Podbiamy Marsa

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Maciaszczyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Quote: from Hubert on 9:16 am on Jan. 13, 2004
Krytyka samego Busha i jego rzadow to inna sprawa. Dla mnie jednak pewne jest, ze Amerykanie w koncu poleca na Marsa (za tej czy innej kadencji).
A ja wcale tej pewności nie mam. Rzeczy tego świata są przemijające. Cywilizacje ziemskie nie są wieczne. Niejedna już upadła, a te, które jeszcze nie upadły - upadną. Kiedy upadnie cywilizacja amerykańska? Nie wiadomo, ale pewne przesłanki wskazują, że może się to stać niebawem. A wtedy nici z lotów na Marsa.
PKO
Awatar użytkownika
Maciaszczyk
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from silos on 7:46 pm on Jan. 11, 2004
Podczas pobytu w kosmosie najbardziej cierpią nasze pięty. A to dlatego że jak jesteśmy na ziemi, to pięty przyjmują najwieksze opciążenie i kość jest cały czas odbudowywana.
Ale chyba za to nie ma problemu z rogowaceniem skóry na piętach. ;)
Awatar użytkownika
Hubert
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from Maciaszczyk on 12:56 pm on Jan. 13, 2004
Krytyka samego Busha i jego rzadow to inna sprawa. Dla mnie jednak pewne jest, ze Amerykanie w koncu poleca na Marsa (za tej czy innej kadencji).
A ja wcale tej pewności nie mam. Rzeczy tego świata są przemijające. Cywilizacje ziemskie nie są wieczne. Niejedna już upadła, a te, które jeszcze nie upadły - upadną. Kiedy upadnie cywilizacja amerykańska? Nie wiadomo, ale pewne przesłanki wskazują, że może się to stać niebawem. A wtedy nici z lotów na Marsa.
Masz racje, USA wiecznie panowac nie bedzie. Zmieniam wiec swoje zdanie - "dla mnie pewne jest, ze w koncu czlowiek wyladuje na Marsie". Moze to beda Chinczycy, a moze nawet Brazylia, jezeli w koncu ich rakiety nie beda konczyly misji kilkaset metrow po wystrzeleniu ;).
Quidquid latine dictum sit, altum videtur - cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
Awatar użytkownika
Daser
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

A zliczając nasze wszystkie przebiegnięte kilometry, to my na Marsie już biegamy od dawna!
pozdrófka dla wszystkich
Awatar użytkownika
Hubert
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wlasnie mowili w radiu ze Ruscy sa gotowi poleciec na Marsa duzo wczesniej niz Amerykanie i to nie za 150mld$ tylko za 15mld$.
Wyscig kosmiczny nadal trwa...
Quidquid latine dictum sit, altum videtur - cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze.
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Hubert on 1:41 pm on Jan. 13, 2004
Quote: from Maciaszczyk on 12:56 pm on Jan. 13, 2004
Masz racje, USA wiecznie panowac nie bedzie. Zmieniam wiec swoje zdanie - "dla mnie pewne jest, ze w koncu czlowiek wyladuje na Marsie". Moze to beda Chinczycy, a moze nawet Brazylia, jezeli w koncu ich rakiety nie beda konczyly misji kilkaset metrow po wystrzeleniu ;).
stosując tę logikę (dot upadku cywilizacji) to akurat najmniej prawdopodobne jest że na marsa poleca chińczycy
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
active
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from silos on 12:45 pm on Jan. 10, 2004
Ciekawe kto teraz przystąpi do wyścigu Rosja? Korea? Chiny?  
No i przystąpiła Rosja. Twierdzą, że będą na Marsie w 2014 roku. Koszty mają mieć 10 razy niższe.
Szczerze mówiąc cienko widzę Rosję na Marsie, prędzej Chińczyków.
A tak naprawdę to niech bogaci wydają kasę, a reszta i tak na tym skorzysta (nowe technologie, miejsca pracy, itp)

pozdr
[b][url=http://www.actv.prv.pl]www.actv.prv.pl (Jak zacząłem biegać?)[/url][/b]
wirek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kagda na Marsje uże jest Spirit to i Ruskije budut
wirek
Awatar użytkownika
krzycho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from wirek on 1:55 pm on Jan. 15, 2004
Kagda na Marsje uże jest Spirit to i Ruskije budut
da, da, spiryt uże na Marsje, tiepier agurcy nużna tam razwadit'

(Edited by krzycho at 2:03 pm on Jan. 15, 2004)
[i]i taaak warrrto żyć[/i]
k
silos
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niewiem czemu ale mam przeczucie że to rosjanie pierwsi polecą na marsa. Tylko czy astronauci wrucą. Łaika jak wruciła nie żyła, a ten piesek co go tak pokazywali był bliżniakiem Łaiki
[b]"Kto się ośmieli, wygrywa"[/b]
Awatar użytkownika
Hubert
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from silos on 9:54 pm on Jan. 15, 2004
Niewiem czemu ale mam przeczucie że to rosjanie pierwsi polecą na marsa. Tylko czy astronauci wrucą. Łaika jak wruciła nie żyła, a ten piesek co go tak pokazywali był bliżniakiem Łaiki
naprawde ???
A Gagarin mial blizniaka ? ;)
Awatar użytkownika
Stoyan
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Co do lotu na Marsa to nie ma sensu budować baz ani na księżycu, ani na orbicie - można taniej (właśnie za jakieś 15-30mld) polecieć tradycyjną metodą - tak jak się kiedyś na księżyc latało... I wszystko można dokonać w ciągu 10 lat - bo technologia jest. Cały pomysł opracowano już parę lat temu - projekt nazywa się MarsDirect. Zainteresowanym polecam książkę "Czas Marsa" Roberta Zubrina (to facet który to wszystko bardzo chytrze obmyślił). Tylko krew zalewa przy lekturze - bo głupta - niestety - nie omija nawet szefów NASA :(. Na szczęście projekt jakoś się trzyma - na http://www.marssociety.org/ znajdziecie sporo ciekawych rzeczy :) A co do rosjan i chińczyków - życzę im powodzenia a amerykanole będą sobie tylko w brodę pluć jak się okaże, że Zubrina posłuchał kto inny i na tym skorzystał :)
"Proste plecy - prosty umysł" M. Ueshiba
wirek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Silos - errata: Łajka nie wróciła na Ziemię. Była od razu skazana na zagładę i miała zamontowany dozownik trucizny. Fruwa sobie pewnie do dziś jako złom kosmiczny wokół Ziemi. Rosjanie nie mieli jeszcze wtedy opracowanego systemu bezpiecznego lądowania, albo im się to nie opłacało w tym momencie. Nie chwalili się tym oczywiście. Po Łajce poleciały razem dwa psy: Striełka i Biełka. One ponoć wróciły cało i zdrowo. I tu zaczyna się prawdziwa bolszewia, bo nie znalazłem informacji jak to w sumie wyglądało. A słyszałem, że po locie zostały odznaczone  Gwiazdą Bohatera Związku Radzieckiego, a jedna z nich została członkiem Biura Politycznego KPZR. Tylko nie wiem która
wirek
Awatar użytkownika
PedziWiatr
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ta, która bardziej przypominała Niedźwiedzia. Przyszła prosto z KGB. Mówili, że to te same Wąsy tylko o oczko wyżej.:hejhej:
Kto dogoni psa? Kto dogoni psa?
Może Ty, może on, może jednak ja!!!
[url]http://www.kcp.prv.pl[/url]
Awatar użytkownika
Maciaszczyk
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Quote: from wirek on 6:37 am on Jan. 16, 2004
Silos - errata: Łajka nie wróciła na Ziemię. Była od razu skazana na zagładę i miała zamontowany dozownik trucizny. Fruwa sobie pewnie do dziś jako złom kosmiczny wokół Ziemi.
Pewnie do tej pory to już spłonęła w atmostferze, w końcu nie latała chyba na zbyt wysokiej orbicie. A wracając do Marsa, to może komuś przyjdzie do głowy wysłać tam ludzi bez możliwości powrotu. Na przykład ułaskawi się jakiegoś skazańca, (odroczy wyrok) pod warunkiem, że tam poleci.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ