Forum Plywanie

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
mortar
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dobra ale czy ostatecznie jakieś strony o pływaniu istnieją (godne polecenia) - nawet obcojęzyczne byle tylko w jakimś cywilizowanym języku?
k.
PKO
anezka
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Istnieje bardzo fajna amerykańska strona o pływaniu www.goswim.tv (dużo drilli na każdy styl oraz do nawrotów i startów, każdy drill z opisem i filmem we flashu, drille na filmach zwykle prezentuje Dave Denniston, amerykański 'żabkarz', chociaż w Atenach będzie startował w stylu grzbietowym), ponadto istnieje www.totalimmersion.net (głównie artykuły, dużo o technice pływania również na wodach otwartych i w triathlonie).
Stronę Polskiego związku Pływackiego pewnie zna każdy ;-) (www.polswim.pl), drilli tu nie znajdziesz, ale przynajmniej informują na bieżąco o imprezach pływackich (ogólnopolskich i nie tylko) również tych w kategorii Masters.
Pozdrawiam - ak
Real athletes swim, the rest just play games!
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obie strony popularne - były już linki na forum.
ciekawe ćwiczenie z którego wycofał się Terry L., pamiętam że kiedyś robiłam je na TI.

Obrazek
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
anezka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Single Arm Freestyle!!! Rzeczywiście fajny drill. Wiesz, dlaczego się wycofał?
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mogę się tylko domyślać - ich kursy były za trudne do robienia w weekend - a taka jest ciągota żeby wszystkiego w parę godzin nauczyć. Sama brałam udział w warsztatach 2 tygodniowych, a i tak nic nie opanowaliśmy w tym czasie. Facet na zdjęciu robi też baaardzo słabo... i jest niedoinwestowany - poskąpił na fistgloves - stroke trainer'a ;-)
anezka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Też bym poskąpiła, he, he, he.... Pływałam wszystkie style na pięściach, żeby 'poczuć' wodę i jakoś nie odczuwałam braku fistgloves ;-)
Do Terrego nic nie mam, ale uważam, że wydatek na fistgloves to wyrzucone pieniądze. Doceniam tych trenerów, którzy doradzają żeby pływać z piłeczkami tenisowymi w dłoniach, jeśli komuś trudno 'nie trzymać' pięści (jest to niezły fun).
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie ma porównania sama pieść a fistglove! Tamci trenerzy których doceniasz, hmm, moim zdaniem, wstawiają regularny kit, żeby więcej zgolić kasy dla siebie!
anezka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tamci trenerzy, których doceniam, nie dostawali ode mnie ani centa (ani od żadnego innego zawodnika), więc nie mieli powodu, by 'wstawiać regularny kit'.
Co do rękawiczki, to moje stanowisko jest jasne: rękawiczka sama nie popłynie. Niestety ;-)))
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie chodzi mi że z Was mieli golić, ale żeby nie dać innemu zarobić. Co innego jeżeli nie ma dostępu - tak jak w pl - ale jeśli odwrotnie, warto spróbować, a gwarantuję że będziesz podobnego zdania. Jest dużo kretyńskich gadżetów do wody, ale za fistgloves nie stoi chęć wyrwania forsy. Piłeczki owszem, ale opory powierzniowe są nieporównywalne.
Awatar użytkownika
saint
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a po co sie plywa z zacisnietymi piesciami ?
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a zamówiliście już prenumeratę "pływania"?

(Edited by monka at 10:35 pm on May 27, 2004)
anezka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja zamówiłam pięć numerów i czekam na przesyłkę. Prawdę mówiąc zamówiłam tę gazetkę z ciekawości i mam nadzieję, że w przyszłości stanie się ona ogólnodostępnym magazynem (jak np. 'Swim Magazine', czy 'Swimming World'). Generalnie, inicjatywę autorów popieram.
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from anezka on 4:10 pm on May 27, 2004
Single Arm Freestyle!!! Rzeczywiście fajny drill.
Jestem ciekawa co sądzisz o tym drillu - chwyt wody, balansowanie, wysoki łokieć przy zagarnianiu to chyba główne korzyści, ale jest dużo trudności. U mnie chyba najgorzej jest z balansowaniem...
anezka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z balansowaniem nie mam problemu, ale nie dlatego, że jestem jakoś super zdolna, lecz bardziej ze względu na moją budowę fizycznę ;-) U mnie problemem (podczas tego drillu) jest to, że przenoszę rekę nad wodą w sposób 'sztywny', niby robię wysoki łokieć itp., ale widać, że ręka nad wodą pracuje, choć powinna odpoczywać ;-) no i po 400 m przepłyniętych w ten sposób wyraźnie czuję tę pracę raki nad wodą ;-)

Na goswim podali kiedyś bardzo podobny drill do grzbietu (Single Arm Backstroke). Jak dla mnie rewelacja!!! Uczy prawidłowej rotacji i pomaga 'podnieść' biodra.
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from anezka on 10:53 am on June 4, 2004
Na goswim podali kiedyś bardzo podobny drill do grzbietu (Single Arm Backstroke). Jak dla mnie rewelacja!!! Uczy prawidłowej rotacji i pomaga 'podnieść' biodra.
robię kombajna single arm - przód/tył, więc  może tym ćwiczeniem poprawię kiedyś równowagę - podpatrzyłam w TI - robią 3 zipper switch przód i grzebiet.
Budowę jaką masz, to znaczy chodzi Ci że "lekkie" nogi - mniejsza gęstość mm. ud?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ