Polar Pacer / Pacer Pro

RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Co myślicie o tej propozycji, warto ? ObrazekObrazek
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Edycja:
Skoro założyłem ten temat i zadałem pytanie a w końcu mam ten zegarek to dodam kilka linijek Obrazek
Małe podsumowanie Polar Pacer Pro po dwóch miesiącach używania, na recenzję popartą porównaniami i testami się nie porywam, bo nie mam do tego talentu a i doświadczenie z innymi produktami marne.
Na Pacer Pro przesiadłem się z M400 po ponad pięciu latach bezproblemowej pracy i musiałem się kilka dni przyzwyczajać, głównie z tego powodu, że poprzednika nosiłem wyłącznie w trakcie treningu lub innej " sportowej " aktywności a ten pasuje mieć stale na ręce skoro oferuje ciągłe monitorowanie różnych parametrów. obciążenie kardio, nightly recharge, sleep plus stages, training load pro ...
Niska waga i wymiary rzekł bym dla mnie " akuratne " pomogły w szybkim przyzwyczajeniu, nawet to, że pasek zapinam znacznie ciaśniej niż w poprzedniku szybko przestało przeszkadzać. Zegarek leży bardzo dobrze, niemal przykleja się do ręki, pasek też wygodny czyli nic nie wnerwia, jedyna rzecz jaką musiałem zrobić to podgolenie włosów na nadgarstku bo przy korzystaniu z przycisków szarpałem za kudły, przy poprzedniku tego nie miałem.Obrazek
Zadowolony jestem z wyswietlacza, rzeczywiście jest czytelny w każdych warunkach co jest dla mnie ważne z racji tego, że nie lubię biegać w Obrazek okularach. Tu bez okularów ogarniam dane na podstawowym ekranie treningowym ( cztery pola z danymi ). Szkoda, że dane nie są wyświetlane na całej powierzchni, pozostaje dużo niewykorzystanego miejsca wokół tarczy, to by był dodatkowy plus. Przetestowałem i dobrze oceniam, bieganie po wgranej trasie z Komoot, ekran nawigacji trasę wyswietla jako linię a na innych tarczach w górnej części, wyświetlana jest strzałka kierunkowa przed skrętami, co ważne strzałka również jest wyraźna Obrazek. Każda zmiana kierunku jest poprzedzona wibracjami, zejście z trasy również jest alarmowanie wibracjami i wyświetlonym komunikatem
Zegarek ładuje raz w tygodniu, będzie pewnie co 6 dni, przy ok 4h aktywności na zewnatrz, głównie bieganie 40-50 km, włączonym ciągłym pomiarem tętna i podświetleniem ustawionym na przycisk.
Do GPS nie mam uwag, pobiegałem trochę na GPS + Glonass, teraz biegam na GPS + Galileo, różnic nie zauważyłem a rysowany ślad oceniam na poprawny.
Nie mam równiez uwag do odczytu pulsu z nadgarstka, nie zauważyłem " nienormalnych " zachowań, skoków itp. Odczyt pulsu z zegarka jak i z opaski OH1 jest dla mnie identyczny.
Z powiadomień z telefonu nie korzystam więc nawet tego nie sprawdzałem.
Nightly Recharge i Sleep Plus Stages moim zdaniem działa aż za dokładnie, można się sfrustrować gdy po kilku spokojnych wieczorach gdy wszystko działa jak dobrze naoliwiona maszyna, wystarczy posiedzieć delikatnie przy piwie czy winie i rano stwierdzić, że bezduszna maszynka wykryła i źle oceniła chwilę przyjemnosci Obrazek
Training Load Pro i obciążenie kardio to kolejne parametry na które zwracam uwagę, ale to funkcje znane z innych zegarków, nie ma co się rozpisywać Obrazek
Z oferowanych testów, wykonałem " Test biegowy " szacujący VO2max, do testu podchodziłem dwa razy, za pierwszym miałem problem z utrzymaniem tempa w założonych ramach, byłem zbyt wyrywny i test został przerwany. Drugie podejście już na spokojnie dało bardzo dobry wynik i za to subiektywny duży plus Obrazek
Ogólnie Pecer Pro oceniam bardzo dobrze, co przy przesiadce z M400 pewnie nie zaskakuje, spotykałem w internecie wpisy, że nowy produkt Polara to totalna pomyłka i krok w tył jak i opinie przeciwne, dla mnie wygląd, sportowe i pozasportowe funkcje to rzecz indywidualnych potrzeb użytkowników, chciałbym aby Pacer służył mi tak bezproblemowo i długo jak M400.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Najnowszy dodatek do polarowej gamy zegarków do biegania.
Zaawansowane funkcje treningowe dla nowoczesnych biegaczy.

- Wbudowany wysokościomierz i pomiar mocy biegowej z nadgarstka.
- Superszybki, wydajny procesor.
- Jasny wyświetlacz dla świetnej czytelności w każdych warunkach.
- Zaawansowany pomiar tętna z nadgarstka.
- Precyzyjny GPS i wyjątkowo długa żywotność baterii.
- Szybkie ładowanie i transfer danych.

https://www.polar.com/pl/pacer-pro?gcli ... AQAvD_BwE Obrazek

Ostatnio zmieniony 13 kwie 2022, 18:04 przez RysK0, łącznie zmieniany 7 razy.
PKO
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myślę że ten tańszy za 939zł (bez pro w nazwie) ze względu na cenę może znaleźć sporo zwolenników.
Natomiast wersja z pro zabije sprzedaż M2.

No i już wiadomo dlaczego pojawił się jakiś czas temu test marszowy w FLOW.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
Analogic Disturbance
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:49:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja dostałem swój egzemplarz wczoraj - Polar Pacer Pro. Jestem amatorem powracającym do biegania pod długiej przerwie, ale już widzę, że ten zegarek ma wszystko czego potrzebuję do dalszej zabawy i powrotu do formy.

Bezproblemowo sparowany z telefonem i Polar Flow, synchronizacja też bez problemu póki co. Menu reaguje na klawisze bardzo płynnie, bez przycinek.

Nowa wersja oprogramowania też wgrana. Zobaczymy jak będzie po miesiącu, dwóch używania.
technics
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 38:07
Życiówka w maratonie: 3:28:44

Nieprzeczytany post

Cześć

Ja od środy też stałem się posiadaczem Polar Pacer Pro... przesiadka z RS200. Po pierwszym treningu nie zauważyłem wad. Lekki, wyświetlacz w słońcu jasny. Zobaczymy jak będzie dalej.
RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Edytowałem, dodałem kilka słów do pierwszego wpisu.
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Głupie może pytanie: jak długo Ci trzyma bateria?
Coś mój PacerPro zbyt często mnie zaskakuje rozładowaniem i nie wiem czy walczyć z serwisem.
Dzisiaj, po 6 dniach od naładowania zostało 11%. W tym czasie 2x bieg (razem ok 2h 15min. z pomiarem z nadgarstka) 1x trenażer (50min. HR z pasa HR) Zegarek głównie leży, tj. nie noszę go na codzień i w nocy. Nie zwróciłem uwagi jak się sprawował na początku.
Tymczasem nieużywany M400 chyba już ponad miesiąc bez ładowania i ciągle się nie rozładował.

Wysłane .

RysK0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jacekj pisze: 17 wrz 2022, 19:37 Głupie może pytanie: jak długo Ci trzyma bateria?
...
Z ostatniego tygodnia, zegarek ciągle na ręce, ogólnie tydzień dosyć aktywny.

Niedziela rano bateria100%, ponownie podpięty do ładowania w kolejną niedzielę przy 6%. W tym czasie 4x bieg, ok. 4 godzin ( ~44 km ), 2 razy tętno z zegarka, 2 razy z paska. Włączony całodobowy pomiar tętna, podświetlenie ustawione na przycisk. Bez powiadomień z telefonu. 😉
jacekj
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:36
Życiówka w maratonie: 3:48:21
Kontakt:

Nieprzeczytany post

THX.
U mnie też tydzień wytrzymuje.
Ale zakładany tylko na bieganie, w tym tygodniu 2x, łącznie 2h 10min.

Wysłane .

kemotm
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44 min

Nieprzeczytany post

Cześć. Rozglądam się za czymś od Polara ze średniej półki. Używałem prze 6 lat M400 i chyba czas na zmianę. Jestem przyzwyczajony do aplikacji Polar a do tego mam polarowy pasek do tętna, więc stwierdziłem, że nie przesiadam się na inne marki.
Rozważam Pacera, Pacer Pro i Grit X. Zastanawiam się co mają Pacer Pro i Grit X czego nie ma Pacer.
1. Wiem że nie ma nawigacji po śladzie ale słyszałem że ta opcja w polarach dość średnio śmiga i nie wiem czy jest sens dokładać kasę. Może mam złe informacje?
2. Nie ma barometru ale z tego co znalazłem w instrukcji to podaje przewyższenie chyba na podstawie GPS czy jakoś tak. Mój stary M400 też podawał wysokość n.p.m. chociaż nie miał barometru i szło mu to całkiem nieźle. Jak dla mnie chyba wystarczająco.
3. Baterie względnie porównywalne
4. Jakość wykonania, trwałość, solidność. Tu słyszałem że Grit X przoduje względem swoich Pacer-owych braci. Czy tak faktycznie jest?
5. Pomiar tętna i tak będzie z paska wiec powinno być tak samo we wszystkich modelach. Nadgarstek to drugorzędna i niezbyt istotna dla mnie kwestia.
6. Nie wiem jak z GPSem? Czy są jakieś istotne różnice? Gdzieś jest słabo a gdzieś dużo lepiej?
5. Jakie są jeszcze istotne różnice? Cała ta otoczka jak monitorowanie snu, regeneracji, stresu, wykrywacze kłamstwa itp ;) raczej nie są dla mnie istotne.

Z góry dzięki za wskazówki i podpowiedzi
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kemotm pisze: 25 kwie 2023, 13:35 Rozważam Pacera, Pacer Pro i Grit X. Zastanawiam się co mają Pacer Pro i Grit X czego nie ma Pacer.
https://www.sportkonsulting.pl/porownan ... tow-polar/

Wymiana akumulatora:
Polar GRIT X PRO: 349 zł;

Wymiana elektroniki:
Polar Pacer (wraz z akumulatorem): 849 zł;
Polar Pacer PRO (wraz z akumulatorem): 1299 zł;

Na stronie Polara na te zegarki jest obecnie promocja 25%, jakbyś nie wiedział
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ