Czujnik do piersiowego pomiaru tętna jaki?
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
To jego przydatność jest dyskusyjna (do moich zastosowań dokładnie zerowa). Komfort to wygrywa sam zegarek.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Czy ja coś napisałem o odpinanym HRM-RUN?weuek pisze:Jakoś wcale nie czuję się przekonany, szczególnie w kontekście tych ~150 zł wydanych na odpinany HRM-RUN.
Wysłane z mojego Pixel 5 .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Dziękuje za wasze opinie, ale chciałbym abyście wypowiedzieli na temat Pas cardio do biegania Kalenji DUAL ANT+ / Bluetooth Smart.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:38
Ja używałem tego pasa niecały rok. Uważam, że pomiar był dobry. Zajechałem go, ale trochę z własnej winy, bo przez długi czas słabo o niego dbałem. Dobrze jest pamiętać o tym, żeby po każdym treningu przemyć wodą.Rapero7000 pisze: ↑24 paź 2022, 13:45 Dziękuje za wasze opinie, ale chciałbym abyście wypowiedzieli na temat Pas cardio do biegania Kalenji DUAL ANT+ / Bluetooth Smart.
1500 - 5:10 | 3000 - 11:14 | 5k - 19:05 | 10k: 39:38 | HM - 1:28:05
Blog: viewtopic.php?f=27&t=65140
Komentarze: viewtopic.php?f=27&t=65141
-
- Stary Wyga
Wymienili Ci na nowy w ramach gwarancji?banama pisze: ↑24 paź 2022, 14:40Ja używałem tego pasa niecały rok. Uważam, że pomiar był dobry. Zajechałem go, ale trochę z własnej winy, bo przez długi czas słabo o niego dbałem. Dobrze jest pamiętać o tym, żeby po każdym treningu przemyć wodą.Rapero7000 pisze: ↑24 paź 2022, 13:45 Dziękuje za wasze opinie, ale chciałbym abyście wypowiedzieli na temat Pas cardio do biegania Kalenji DUAL ANT+ / Bluetooth Smart.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:14
- Życiówka w maratonie: 2:46:06
- Kontakt:
Można prosić o rozwinięcie? Bieganie to nie cepelia. A kilku sekundowe opóźnienie, to tylko opóźnienie a nie złe wskazania.
Natomiast wskazania z samych zegarków zbyt często są błędne by je brać na poważnie.
Wracając do tematu, osobiście nie kupiłbym tego pasa z decatlonu.
Wolałbym kupić używkę Polara z olx-a np. H7 albo droższy H10.
Bo to dobre sprawdzone pasy, a elektrody można kupić chińskie zamienniki po 30 zł.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
-
- Stary Wyga
Można też kupić pasy Garmina choć nie wiem czy są sprawdzone i dobre.Slawcio pisze: ↑24 paź 2022, 16:04Można prosić o rozwinięcie? Bieganie to nie cepelia. A kilku sekundowe opóźnienie, to tylko opóźnienie a nie złe wskazania.
Natomiast wskazania z samych zegarków zbyt często są błędne by je brać na poważnie.
Wracając do tematu, osobiście nie kupiłbym tego pasa z decatlonu.
Wolałbym kupić używkę Polara z olx-a np. H7 albo droższy H10.
Bo to dobre sprawdzone pasy, a elektrody można kupić chińskie zamienniki po 30 zł.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Niniejszym rozwijam. Kilkusekundowe opóźnienie w sprincie interwałowym trwającym 10-15 sekund powoduje, że relacja tempa do tętna jest absurdalnie nieproporcjonalna. Tak samo jest z samym zegarkiem, to po co mi taki niemrawy dodatkowy czujnik?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Co ci daje ta informacja? Tzn. Twoje serce nie zdąży należycie zareagować na 15 sekundowy sprint. Wiec odczyt z piersi też będzie oszukany.
Ja tam się nie znam, ale interwały się raczej biega na tempo, a ty prawisz tu o rytmach na tętno, to już w ogóle jakieś kuriozum.
Ja tam się nie znam, ale interwały się raczej biega na tempo, a ty prawisz tu o rytmach na tętno, to już w ogóle jakieś kuriozum.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No tak, "należycie" nie reaguje, bo amplituda zmian jest znacznie większa niż bym sobie tego życzył.
A co mi da dokładny odczyt tętna podczas biegu, powiedzmy dwugodzinnego? Ten czujnik na biceps to z kolei dla mnie kuriozum, ale, jak widać, zawsze się coś komuś przyda.
Kiedyś był okres, że optyczny Garmina świrował bez wyraźnej przyczyny. Co chwilę coś zmienią w sofcie, raz ujmą błędów raz dodadzą. Ostatnio niewiarygodnych wskazań tętna nie zauważyłem (typu 170 na łagodnym zbiegu), więc poza bieżnią pas jest mi niepotrzebny.
A co mi da dokładny odczyt tętna podczas biegu, powiedzmy dwugodzinnego? Ten czujnik na biceps to z kolei dla mnie kuriozum, ale, jak widać, zawsze się coś komuś przyda.
Kiedyś był okres, że optyczny Garmina świrował bez wyraźnej przyczyny. Co chwilę coś zmienią w sofcie, raz ujmą błędów raz dodadzą. Ostatnio niewiarygodnych wskazań tętna nie zauważyłem (typu 170 na łagodnym zbiegu), więc poza bieżnią pas jest mi niepotrzebny.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Proponuję na początek zapomnieć o strefach tętna, a doczytać czym jest próg tlenowy i beztlenowy.
A odpowiadając na pytanie, odczyt tętna daje mi orientacyjny podgląd gdzie znajduję się między tymi progami. A piszę orientacyjny, bo nie traktuję ich jako super dokładne punkty.
Więc realizując bieg beztlenowy, nic nam to nie da, czy to będzie 96% czy 97% HRmax.
To że nie widzisz niewiarygodnych wskazań, to nie znaczy że ich tam nie ma. A ładny wykres jest korygowany programowo.
W trakcie biegu wykonujemy energiczne ruchy nadgarstkiem, więc zdarza się że przesunięty na nadgarstku zegarek "gubi" tętno i kiedyś objawiało się to odjazdem w górę lub w dół w zależności od zegarka, a dziś dane są wypełniane randomowo w okolicy ostatniego odczytu.
Więc problem pomiaru tętna z nadgarstka w trakcie biegania jest i będzie, został tylko zapudrowany.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Mój Blog "Luźne wpisy"
-
- Stary Wyga
Dzięki za rankingi rządzą się swoimi prawami, nie mniej będę brał pod uwagę polara czy decyzji o zakupie.keiw pisze: ↑25 paź 2022, 06:50 Kilka propozycji:
https://sbiegacza.pl/pulsometr-na-klatk ... ch-modeli/
Wysłane z mojego Pixel 5 .
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Slawcio, najwyraźniej zakładasz, że każdy urodził się wczoraj.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:38
Nie chciało mi się tego załatwiać. Poza tym uważałem, że to było głównie moje zaniedbanie.
1500 - 5:10 | 3000 - 11:14 | 5k - 19:05 | 10k: 39:38 | HM - 1:28:05