Podcast | Zabawy biegowe – Wybiegani Niewygadani z bieganie.pl
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
W premierowym podcaście “Wybiegani i niewygadani” z Bieganie.pl Stasiek i Mikołaj porozmawiali o “zabawach biegowych”, czyli trochę niedocenianym, a bardzo wartościowym treningu.
https://bieganie.pl/audio/zabawy-biegow ... l-podcast/
https://bieganie.pl/audio/zabawy-biegow ... l-podcast/
- Woszkowaty
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 03:17:57
Dobra robota, chłopaki ! Na luzie, a zarazem z sporą dawką konkretnych informacji. Myślę, że każdy, amator jak i zaawansowany biegacz coś dla siebie wyciągnie.
Czekam na kolejny odcinek.
Czekam na kolejny odcinek.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Podepnę tutaj link do sporego materiału z treningu Tadeusza Kępki z Marcinem Chabowskim, bo sie zorientowałem, że ten film był ustawiony jako niewidoczny:
https://bieganie.pl/trening/duza-zabawa ... chabowski/
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka w maratonie: brak
Aż się zarumieniłem jak słuchałem fragmenciku o sobie
Tutaj jeden z "dzieciaczków biegowych" Mikołaja
To prawda, że uwielbiam zabawy biegowe i cieszę się, że cały czas Mikołaj wpisuje je do mojego planu treningowego. No i faktycznie, jeszcze 2 lata temu biegałem bieg ciągły w tempie 4:25 (6 km), a w sobotę na Praskiej Piątce udało się zrobić życiówkę 16:42
Gdyby ktoś chciał śledzić moje biegowe postępy to zapraszam na stravę: https://www.strava.com/athletes/46611360
i ewentualnie na instagrama, ale uprzedzam, że ten profil ma nie tylko biegowy charakter: https://www.instagram.com/ale.ananasy/
Tutaj jeden z "dzieciaczków biegowych" Mikołaja
To prawda, że uwielbiam zabawy biegowe i cieszę się, że cały czas Mikołaj wpisuje je do mojego planu treningowego. No i faktycznie, jeszcze 2 lata temu biegałem bieg ciągły w tempie 4:25 (6 km), a w sobotę na Praskiej Piątce udało się zrobić życiówkę 16:42
Gdyby ktoś chciał śledzić moje biegowe postępy to zapraszam na stravę: https://www.strava.com/athletes/46611360
i ewentualnie na instagrama, ale uprzedzam, że ten profil ma nie tylko biegowy charakter: https://www.instagram.com/ale.ananasy/
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Super wynik, gratuluję.
- pawo
- Wodzirej
Też gratuluje, no i kciuki trzymam za te co najmniej 15:59.
A co do zabawy, to posłuchałem rozmowy i najpierw się obruszyłem, że to nie to, że ja znam inną, a potem pomyślałem, że czemu nie. Posłuchałem też Kępki i bardziej mi to podchodzi pod zabawę którą znam.
Przypomniało mi się jak byłem na obozie z trenerem Bakułą, któregoś wieczoru przyjechał z wizytą trener..ale za chorobę nie pamiętam kto to, może Wąsowski albo nie wiem, Panowie usiedli na pomoście nad jeziorem i sącząc piwko za piwkiem rozmawiali o treningu, aż rozmowa zeszła na zabawę biegową.
Trwało to dobrą godzinę a na koniec o mało nie doszło do rękoczynów, bo zabawa tak nie wygląda. Taka sytuacja.
A co do zabawy, to posłuchałem rozmowy i najpierw się obruszyłem, że to nie to, że ja znam inną, a potem pomyślałem, że czemu nie. Posłuchałem też Kępki i bardziej mi to podchodzi pod zabawę którą znam.
Przypomniało mi się jak byłem na obozie z trenerem Bakułą, któregoś wieczoru przyjechał z wizytą trener..ale za chorobę nie pamiętam kto to, może Wąsowski albo nie wiem, Panowie usiedli na pomoście nad jeziorem i sącząc piwko za piwkiem rozmawiali o treningu, aż rozmowa zeszła na zabawę biegową.
Trwało to dobrą godzinę a na koniec o mało nie doszło do rękoczynów, bo zabawa tak nie wygląda. Taka sytuacja.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:20
- Kontakt:
Pamiętam ten materiał, był świetny!Adam Klein pisze: ↑03 wrz 2022, 18:49 Podepnę tutaj link do sporego materiału z treningu Tadeusza Kępki z Marcinem Chabowskim, bo sie zorientowałem, że ten film był ustawiony jako niewidoczny:
Takich zabaw praktycznie się już nie stosuje, chociaż podobne "oferował" mi trener Andrzej Kupczyk, ale to właśnie podobna szkoła jak trener Kępka.
Trener biegania
PB: 5000m 15:12, 10 000m 31:20, maraton: 2:28:25
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 33:23
- Życiówka w maratonie: 2:34:39
Hej chłopaki, fajnie Was posłuchać na rozbieganiu, załamałem się jak Stasiu powiedział w podkaście o periodyzacji co z takimi po 40, czy tacy wogóle jeszcze trenują i czy mają po co
w wynikach biegów często biegaczy po 40 jest więcej i z lepszymi czasami niż 20 latków
Mam pytanie do Mikołaja
jaki trening wg Ciebie jest bardziej wartościowy w przygotowaniach do 10km
10 ciągły po 3:45
czy 5x1/1 3:30/4
czas treningu wychodzi ten sam, szykujemy się na 35min, mamy 5 tyg do startu
Pozdrawiam
w wynikach biegów często biegaczy po 40 jest więcej i z lepszymi czasami niż 20 latków
Mam pytanie do Mikołaja
Pozdrawiam
- cichy70
- Zaprawiony W Bojach
dobre podkasty, tym bardziej, ze jestem fanboyem magnesa dzięki Pany, aby tak dalej.
komenty : viewtopic.php?f=28&t=64974
-
- Zaprawiony W Bojach
Umknął mi ten podcast, ale już nadrobione, z przyjemnością
Skorzystam z zaproszenia, do przyszłej wiosny planuję " przysiąść " nad piątką, może zaczerpne trochę inspiracjikamil r pisze: ...
...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:20
- Kontakt:
Cześć, nie pamiętam tego, co powiedział Stasiek, ale ogólnie tak jest - wraz z wiekiem trzeba troszeczkę zmieniać trening, bo zmniejszają się możliwości regeneracyjne. Chociaż to nie oznacza, że nie można szybko biegać!krzgor pisze: ↑16 wrz 2022, 08:23 Hej chłopaki, fajnie Was posłuchać na rozbieganiu, załamałem się jak Stasiu powiedział w podkaście o periodyzacji co z takimi po 40, czy tacy wogóle jeszcze trenują i czy mają po co
Mam pytanie do Mikołaja
Pozdrawiam
Nie jestem wielkim fanem biegów zmiennych, uważam to za bodziec trudny, warty do wykorzystywania już na bardzo zaawansowanym poziomie. Jestem fanem prostoty, ale zdaję sobie sprawę, że wielu trenerów lubi takie treningi.
Trener biegania
- Woszkowaty
- Stary Wyga
Chłopaki - Mikołaj i Stasiek - jeszcze raz napiszę - robicie dobrą robotę ! Tak trzymać.
Mam pytanie po odsłuchaniu ostatniego odcinka - "Siłownia w treningu biegacza". Mikołaj, pytałeś Artura - jak to jest w przypadku amatora, który biega 5-6 razy w tygodniu - kiedy wpleść w trening siłownię. Załóżmy, że taki amator robi 2 akcenty w tygodniu, np. w środę i w niedzielę. Artur odpowiedział, że trening siłowy należałoby zrobić 3-4 dni przed akcentem ( a broń Boże nie robić go dzień przed akcentem ). I tutaj pojawia się moje pytanie, jaki to byłby dzień/dni, przy założeniu akcentu w środę i niedzielę. Z matematyki wychodzą mi dni od razu po akcentach, czyli poniedziałek i czwartek. Czwartek jest ok, bo mamy 3 dni do niedzieli, natomiast pomiędzy poniedziałkiem a środą - ledwo dwa dni. Czy w takim przypadku lepiej zrobić siłownię tylko np. w czwartek?
Co ważne - dotyczy to amatora grubo po 40-stce, więc trzeba mieć na uwadze dłuższą regenerację, niż w przypadku 20-latka.
Mam pytanie po odsłuchaniu ostatniego odcinka - "Siłownia w treningu biegacza". Mikołaj, pytałeś Artura - jak to jest w przypadku amatora, który biega 5-6 razy w tygodniu - kiedy wpleść w trening siłownię. Załóżmy, że taki amator robi 2 akcenty w tygodniu, np. w środę i w niedzielę. Artur odpowiedział, że trening siłowy należałoby zrobić 3-4 dni przed akcentem ( a broń Boże nie robić go dzień przed akcentem ). I tutaj pojawia się moje pytanie, jaki to byłby dzień/dni, przy założeniu akcentu w środę i niedzielę. Z matematyki wychodzą mi dni od razu po akcentach, czyli poniedziałek i czwartek. Czwartek jest ok, bo mamy 3 dni do niedzieli, natomiast pomiędzy poniedziałkiem a środą - ledwo dwa dni. Czy w takim przypadku lepiej zrobić siłownię tylko np. w czwartek?
Co ważne - dotyczy to amatora grubo po 40-stce, więc trzeba mieć na uwadze dłuższą regenerację, niż w przypadku 20-latka.
- 8i3gacz
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38
Ja siłownię robię ZAWSZE przed akcentem. Zarówno siłę biegową jak i typową siłownię. Polecam każdemu spróbować chociaż z ciekawości jak organizm zareaguje. U mnie takie treningi mocno oddają.Woszkowaty pisze:Chłopaki - Mikołaj i Stasiek - jeszcze raz napiszę - robicie dobrą robotę ! Tak trzymać.
Wysłane z mojego SM-A715F .
- Woszkowaty
- Stary Wyga
Ciekaw jestem właśnie, jak to u innych wygląda, dzięki za odpowiedź.
Kilka razy zdarzyło mi się robić typową siłownię dzień przed akcentem - ćwiczenia typu przysiad z sztangą, wykroki/zakroki z obciążeniem, martwy ciąg na jednej nodze, etc. i muszę przyznać, że następnego dnia miałem przede wszystkim nogi z betonu. Wszystko bolało, ale nogi najbardziej. Pomimo, że z siłownią jestem związany od 30 prawie lat, z większą lub mniejszą częstotliwością.
W tej chwili robię siłę po akcencie, raz w tygodniu, co też nie wydaje się być za dobrym pomysłem, ale w ferworze codziennych obowiązków i pracy - nie mam specjalnie innego wyjścia.