Baseny w W-wie

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from PAwel on 4:54 pm on Jan. 11, 2004
Monka, logiki brak, ale basen jest i tak pewnie deficytowy,
Czy to możliwe? A mnie się śni basen własny, ale nie prostokąt, tylko jednotorowy, mogłby być 2m szeroki, za to długi na 50m. Czy gdzieś widzieliście taki?
[b]99% DOBRZE = 100% ŹLE![/b]  
PKO
Awatar użytkownika
Pit
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Też mi kiedys chodził po głowie taki basen. Ale ostatnio pomysąłem iz moze lepiej byłoby krótszy duzo ale z wymuszonym i sterowanym przrpływem wody tak bym płynac pod prąd pływał w miejscu:) kidys dawno temu pływałem tak na rzece a teraz niekiedy aquaparkach. Ale tam jest po łuku i prąd niesie za dużo dzieciaków.
biec goniąc marzenia
[url=http://www.sbbp.pl][b]SBBP.PL[/b][/url]
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No, to jesteśmy na etapie wymyślania koncepcji basenu z prądem. To ciekawe, bo takie baseny w USA są dość popularne, chociaż też dosyć drogie (prosta wersja kosztuje jakieś 16000 $). Ale mają wiele zalet, mozna taki basen zainstalować w zasadzie w dowolnym miejscu, od garażu po ogródek, czy taras, nie traci się miejsca, bo ma wymiary gdzieś tak 2m x 5m, prędkośc wody jest regulowana, tor masz zawsze tylko dla siebie, nie tracisz czasu na dojazdy na basen, temperaturę sobie nastawiasz jaką chcesz, nie płacisz za basen, możesz pływać o dowolnej porze itd. itp.

Mówiąc krótko - jak będę budował dom, to bardzo poważnie będę się zastanawiał nad Endless Pool
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jako triatlonista powineneś Paweł bardziej pomysleć o domu nad jakimś ładnym akwenem, już nawet nie musisz mieć toru dla siebie, masz np. jezioro. Dla mnie rozwiązanie "endless pool" byłoby zupełnie nie do przyjęcia - nie ma to jak basen, zawsze coś się dzieje, ładne widoki, i kilometr mija......
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ours, wreszcie cię złapałem :) ty zakłamany niedźwiadku, to tak wygląda smutne życie Oursów?:
Obrazek

(Edited by PAwel at 12:03 am on Jan. 15, 2004)
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

albo to Ours? ćwiczysz karate? :orany:  :hahaha:
Obrazek
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ech tak podglądać cudze życie prywatne? i w dodatku smutne? ;) ale cieszę się, ze jakoś przyjęliście do wiadomości moją egzystencję.....

znakomity tekst po francusku wyjaśnia sporo, a i francuski kolega cieszy się ze znaczącego wzrostu oglądalności jego serwisu
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A jednak - pewien niesmak pozostaje  :hahaha:

(Edited by monka at 6:24 pm on Jan. 15, 2004)
Awatar użytkownika
ours brun
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Monka, przyjmuję do siebie i na siebie wszystko włącznie z mottem.
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ours brun - nie katuj sie tak ;)

A wracając do tematu, ojczulkowie - jak myślicie, ile kosztuje taki basen. Największa znana mi rzeź dokonała się na Warszawiance  - pływalnia pochłonęła  120mln istnień plnów, potem Targówek  31mln, a podobno można dobry 25m basen i to z parkiem wodnym wybudować za 1 mln USD? Tereny są wolne w warszawce ale iwenstycji nie widać za dużo, a
może ktoś z Was ma tyle albo zrobimy zrzutkę i postawimy własny?
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie jestem ekspertem, ale wydaje mi sie, że 1 mln $ to trochę zaniżona kalkulacja.

Jeżeli 200m dom budowany bez na zasadach rynkowych (bez łapówek od wykonawcy dla kompetentnego urzędnika inwestora) kosztuje 120 000$, to jak ty chcesz wybudować basen z parkiem wodnym za milion? Wiesz ile to kubików betonu, cegieł i kafelków do ułożenia? :)

Zdecydowanie endless pool, nikt ci nie sika do wody :) brudnymi nogami
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from PAwel on 10:25 pm on Jan. 23, 2004
Zdecydowanie endless pool, nikt ci nie sika do wody :) brudnymi nogami
Trzebaby spróbować - ale jeśli efekt jest jak przy bieganiu na mechanicznej bierzni, to lipa. :(
1mln$ bez łapówek wystarczyłby na pewno na sam basen 25m. Może na park wodny trzebaby dołożyć. Oddają teraz jakiś basen gdzieś na Woli -moczydło, który kosztował 7mln pln ale z łapówkami, podobno dużymi. ;)
Awatar użytkownika
monka
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

drogo na warszawiance, ale woda ozonowana. W chlorowanej trudne pływanie 4-6 razy w tygodniu  - skóra sucha, włosy, oczy pieką. Jeśli 1-2 razy / tydzień nie czuje się, ale 4-6 to już skóra "dostaje w skórę". ;)Chloru powinni dawać 0,5 mg na litr ale prawdopodobnie żeby oszczędzić na wymnianie wody  dowalają - szczególnie przyszkolne. Ozon chyba trudniej przeginać  - czuje się zaraz w powietrzu - pamiętam na SGGW jak była awaria to ludzie padali, sama wyszłam już po 4 basenach bo mdlałam. Może dlatego na przyszkolnych nie ryzykują ozonu?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ