Tak, ale efektywne... i nawet na uczelni we Wrocławiu to potwierdzili.
Trening hipoksyjny w airzone
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
- pawo
- Wodzirej
Sporo wzrosło tam ciśnienie co2 i jony wodoru, a mleczan nie wzrósł. Czy co?
Muszę odnaleźć i poczytać.No ale biegać z rurą od odkurzacza to raczej nie zamierzam.
Muszę odnaleźć i poczytać.No ale biegać z rurą od odkurzacza to raczej nie zamierzam.
-
- Zaprawiony W Bojach
Jak będą gonić lekarze z kaftanami, to dobry trening szybkościowy.
-
- Zaprawiony W Bojach
A wiesz o tym, ze jak dojdzie do bradykardii to organizm reaguje vasoconstricja peryferyjna i vasodilatacja cerebralna? Wazne? Bardzo ważne przy 400-800-1500m
- pawo
- Wodzirej
Nie mam pojęcia ale wiem, że z tą rurą szybka ucieczka będzie trudna, bo czym więcej H+, tym mniej fosfokreatyny. Chyba?
A w ogóle to zatykanie ust czymkolwiek, to mi się nie widzi, organizm pomyśli, że wentylacja płuc jest niemożliwa i zacznie zmieniać tylko układ krążenia, układ sympatyczny dowali ciśnienie a parasympatyczny zwolni pikawę, taki odruch topielca.
edit: o rany, teraz dopiero skojarzyłem, zwolni pikawę czyli bradykardia, no to ten covid nie taki głupi z tymi maseczkami.
A w ogóle to zatykanie ust czymkolwiek, to mi się nie widzi, organizm pomyśli, że wentylacja płuc jest niemożliwa i zacznie zmieniać tylko układ krążenia, układ sympatyczny dowali ciśnienie a parasympatyczny zwolni pikawę, taki odruch topielca.
edit: o rany, teraz dopiero skojarzyłem, zwolni pikawę czyli bradykardia, no to ten covid nie taki głupi z tymi maseczkami.
-
- Zaprawiony W Bojach
Zanim dojdzie do bradykardii to juz cie złapią. Nie ma szans ruszania nogami.
Nie wiem czy pamiętasz te czas, jak na ostatnich 50m, w czasie zawodów na 800m nogi nie da sie ruszyć, bo sa z betonu... to dopiero pierwszy odruch jeszcze przed zwolnieniem pikawki.
No i to jest własnie trening, zeby ten punkt o 3-4s przesunąć. Hasło: Chemosensybilizacja.
Nie wiem czy pamiętasz te czas, jak na ostatnich 50m, w czasie zawodów na 800m nogi nie da sie ruszyć, bo sa z betonu... to dopiero pierwszy odruch jeszcze przed zwolnieniem pikawki.
No i to jest własnie trening, zeby ten punkt o 3-4s przesunąć. Hasło: Chemosensybilizacja.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Kipketer również. Nie pamiętam jak Coe albo Juantorena, ale wydaje mi się, że nie odcinało ich tak jak typowych fizoli w rodzaju Kszczota lub Symmondsa.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
hmmm - a mi właśnie wpadł w oko artykuł jak to terapia tlenowa jest zdrowa, pomaga sie regenerować, leczyć itd
-
- Zaprawiony W Bojach
To wyciągnij z oka i wstaw tu.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
https://rexmedica.pl/terapia-hiperbaryc ... dzialanie/
cytat:
Regularne pobyty w komorze hiperbarycznej podnoszą wydolność organizmu, przyspieszają procesy regeneracji po treningach fizycznych oraz sprzyjają leczeniu wszelkiego rodzaju przeciążeń i mikrourazów.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 10k to za długo
- Życiówka w maratonie: Pobiegnę po 40tce.
Rolli, zaoszczędzę Ci klik, żeby oszczędzić Ci zawodu - artykuł linkowany przez gasper'a nie jest podparty żadnymi badaniami. Ot artykulik napisany przez pracownika prywatnej placówki medycznej (lub na jej zlecenie).gasper pisze: ↑21 wrz 2022, 10:04https://rexmedica.pl/terapia-hiperbaryc ... dzialanie/
cytat:
Regularne pobyty w komorze hiperbarycznej podnoszą wydolność organizmu, przyspieszają procesy regeneracji po treningach fizycznych oraz sprzyjają leczeniu wszelkiego rodzaju przeciążeń i mikrourazów.
- pawo
- Wodzirej
No to mamy kłopot, zdrowy jest niedobór i nadmiar tlenu, a poziom normalny stworzony przez matkę naturę jest niedobry. No jak żyć?