzęcia i uśmiercają pasożyty znajdujące się na ciele psa. Dzięki temu kleszcz nie zdąży zakazić swojej ofiary. Tabletki gwarantują długotrwałe działanie, nawet do kilkunastu tygodni. Również ich aplikacja jest bardzo prosta. Mogą jednak wywoływać reakcje alergiczne, a w przypadku psów z nietolerancjami pokarmowymi – powodować odpowiedź ze strony układu pokarmowego.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No u nas cały poprzedni rok na tabletkach i zero kleszczy u psa.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pies rodziców od kilku lat dostaje tabletki simparica i problem kleszczy jest praktycznie wyeliminowany.

Sent from my ASUS_I006D .

Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: 28 kwie 2023, 16:18 Kangoor, może mówicie o innych kroplach. Ja mam dwa psy i kiedy nie wpuszczam im kropli (bo zapomnę), to znajdę na nich kleszcz, kiedy wpuszczam regularnie - nigdy się żaden nie znalazł, a oglądam je regularnie. Wg mnie krople „zniechęcają” kleszcza do wygryzienia się.
Pewnie zniechęcają, ale jakieś wyjątki zawsze mogą się trafić. Substancja czynna: fipronil. A w Twoich kroplach?

W tym roku nie mogę być pewien, bo trochę późno zacząłem a ten zdechły kleszcz był jakoś 2 dni po pierwszej aplikacji. Ten żywy to był dorosły osobnik, który dopiero co wlazł na sierść.
Ale rok temu u drugiego psa był jeden wgryziony w trakcie sezonu, gdy aplikowałem krople regularnie co miesiąc.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Sorry, myślałem o tabletkach na napisałem o kroplach, tak, moje psy tez dostają tabletki.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Dla psa są a dla ludzi nie ma?
Awatar użytkownika
Jarlaxle
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 32:26

Nieprzeczytany post

Niestety zależność jest bardzo prosta - im bardziej skuteczny preparat przeciw kleszczom dla psa, tym mniej obojętny dla jego zdrowia. Więc trzeba sobie samemu przekalkulować czy warto, czy nie.
Dlatego reklamowany tu produkt, działa na wyobraźnie i daje nadzieje, niczym magiczne garnki z TV Mango.
10km- 32:26
21.097km- 1:12:03
https://www.strava.com/athletes/mbujala
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Otóż to. Mój staruszek od kilku lat codziennie zjada 3 różne leki 3x dziennie (plus 2 zastrzyki na miesiąc) i dodatkowa chemia może pogorszyć jego stan.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jarlaxle pisze: 29 kwie 2023, 15:53 ... tym mniej obojętny dla jego zdrowia. Więc trzeba sobie samemu przekalkulować czy warto, czy nie.
Z tą opinią się zgadzam, mniej więcej.
Dodatkowo, jak pierwszy raz kupowałem coś do zabezpieczenia to mnie doktor pytał, czy na pewno potrzebuję bo są podobno psy, które kleszczy nie łapią - kwestia osobnicza. U mnie niestety jedna od szczeniaka była magnesem na te menty, więc stosuję u obu.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mój dostaje te tabletki, ale chyba jest tym typem którego kleszcze nie lubią, bo generalnie nigdy nie przynosił.
ODPOWIEDZ