Świeżak pisze: ↑09 lut 2022, 15:45
adam1108 pisze: ↑09 lut 2022, 14:24
To jest argument za tym, że sprawy około antycovidowe to nie jest tylko, jak napisał kolega "polski patologiczny egoizm" czy też widzimisię fanatyków Rydzyka, Pośpieszalskiego lub innych (tak jak ktoś bardzo uparcie twierdzi).
To argument za tym, że te "niejasności" wobec całej pandemii, szczepionek, testowania, wymuszanej segregacji sanitarnej są zauważane na całym świecie a nie jest to tylko polski patologiczny egoizm.
Piszesz, że to że "w większości krajów na świecie to wszędzie ten patologiczny egoizm jest religią" jest argumentem za tym, że " "niejasności" wobec całej pandemii, szczepionek, testowania, wymuszanej segregacji sanitarnej są zauważane na całym świecie a nie jest to tylko polski patologiczny egoizm". Przyznasz chyba, że to jest tautologia, masło maślane. Sam fakt, że ludzie na całym świecie myślą w jakiś sposób nie oznacza, że jest to prawidłowy czy logiczny sposób myślenia.
adam1108 pisze: ↑09 lut 2022, 14:24
Kto tam się boi niech się szczepi co pół roku, niech nie wychodzi w ogóle z domu, niech zakłada nawet 2 maski jeśli będzie czuł bezpiecznej.
Tyle, że całe 2 lata pokazały, że to i tak nic nie daje.
Nie wiem skąd masz taką informację. Wiesz co by było, gdyby tyle ludzi się nie zaszczepiło? Wiesz ile osób by umarło, nie tylko na COVID-19 ale ogólnie przez JESZCZE bardziej niewydolny system ochrony zdrowia (przytkany przez nadmiarowe zgony COVID'owe)? Bierzesz to w ogóle pod uwagę w swoich wywodach, czy ograniczasz swoje rozumowanie do "Mówili, że jak będą szczepionki to nie będzie pandemia. No to proszę, jest szczepionka i pandemia dalej trwa - to po co to wszystko"?
"Polski patologiczny egoizm" napisałem z przymrużeniem oka, bo to przecież kolega napisał, że to jest powód danego, polskiego podejścia do sprawy. Zapominając przy tym, że na świecie dzieje dokładnie to samo co w Polsce. Jeśli nie zrozumiałeś, no trudno. Co do "słuszności logicznego myślenia" masz rację. Dlatego mam prawo myśleć, że to Ty myślisz nie logicznie i mogę przedstawić swoją opinię nie? Tak samo Ty. W końcu po coś ten temat został założony.
Medyczny expert, doradca Premiera, prof. Horban namawiając do szczepień głosił, że osoby niezaszczepione nie będą zarażać. Okazuje się, że jest inaczej. To w pewien sposób nie jeden zaszczepiony może czuć się oszukany nie?
A co Pan profesor opowiadał na temat Omikronu? Przypomnienie na załączniku gdybyś zapomniał. Tylko, proszę nie pisz, że wtedy to "nowy, nieznany wariant był".
Skoro człowiek na takim stanowisku nie raz się myli to jak zwykły obywatel ma zaufać tym "medycznym expertom"? Może Premier nie zbyt odpowiednich tych ludzi sobie dobrał?
Nie wiem ile osób by umarło, nie wiem również jaka była by niewydolność systemu. Ty też nie wiesz, Nostradamusem raczej nie jesteś
Rok czy półtora roku temu to nawet nie wiedzieliśmy, że będzie coś takiego jak wariant Delta, a skończy się wszystko łagodnym Omikronem (a przepraszam - to dzięki szczepionce jest łagodny). To najbardziej medialne warianty - warto poczytać o innych. Także przewidywania "co by było gdyby" to raczej do kieszeni. Straszenie przed tv, teraz przed monitorem - nie dziękuję
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.