FR945

Kupujesz 945

TAK
12
24%
NIE
38
76%

Liczba głosów: 50
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 01 cze 2022, 23:48 Co do 255 to też tak uważam ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Pixel 5 .
stosunek ceny do bajerów jakie ma ten zegarek to dla mnie bardzo duże zaskoczenie. Byłem pewny że będzie kosztował minimum 2tyś a jest za 1600 z 3 letnią gwarancją.
Dla biegaczy, którzy nie biegają ultra chyba teraz na rynku nie ma konkurencji dla tego zegarka.

Cholera ale kusi !@#$%. W październiku mam urodziny :echech:
Mam kontuzje, nie biegam nie potrzebuję, 735xt daje radę, mam kontuzję ,nie biegam, nie potrzebuję, 735xt daje radę, nie biegam.... :bum:
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co wiecej: po szczegolowym porownaniu funkcji 955 i 255 wyszlo mi, ze 955 jest mi zbedny.
Map nie uzylem ani razu zarowno w F3 jak i F6, golf olewam i cos tam jeszcze drobnego bylo.
16h na baterii w trybie max to dla mnie tze az nadto.
Kurde, naprawde dali do pieca z tym 255, rewelka :spoczko:
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dla biegaczy mamy Coros Pace 2 za 900 pln i w zdecydowanej większości przypadków nie wykorzysta się wszystkiego co ten zegarek oferuje. Cena FR255 nie wydaje mi się jakaś promocyjna. Z tego co czytałem w recenzjach, to jest po prostu bardzo dobry zegarek i cena adekwatna do możliwości. Czym konkretnie tak się ekscytujecie? Chodzi o dodanie trybu triathlonowego, czy o coś innego?
Blog
Komentarze do bloga

10 km: 45:24 (2017) -> 42:04 (2018) -> 41:15 (2019)
HM: 1:42:54 (2017) -> 1:36:33 (2018) ->1:31:20 (2019)
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze: 02 cze 2022, 09:19
keiw pisze: 01 cze 2022, 23:48 Co do 255 to też tak uważam ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Pixel 5 .
stosunek ceny do bajerów jakie ma ten zegarek to dla mnie bardzo duże zaskoczenie. Byłem pewny że będzie kosztował minimum 2tyś a jest za 1600 z 3 letnią gwarancją.
Dla biegaczy, którzy nie biegają ultra chyba teraz na rynku nie ma konkurencji dla tego zegarka.

Cholera ale kusi !@#$%. W październiku mam urodziny :echech:
Mam kontuzje, nie biegam nie potrzebuję, 735xt daje radę, mam kontuzję ,nie biegam, nie potrzebuję, 735xt daje radę, nie biegam.... :bum:
Ale treningu za Ciebie nie zrobi. A taki robot odkurzający sam poodkurza. Przemyśl, co lepiej kupić.

Zgadzam się, że 255 wygląda dobrze, 30h aktywności oznacza dla mnie ładowanie raz na tydzień przy kilku godzinach aktywności i noszeniu zegarka 24/7. I ma Garmin Pay. Jak byłbym zmuszony zmieniać zegarek w niedalekiej przyszłości, poważnie bym się zastanowił nad tym modelem, zamiast dopłacać 1000 zł do 955. Jedyna wyraźna przewaga to czas pracy na baterii (map w swoim 945 nie używam), ale to nie jest must have, bo triathlonu ani ultra nie planuję i 30h to już jest dla mnie pełen komfort.

Corosy też kuszą, ale trochę mnie garmin przywiązał do ekosystemu, więc konkurencja musiałaby oferować coś ekstra albo przekonać mnie, że lepiej trafiają w moje potrzeby. Na razie tego, jeszcze, nie widzę.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mach82 pisze: 02 cze 2022, 10:53 Dla biegaczy mamy Coros Pace 2 za 900 pln i w zdecydowanej większości przypadków nie wykorzysta się wszystkiego co ten zegarek oferuje. Cena FR255 nie wydaje mi się jakaś promocyjna. Z tego co czytałem w recenzjach, to jest po prostu bardzo dobry zegarek i cena adekwatna do możliwości. Czym konkretnie tak się ekscytujecie? Chodzi o dodanie trybu triathlonowego, czy o coś innego?
Wystarczajaco dlugi czas pracy na bateria, swietny GPS-tracking (multiband) i wszystkie potrzebne tryby sportowe.
Dla mnie osobiscie Coros Pace 2 przestal juz byc tak ciekawa, bo budzetowa alternatywa.
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wystarczajaco dlugi czas pracy na bateria, swietny GPS-tracking (multiband) i wszystkie potrzebne tryby sportowe.
Dla mnie osobiscie Coros Pace 2 przestal juz byc tak ciekawa, bo budzetowa alternatywa.
Coros Pace 2 ma takie sam czas pracy na baterii z GPS jak FR255, aczkolwiek jak włączysz multiband, to czas pracy FR255 będzie krótszy niż Corosa. Nie sposób się nie zgodzić, że 20 godzin z multiband to wystarczający długi czas pracy. FR255 nie jest lepszy jeżeli chodzi o czas pracy na baterii.

Coros Pace 2, tak jak FR255 ma wszystki potrzebne tryby sportowe i (dla większości ludzi) pewnie kilkanaście niepotrzebnych. Tutaj FR255 też nie jest lepszy.

Multiband? Ok - rysuje ładniejszą trasę i to jest główna zaleta. Realistycznie - jak często robisz max przybliżenie mapy aby sprawdzić czy biegłeś bardziej prawą, czy lewą stroną drogi? Natomiast cały czas mamy tu bolączki z niepoprawnym tempem chwilowym, bo próbkowanie chipu GPS to nadal 1 Hz, więc tempo musi być wygładzane. Pomiar długości trasy przy próbkowaniu 1Hz będzie zapewne taki jak u innych producentów.

Dla mnie FR255 ładniej wygląda i rysuje nieco ładniejszą trasę. Chyba też czujnik tętna lepiej się sprawuje. No i jest Garminem - do ekosystemu człowiek się przyzwyczaja. Natomiast cały czas mam wątpliwości co do zachwytów, bo brakuje training readiness z FR955, pomiar mocy przy bieganiu to jakaś parodia, ciągle ten brzydki ekran MIP zamiast Amoled.

Rozumiem Twój punki widzenia i argumntację, ale dla nie FR255 to bardziej ewolucja FR745 niż rewolucja. Dobra cena za dobry zegarek - dostajesz to za co płacisz, więc nie ma się czym zachwycać.
Blog
Komentarze do bloga

kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie wiem, mnie te training readiness i inne feature'y z topowych modeli zupełnie nie przekonują i uważam za zbędne. Kilka dni/tygodni będziesz na to patrzył z zainteresowaniem, a po czasie się okaże, że ignorujesz, może raz na kilka miesięcy sprawdzisz w GC jakiś trend z ciekawości, ale bez wnikania.

Co chcę w zegarku:
- możliwie dobry GPS - nie musi być wybitny, bo i tak na stałe używam właściwie trybu GPS Only - lubię poprawny ślad i dystans (mam stryda), ale nie zginę, jeśli na mapie ślad będzie po złej stronie drogi, a dystans z treningu będzie zawyżony lub zaniżony o kilometr czy dwa; może trochę poklnę, ale na dłuższą metę to nic nie zmienia; a na zawodach liczy się meta i atest, a nie wskazanie zegarka
- możliwie długi czas na baterii
- dobry ekosystem - aplikacja webowa, aplikacja na telefon, możliwość podpięcia konta do innych serwisów jak Strava czy Runalyze
- wsparcie zewnętrznych czujników i komunikacja standardowym protokołem, żeby czujniki innych firm też bez problemów współpracowały
- programowanie rozbudowanych treningów (odcinki różnej długości, różne przerwy itp), choć jak biegam na stadionie lub odmierzone odcinki, coraz częściej używam tylko głowy do zliczania powtórzeń

Z funkcji smart:
- płatności

Miło, żeby miał:
- multisport, ale nie jest niezbędny, przynajmniej dla mnie

O ile rozumiem, FR 255 to wszystko ma. Corosom brakuje chyba tylko płatności. W przypadku mniejszego budżetu i braku uwiązania do platformy (inny sprzęt producenta, historia treningowa), faworytem byłby chyba Coros. W pozostałych przypadkach wciąż góruje Garmin.

Jak tak patrzę, to na dobrą sprawę FR 255 ma wszystko, czego chcę od zegarka. Ciekawe ile osób planujących zakup zegarka dojdzie do tego samego wniosku i zrezygnują z 955 na rzecz tańszego modelu?
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam poboczne pytanko, czy u was zdjęcia u dcrainmakera też są w takiej mizernej jakości że są w zasadzie nieczytelne?
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie zdjęcia są dobrej jakości.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oki, dzięki. To ja już sam nie wiem. Przelogowałem się na windowsa i dalej mam kichę.

Chodzi mi o to że jest sobie fotka z wykresami tętna np.
Obrazek
https://media.dcrainmaker.com/images/20 ... ervals.png
I jest bo jest, ale nic z niej nie da się odczytać.
kkkrzysiek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To nie zdjęcie. Zrzuty wykresów i one są tylko poglądowe, powinny być też zalinkowane dane do analizatora, np.

Obrazek

A tu o samym narzędziu:
https://www.dcrainmaker.com/analyzer
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki, teraz to tak, ładnie widać.
nigdy się nie zagłębiałem w te jego testy, głównie z powodu dziwnych wyborów konkurentów w czasie testów.
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pace 2 nie ma nawigacji po śladzie, to jest realny minus - przynajmniej dla niektórych bo nie każdy używa.
Inna rzecz - czy te wszystkie sugestie snu, gotowości do treningu, bateria ciała i inne wskaźniki mają pragmatyczną korzyść?
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Deter pisze: 03 cze 2022, 13:01 Pace 2 nie ma nawigacji po śladzie, to jest realny minus - przynajmniej dla niektórych bo nie każdy używa.
Inna rzecz - czy te wszystkie sugestie snu, gotowości do treningu, bateria ciała i inne wskaźniki mają pragmatyczną korzyść?
Zapewne nie ale możliwość płatności za napoje chłodzące pewnie niejednemu się przyda :hejhej:
mach82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wszystko sprowadza się do tego, z czego korzystamy. Ja ani razu nie użyłem Garmin Pay przez ponad 3 lata użytkowania zegarka z taką funkcją. Muzyki/podcastu słuchałem za to kilkadziesiąt razy.

Z funkcji biegowych, zastanawia mnie dlaczego FR255 nie ma pomiaru parametru stamina, czyli ile czasu możemy biec z daną prędkością/tętnem, aż braknie nam sił. Nie wiem na ile dobrze to działa, ale zupełnie nie rozumiem dlaczego nie ma tego w zegarku typowo biegowym, a są pierdoły typu body battery.

Dobrze że w końcu w FR255 można ustawić 6 pól danych na 1 ekranie bez bawienia sie w dogrywanie pól danych ze sklepu Garmina.

Dla większości wystarczy dobry GPS z długim czasem pracy na baterii, ale i tak płacimy za różne pierdoły, z których nigdy nie skorzystamy. Dlatego też dobrze że mamy wybór - mamy Coros 2 Pace, jako świetny zegarek w świetnej cenie, droższy Polar Pacer Pro (jak komuś brakuje nawigacji po śladzie) i w końcu jeszcze droższy Forerunner 255. Co kto lubi, kto czego potrzebuje...
Blog
Komentarze do bloga

ODPOWIEDZ