Koronawirus Covid 19

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:48
Życiówka w maratonie: 3:36:08

Nieprzeczytany post

Do Mediolanu można już latać ze Stanów Zjednoczonych bez obowiązku kwaranteny, ale tylko niektórymi lotami covid free
https://www.mondaq.com/italy/government ... ee-flights
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

We Włoszech dopiero 39% osób powyżej 80 lat zostało zaszczepionych.
Jak takim tempem będzie szło to czterdziestolatki dopiero w grudniu....
Nowy premier Draghi ochrzanił cwaniaków szczepionkowych
Na konferencji prasowej w czwartek w Rzymie szef rządu zauważył, że powiększa się zjawisko szczepienia osób młodych, a także spoza listy grup zawodowych. W rezultacie, jak zauważył, jako pracowników służby zdrowia szczepi się psychologów w wieku 35 lat.

"Jakie trzeba mieć sumienie?"- zapytał ponownie Draghi.
Awatar użytkownika
j.nalew
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:49
Życiówka w maratonie: 3:35:01

Nieprzeczytany post

"Niedzielski: Przywracamy możliwość uprawiania sportu na świeżym powietrzu."
Jak rozumiem - otwarcie stadionów, to bardzo dobra informacja!
IG jnalew
www.strava.com/athletes/19149633

Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993

5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Tomaszrunning pisze:We Włoszech dopiero 39% osób powyżej 80 lat zostało zaszczepionych.
Jak takim tempem będzie szło to czterdziestolatki dopiero w grudniu....
Nowy premier Draghi ochrzanił cwaniaków szczepionkowych
Na konferencji prasowej w czwartek w Rzymie szef rządu zauważył, że powiększa się zjawisko szczepienia osób młodych, a także spoza listy grup zawodowych. W rezultacie, jak zauważył, jako pracowników służby zdrowia szczepi się psychologów w wieku 35 lat.

"Jakie trzeba mieć sumienie?"- zapytał ponownie Draghi.
To faktycznie bardzo słabo. Chyba najgorszy wynik w całej UE?
Ja liczę ze dostane cos pod koniec maja. Moze nawet wcześniej, z powodu choroby.

Robcie tempo, bo chce do was przyjechać na jesień na urlop. :hej:
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Pierwszą dawką zostało zaszczepionych 10 milionów Włochów tj 1 na 6 osób.
Większość odmawia Astry. Słyszałem, że w Polsce można nawet wybrać rodzaj szczepionki. To prawda?
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tylko jeśli się załapałeś na 1. kwietniowe okienko dla znajomych królika i potem jeszcze przez kilka dni, ale to już zależało od przypadku - w niektórych przypadkach nie masz nawet wcześniejszej informacji o tym, która to będzie.

W Polsce szczepienia idą dużo lepiej, bo to się wszystko sumuje. Wytłumaczę to na zeszłotygodniowym przykładzie, bo nie śledzę z dnia na dzień. Dla przykładu komunikaty brzmią tak: "zostało zasępionych 7 mln. osób, w tym 5 mln. pierwszą dawką". Słuchając tego zaczynam się obawiać, czy załapię się na szczepienie zanim zaszczepi się 100% Polaków i skończą akcję ;-)
Vault Dweller
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:30

Nieprzeczytany post

Koordynatorzy punktów szczepień - przynajmniej niektórych - mniej więcej wiedzą dostawy jakiej szczepionki się spodziewać, więc jeśli potencjalny termin jest nieodległy to teoretycznie można sobie "wybrać" razem z punktem, ale gwarancji chyba nie ma. Jak komuś zależy warto się rozeznać czy gdzieś w okolicy nie otwiera się nowy punkt szczepień, bo wtedy startują z pustą listą i bywa, że można się zapisać na termin dosłownie za parę dni.
40+ na karku
Strava
Awatar użytkownika
Tomaszrunning
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ci Żydzi to jednak cwane ludzie :taktak:
https://www.labmanager.com/news/researc ... irus-24642
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Skoro takie cwane, to dlaczego dopiero w zeszłym roku odkryły to, co jest powszechną wiedzą przez długie lata?
Chyba że to oni wymyślili tę technologię opartą na LEDach ;-) Ale właśnie sprawdziłem, że jakaś amerykańska firma pracowała ostro nad jej rozwojem już od 2016 roku a 2 lata temu mieli już gotowy produkt.
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

To że światło ledowe szkodzi wiadomo mniej więcej od momentu, gdy w Unii zakazano żarówek tradycyjnych :).
The faster you are, the slower life goes by.
Awatar użytkownika
marek301
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"...To nie Brazylia – to Polska. Przerażające zdjęcia z cmentarzy. "Brakuje trumien"..."
https://wiadomosci.wp.pl/to-nie-brazyli ... 719734913v

Okazuje się wedle Pana od "nekrobiznesu", że to wina Służby Zdrowia! :hejhej:

No Ludzie............ co za brednie!
Te wszystkie osoby po pierwsze chyba nie biegały,
po drugie mozolnie wykonywały "algorytm" biedronkowca pospolitego! :taktak:

Wirus zainicjował akcje "sprawdzam" i nagle zobaczyli złudzenie, zupełnie coś innego.
Winni są wszyscy i wszystko, oprócz czynnie zaangażowanych, czyli chorujących na starość! :bum:

Dlaczego wcześniej nie pomyślały te osoby o zapobieganiu starości?
Może to jest tak, że zdrowie i życie jest słabo wycenione? :niewiem:

Obrazek
Wieńczysław
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Robicie sobie jakąś przerwę w treningach przed / po szczepieniu?

Ja się zastanawiam, do terminu szczepienia mam jeszcze 3 tygodnie (Pfizer). Ledwo rozpocząłem powrót do biegania po dłuższej przerwie spowodowanej kontuzją i niespecjalnie mam ochotę zwalniać tempo, fajnie byłoby jak najszybciej wrócić do wcześniejszej formy. No ale te przypadki zapalenia mięśnia sercowego z Izraela trochę zniechęcają do mocniejszej aktywności poszczepiennej.
Jan123

Nieprzeczytany post

Wieńczysław pisze:Robicie sobie jakąś przerwę w treningach przed / po szczepieniu?

Ja się zastanawiam, do terminu szczepienia mam jeszcze 3 tygodnie (Pfizer). Ledwo rozpocząłem powrót do biegania po dłuższej przerwie spowodowanej kontuzją i niespecjalnie mam ochotę zwalniać tempo, fajnie byłoby jak najszybciej wrócić do wcześniejszej formy. No ale te przypadki zapalenia mięśnia sercowego z Izraela trochę zniechęcają do mocniejszej aktywności poszczepiennej.
Dobre pytanie ale jak to powiada święty Gral "Jarek" ;-)
"trzeba brać na wyczucie, wsłuchiwać się w organizm, podążać za swoim ciałem "
Ale Jarek to fachowiec i on zna swoje ciało doskonale.

Ja dmucham na zimno i 3 dni robie sobie luz, zero biegania a potem przez tydzień długie ale wolne bieganie - jak dam radę.
Jakby nie było po każdym szczepieniu mówią ograniczyć aktywność, bo organizm dostał obce ciało i wytwarza przeciwciała a to jest forsujące dla organizmu.
Vault Dweller
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 39:30

Nieprzeczytany post

Ja normalnie biegałem po 1 i 2 dawce, w dniu szczepienia też. Może bym odpuścił jakby mi coś dolegało, ale nic nawet nie poczułem to nie ma co panikować.
40+ na karku
Strava
Jan123

Nieprzeczytany post

Vault Dweller pisze:Ja normalnie biegałem po 1 i 2 dawce, w dniu szczepienia też. Może bym odpuścił jakby mi coś dolegało, ale nic nawet nie poczułem to nie ma co panikować.
https://portal.abczdrowie.pl/szczepieni ... iac-sportu

"Lepiej nie obciążać organizmu"
Dr Michał Domaszewski, lekarz rodzinny oraz autor bloga "dr Michał" zwraca uwagę, że producent szczepionki przeciw COVID-19 nie wymienił wśród przeciwwskazań uprawiania sportu, a już tym bardziej nie ma w badaniach klinicznych mowy o tym, że aktywność fizyczna może w jakikolwiek sposób wpływać na reakcję immunologiczną czy liczbę wytwarzanych przeciwciał we krwi.

- Wszystkie przeciwskazania do szczepionki są bardzo dokładnie i konkretnie wymienione w charakterystyce produktu leczniczego (ulotce preparatu - red).
Nie ma tam wzmianki o aktywności fizycznej, więc zalecenie przerwy w treningach nie jest rekomendacją oficjalną - opowiada dr Domaszewski.
Nie zmienia to jednak faktu, że w przypadku przyjęcia jakiejkolwiek szczepionki, lepiej nie biec maratonu już następnego dnia.
Po szczepieniu organizm jest zajęty wytwarzaniem przeciwciał, a spokój i wypoczynek będą temu sprzyjać.

Nie ma wytycznych bezwzględnie zakazujących uprawiania sportu po szczepieniu

Znam przypadki, że w ciągu 3 dni ludzie mieli gorączkę to w tedy napewno się nie będzie biegać, ale jak będzie ok to czemu nie.
ODPOWIEDZ