Start 5km na tydzień przed półmaratonem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Jaki gps :niewiem: teraz takie cuś jest:

Obrazek

A kiedyś na mecie stała żona albo trener i wrzeszczeli np. plus 2, albo minus 1 (na koło) a trener to dodatkowo wrzeszczał i wyzywał w niewybrednych słowach jak było choćby sekundę za wolno, w takich słowach które by tu na forum zmieniły kolor na niebieski, a przy trzech sekundach za wolno, to rzucał we mnie kolcami jak przebiegałem. Taka sytuacja. :spoczko:
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To wygląda na zalążek jakiegoś krótkiego spontan projektu. Może uda się nawet bez ingerencji Instytutu Sportu, choć wiadomo, że bez profesjonalnych badań będzie ciężko.
Bartek_91
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:59 U15
Życiówka w maratonie: 3:18:36

Nieprzeczytany post

sam jesteś głupi
Awatar użytkownika
j.nalew
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:49
Życiówka w maratonie: 3:35:01

Nieprzeczytany post

Dawidos pisze: 11 sty 2023, 16:55
Start mam 12 lutego. Jaki trening ewentualnie byś rekomendował na dwa tygodnie przed? 10km w tempie HM? Czy może coś innego ?
Jestem kobietą ("nabiegałam, zaliczyłam, myślałam"), ale nie przejmuj się, to już nie pierwsza taka pomyłka 😆. Zastanawia mnie skąd to się bierze. Czemu odgórnie jest zakładane, że osoba która się tu udziela to facet? Co do treningu nie poradzę, nie biegałam sprawdzianów na treningach.

Rolli co do GPS masz rację, kiedyś biegano bez niego i konieczna była umiejętność wyczucia tempa. A teraz? Teraz to w zaniku, przynajmniej wśród amatorów.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

j.nalew pisze: 11 sty 2023, 20:33 Jestem kobietą ("nabiegałam, zaliczyłam, myślałam"), ale nie przejmuj się, to już nie pierwsza taka pomyłka 😆. Zastanawia mnie skąd to się bierze. Czemu odgórnie jest zakładane, że osoba która się tu udziela to facet?
Daj spokój chłopakowi, spytaj lepiej Kozłowskiego i Raczyńskiego jak potraktowane zostały kobiety w projekcie tlenowym.
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

Raz tylko namówiono mnie na start w HM (zwykle biegam 3-4 razy na tydzień po 5-6 km) i zarówno na tydzień przed jak i tydzień po HM biegłem zawody na 5 km (mityng na stadionie i atest na ulicy). Wszystkie zawody biegłem na swojego maksa (nie wiem czy jest sens płacić i biec dla zabawy, to już lepiej zrobić sobie porządny trening), na 5 km pobiłem ówczesne PB (w obu startach czasy praktycznie te same, różnica 1 sekundy). Nie zaszkodziło to w starcie HM, 20 km biegłem dokładnie założonym tempem, tylko ostatni km minimalnie wolniej z braków wytrzymałościowych. Ale dla mnie lepiej tak niż ostatni km biec dużo szybciej, bo to byłby znak, że mogłem ogólnie pobiec szybciej i źle dobrałem tempo. Jak miałem na ostatnim km dużo sił,to po zawodach czułem niedosyt.
Oczywiście jak ktoś walczy o podium, to inaczej dobiera taktykę i liczy na dobry finisz.
Podsumowując, moim zdaniem spokojnie biegnij te zawody, raczej ci nie zaszkodzą, szczególnie że jak piszesz jesteś ogólnie dobrze przygotowany do HM.
Dawidos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

:bum:
j.nalew pisze: 11 sty 2023, 20:33
Dawidos pisze: 11 sty 2023, 16:55
Start mam 12 lutego. Jaki trening ewentualnie byś rekomendował na dwa tygodnie przed? 10km w tempie HM? Czy może coś innego ?
Jestem kobietą ("nabiegałam, zaliczyłam, myślałam"), ale nie przejmuj się, to już nie pierwsza taka pomyłka 😆. Zastanawia mnie skąd to się bierze. Czemu odgórnie jest zakładane, że osoba która się tu udziela to facet? Co do treningu nie poradzę, nie biegałam sprawdzianów na treningach.

Rolli co do GPS masz rację, kiedyś biegano bez niego i konieczna była umiejętność wyczucia tempa. A teraz? Teraz to w zaniku, przynajmniej wśród amatorów.
Przepraszam. Wydaje mi się, że Twój nick(ten? Nalew, tak to widziałem) zmylił mój umysł do tego stopnia, że czytając Twój komentarz zignorowałem końcówki, które podkreślają Twoja płeć. :bum:
Link do blogu: viewtopic.php?f=27&t=64732
Link do komentarzy: viewtopic.php?f=28&t=64733
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Rolli pisze: 11 sty 2023, 16:02 Tak bez żartów.
Zawsze uwielbiam na tydzień przed docelowym startem biegnę jakieś zawody, gdzie biegnę pierwsze 2-3km za szybko a potem resztę umieram. To jest wspaniały efekt treningowy dla docelowych zawodów.
A ze psychicznie ciężko... no cóż... tak to już jest.
Ja też tak robiłam.
I zwykle na tydzień przed planowanym startem w półmaratonie szukałam w okolicy krótszych biegów, najchętniej właśnie piątki, żeby się przetrzeć, na treningu nigdy tyle się nie wyciśnie (tak, wiem, niektórzy sądzą inaczej).
Raz nawet startowałam na 5k dzień przed startem w HM, to był wprawdzie incydent podyktowany okolicznościami - musiałam wesprzeć drużynę w sztafecie. Piątka poniżej 20min, HM poniżej 1'30, wiek wtedy około 35lat.
Biegam bez GPS do tej pory, daję radę.
j.nalew pisze: 11 sty 2023, 20:33 Jestem kobietą ("nabiegałam, zaliczyłam, myślałam"), ale nie przejmuj się, to już nie pierwsza taka pomyłka 😆. Zastanawia mnie skąd to się bierze. Czemu odgórnie jest zakładane, że osoba która się tu udziela to facet?
A jako podsumowanie dyskusji często pada: "dzięki, koledzy" :bum:
Dawidos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Już chyba każdy kto miał się wypowiedzieć to się wypowiedział, więc dziękuje wszystkim koleżankom i kolegom za porady. Każdą z Waszych rad wziąłem pod uwagę i postanowiłem, że wystartuje tydzień przed HM. Relację po wszystkim wrzucę w tym poście może komuś w przyszłości się przyda. Także:

05.02.23 Bieg o Puchar Bielan - 5km
12.02.23 Romeo&Julia HM
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Dzięki i powodzenia.
Dawidos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przyszedł czas na podsumowanie...

Start na 5km
Czas: 21:49

Pobiegłem tutaj na maxa. Pierwsze dwa kilometry wystartowałem za mocno jak dla mnie bo wyszły po 4:14/km i dalszą część trasy cierpiałem. Ściskało mnie w żołądku strasznie, ale jak brzmi jedno powiedzenie "dobry gospodarz doniesie do domu" to na potrzebę tego biegu pozwolę je sobie przekształcić w "dobry biegacz doniesie do mety" :hahaha: skończyło się pawiem zaraz po jej przekroczeniu.

Start w HM
Czas: 01:37:17

Po biegu na 5km szacowałem swoje tempo w granicach 4:35-4:40/km. Znając profil trasy(duży podbieg) pierwsze dwanaście przebiegłem spokojnie po 4:42/km. Gdy wiedziałem, że już po wszystkim postanowiłem, że przycisnę i dalej wyszło po 4:32/km. Dopiero przy 20 km pojawił się dosyć spory opór, ale gdy wbiegłem na stadion gdzie była meta i zobaczyłem kilkaset osób na trybunach zapomniałem o oporze i zafiniszowałem na maxa.

Reasumując wydaje mi się, że bieg na 5km tydzień przed nie wpłynął negatywnie na start w połówce. Oba wyniki są moimi rekordami życiowymi z czego jestem zadowolony.

Jeszcze raz dziękuje wszystkim koleżankom i kolegom za udzielone rady. Wasz odzew popchnął mnie do decyzji, że zacznę tu prowadzić swojego bloga i będę opisywał swoje przygotowania do kolejnych imprez.

P.S
Polecam HM w Weronie :sss:
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Dawidos pisze: 13 lut 2023, 14:52
Polecam HM w Weronie :sss:
Nie było to w Weronie, gdzie pobiegł europejski pacjent zerowy z Covidem? :szok:
Dawidos
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy tak było a organizator nic o tym nie wspominał :hahaha:
ODPOWIEDZ