Forum Plywanie
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Istnieje bardzo fajna amerykańska strona o pływaniu www.goswim.tv (dużo drilli na każdy styl oraz do nawrotów i startów, każdy drill z opisem i filmem we flashu, drille na filmach zwykle prezentuje Dave Denniston, amerykański 'żabkarz', chociaż w Atenach będzie startował w stylu grzbietowym), ponadto istnieje www.totalimmersion.net (głównie artykuły, dużo o technice pływania również na wodach otwartych i w triathlonie).
Stronę Polskiego związku Pływackiego pewnie zna każdy
(www.polswim.pl), drilli tu nie znajdziesz, ale przynajmniej informują na bieżąco o imprezach pływackich (ogólnopolskich i nie tylko) również tych w kategorii Masters.
Pozdrawiam - ak
Stronę Polskiego związku Pływackiego pewnie zna każdy

Pozdrawiam - ak
Real athletes swim, the rest just play games!
- monka
- Zaprawiony W Bojach
Mogę się tylko domyślać - ich kursy były za trudne do robienia w weekend - a taka jest ciągota żeby wszystkiego w parę godzin nauczyć. Sama brałam udział w warsztatach 2 tygodniowych, a i tak nic nie opanowaliśmy w tym czasie. Facet na zdjęciu robi też baaardzo słabo... i jest niedoinwestowany - poskąpił na fistgloves - stroke trainer'a 

[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]
-
- Wyga
Też bym poskąpiła, he, he, he.... Pływałam wszystkie style na pięściach, żeby 'poczuć' wodę i jakoś nie odczuwałam braku fistgloves 
Do Terrego nic nie mam, ale uważam, że wydatek na fistgloves to wyrzucone pieniądze. Doceniam tych trenerów, którzy doradzają żeby pływać z piłeczkami tenisowymi w dłoniach, jeśli komuś trudno 'nie trzymać' pięści (jest to niezły fun).

Do Terrego nic nie mam, ale uważam, że wydatek na fistgloves to wyrzucone pieniądze. Doceniam tych trenerów, którzy doradzają żeby pływać z piłeczkami tenisowymi w dłoniach, jeśli komuś trudno 'nie trzymać' pięści (jest to niezły fun).
-
- Wyga
Tamci trenerzy, których doceniam, nie dostawali ode mnie ani centa (ani od żadnego innego zawodnika), więc nie mieli powodu, by 'wstawiać regularny kit'.
Co do rękawiczki, to moje stanowisko jest jasne: rękawiczka sama nie popłynie. Niestety
))
Co do rękawiczki, to moje stanowisko jest jasne: rękawiczka sama nie popłynie. Niestety

- monka
- Zaprawiony W Bojach
Nie chodzi mi że z Was mieli golić, ale żeby nie dać innemu zarobić. Co innego jeżeli nie ma dostępu - tak jak w pl - ale jeśli odwrotnie, warto spróbować, a gwarantuję że będziesz podobnego zdania. Jest dużo kretyńskich gadżetów do wody, ale za fistgloves nie stoi chęć wyrwania forsy. Piłeczki owszem, ale opory powierzniowe są nieporównywalne.
- monka
- Zaprawiony W Bojach
-
- Wyga
Ja zamówiłam pięć numerów i czekam na przesyłkę. Prawdę mówiąc zamówiłam tę gazetkę z ciekawości i mam nadzieję, że w przyszłości stanie się ona ogólnodostępnym magazynem (jak np. 'Swim Magazine', czy 'Swimming World'). Generalnie, inicjatywę autorów popieram.
- monka
- Zaprawiony W Bojach
Jestem ciekawa co sądzisz o tym drillu - chwyt wody, balansowanie, wysoki łokieć przy zagarnianiu to chyba główne korzyści, ale jest dużo trudności. U mnie chyba najgorzej jest z balansowaniem...Quote: from anezka on 4:10 pm on May 27, 2004
Single Arm Freestyle!!! Rzeczywiście fajny drill.
-
- Wyga
Z balansowaniem nie mam problemu, ale nie dlatego, że jestem jakoś super zdolna, lecz bardziej ze względu na moją budowę fizycznę
U mnie problemem (podczas tego drillu) jest to, że przenoszę rekę nad wodą w sposób 'sztywny', niby robię wysoki łokieć itp., ale widać, że ręka nad wodą pracuje, choć powinna odpoczywać
no i po 400 m przepłyniętych w ten sposób wyraźnie czuję tę pracę raki nad wodą 
Na goswim podali kiedyś bardzo podobny drill do grzbietu (Single Arm Backstroke). Jak dla mnie rewelacja!!! Uczy prawidłowej rotacji i pomaga 'podnieść' biodra.

Na goswim podali kiedyś bardzo podobny drill do grzbietu (Single Arm Backstroke). Jak dla mnie rewelacja!!! Uczy prawidłowej rotacji i pomaga 'podnieść' biodra.
- monka
- Zaprawiony W Bojach
robię kombajna single arm - przód/tył, więc może tym ćwiczeniem poprawię kiedyś równowagę - podpatrzyłam w TI - robią 3 zipper switch przód i grzebiet.Quote: from anezka on 10:53 am on June 4, 2004
Budowę jaką masz, to znaczy chodzi Ci że "lekkie" nogi - mniejsza gęstość mm. ud?