Koronawirus Covid 19
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:48
- Życiówka w maratonie: 3:36:08
Do Mediolanu można już latać ze Stanów Zjednoczonych bez obowiązku kwaranteny, ale tylko niektórymi lotami covid free
https://www.mondaq.com/italy/government ... ee-flights
https://www.mondaq.com/italy/government ... ee-flights
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
We Włoszech dopiero 39% osób powyżej 80 lat zostało zaszczepionych.
Jak takim tempem będzie szło to czterdziestolatki dopiero w grudniu....
Nowy premier Draghi ochrzanił cwaniaków szczepionkowych
Na konferencji prasowej w czwartek w Rzymie szef rządu zauważył, że powiększa się zjawisko szczepienia osób młodych, a także spoza listy grup zawodowych. W rezultacie, jak zauważył, jako pracowników służby zdrowia szczepi się psychologów w wieku 35 lat.
"Jakie trzeba mieć sumienie?"- zapytał ponownie Draghi.
Na konferencji prasowej w czwartek w Rzymie szef rządu zauważył, że powiększa się zjawisko szczepienia osób młodych, a także spoza listy grup zawodowych. W rezultacie, jak zauważył, jako pracowników służby zdrowia szczepi się psychologów w wieku 35 lat.
- j.nalew
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:49
- Życiówka w maratonie: 3:35:01
"Niedzielski: Przywracamy możliwość uprawiania sportu na świeżym powietrzu."
Jak rozumiem - otwarcie stadionów, to bardzo dobra informacja!
Jak rozumiem - otwarcie stadionów, to bardzo dobra informacja!
IG jnalew
www.strava.com/athletes/19149633
Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993
5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
www.strava.com/athletes/19149633
Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993
5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
To faktycznie bardzo słabo. Chyba najgorszy wynik w całej UE?Tomaszrunning pisze:We Włoszech dopiero 39% osób powyżej 80 lat zostało zaszczepionych.
Ja liczę ze dostane cos pod koniec maja. Moze nawet wcześniej, z powodu choroby.
Robcie tempo, bo chce do was przyjechać na jesień na urlop.
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
Pierwszą dawką zostało zaszczepionych 10 milionów Włochów tj 1 na 6 osób.
Większość odmawia Astry. Słyszałem, że w Polsce można nawet wybrać rodzaj szczepionki. To prawda?
Większość odmawia Astry. Słyszałem, że w Polsce można nawet wybrać rodzaj szczepionki. To prawda?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tylko jeśli się załapałeś na 1. kwietniowe okienko dla znajomych królika i potem jeszcze przez kilka dni, ale to już zależało od przypadku - w niektórych przypadkach nie masz nawet wcześniejszej informacji o tym, która to będzie.
W Polsce szczepienia idą dużo lepiej, bo to się wszystko sumuje. Wytłumaczę to na zeszłotygodniowym przykładzie, bo nie śledzę z dnia na dzień. Dla przykładu komunikaty brzmią tak: "zostało zasępionych 7 mln. osób, w tym 5 mln. pierwszą dawką". Słuchając tego zaczynam się obawiać, czy załapię się na szczepienie zanim zaszczepi się 100% Polaków i skończą akcję
W Polsce szczepienia idą dużo lepiej, bo to się wszystko sumuje. Wytłumaczę to na zeszłotygodniowym przykładzie, bo nie śledzę z dnia na dzień. Dla przykładu komunikaty brzmią tak: "zostało zasępionych 7 mln. osób, w tym 5 mln. pierwszą dawką". Słuchając tego zaczynam się obawiać, czy załapię się na szczepienie zanim zaszczepi się 100% Polaków i skończą akcję
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:30
Koordynatorzy punktów szczepień - przynajmniej niektórych - mniej więcej wiedzą dostawy jakiej szczepionki się spodziewać, więc jeśli potencjalny termin jest nieodległy to teoretycznie można sobie "wybrać" razem z punktem, ale gwarancji chyba nie ma. Jak komuś zależy warto się rozeznać czy gdzieś w okolicy nie otwiera się nowy punkt szczepień, bo wtedy startują z pustą listą i bywa, że można się zapisać na termin dosłownie za parę dni.
40+ na karku
Strava
Strava
- Tomaszrunning
- Zaprawiony W Bojach
Ci Żydzi to jednak cwane ludzie
https://www.labmanager.com/news/researc ... irus-24642
https://www.labmanager.com/news/researc ... irus-24642
-
- Zaprawiony W Bojach
Skoro takie cwane, to dlaczego dopiero w zeszłym roku odkryły to, co jest powszechną wiedzą przez długie lata?
Chyba że to oni wymyślili tę technologię opartą na LEDach Ale właśnie sprawdziłem, że jakaś amerykańska firma pracowała ostro nad jej rozwojem już od 2016 roku a 2 lata temu mieli już gotowy produkt.
Chyba że to oni wymyślili tę technologię opartą na LEDach Ale właśnie sprawdziłem, że jakaś amerykańska firma pracowała ostro nad jej rozwojem już od 2016 roku a 2 lata temu mieli już gotowy produkt.
- marek301
- Zaprawiony W Bojach
"...To nie Brazylia – to Polska. Przerażające zdjęcia z cmentarzy. "Brakuje trumien"..."
https://wiadomosci.wp.pl/to-nie-brazyli ... 719734913v
Okazuje się wedle Pana od "nekrobiznesu", że to wina Służby Zdrowia!
No Ludzie............ co za brednie!
Te wszystkie osoby po pierwsze chyba nie biegały,
po drugie mozolnie wykonywały "algorytm" biedronkowca pospolitego!
Wirus zainicjował akcje "sprawdzam" i nagle zobaczyli złudzenie, zupełnie coś innego.
Winni są wszyscy i wszystko, oprócz czynnie zaangażowanych, czyli chorujących na starość!
Dlaczego wcześniej nie pomyślały te osoby o zapobieganiu starości?
Może to jest tak, że zdrowie i życie jest słabo wycenione?
https://wiadomosci.wp.pl/to-nie-brazyli ... 719734913v
Okazuje się wedle Pana od "nekrobiznesu", że to wina Służby Zdrowia!
No Ludzie............ co za brednie!
Te wszystkie osoby po pierwsze chyba nie biegały,
po drugie mozolnie wykonywały "algorytm" biedronkowca pospolitego!
Wirus zainicjował akcje "sprawdzam" i nagle zobaczyli złudzenie, zupełnie coś innego.
Winni są wszyscy i wszystko, oprócz czynnie zaangażowanych, czyli chorujących na starość!
Dlaczego wcześniej nie pomyślały te osoby o zapobieganiu starości?
Może to jest tak, że zdrowie i życie jest słabo wycenione?
-
- Wyga
Robicie sobie jakąś przerwę w treningach przed / po szczepieniu?
Ja się zastanawiam, do terminu szczepienia mam jeszcze 3 tygodnie (Pfizer). Ledwo rozpocząłem powrót do biegania po dłuższej przerwie spowodowanej kontuzją i niespecjalnie mam ochotę zwalniać tempo, fajnie byłoby jak najszybciej wrócić do wcześniejszej formy. No ale te przypadki zapalenia mięśnia sercowego z Izraela trochę zniechęcają do mocniejszej aktywności poszczepiennej.
Ja się zastanawiam, do terminu szczepienia mam jeszcze 3 tygodnie (Pfizer). Ledwo rozpocząłem powrót do biegania po dłuższej przerwie spowodowanej kontuzją i niespecjalnie mam ochotę zwalniać tempo, fajnie byłoby jak najszybciej wrócić do wcześniejszej formy. No ale te przypadki zapalenia mięśnia sercowego z Izraela trochę zniechęcają do mocniejszej aktywności poszczepiennej.
Dobre pytanie ale jak to powiada święty Gral "Jarek"Wieńczysław pisze:Robicie sobie jakąś przerwę w treningach przed / po szczepieniu?
"trzeba brać na wyczucie, wsłuchiwać się w organizm, podążać za swoim ciałem "
Ale Jarek to fachowiec i on zna swoje ciało doskonale.
Ja dmucham na zimno i 3 dni robie sobie luz, zero biegania a potem przez tydzień długie ale wolne bieganie - jak dam radę.
Jakby nie było po każdym szczepieniu mówią ograniczyć aktywność, bo organizm dostał obce ciało i wytwarza przeciwciała a to jest forsujące dla organizmu.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 39:30
Ja normalnie biegałem po 1 i 2 dawce, w dniu szczepienia też. Może bym odpuścił jakby mi coś dolegało, ale nic nawet nie poczułem to nie ma co panikować.
40+ na karku
Strava
Strava
https://portal.abczdrowie.pl/szczepieni ... iac-sportuVault Dweller pisze:Ja normalnie biegałem po 1 i 2 dawce, w dniu szczepienia też. Może bym odpuścił jakby mi coś dolegało, ale nic nawet nie poczułem to nie ma co panikować.
"Lepiej nie obciążać organizmu"
Dr Michał Domaszewski, lekarz rodzinny oraz autor bloga "dr Michał" zwraca uwagę, że producent szczepionki przeciw COVID-19 nie wymienił wśród przeciwwskazań uprawiania sportu, a już tym bardziej nie ma w badaniach klinicznych mowy o tym, że aktywność fizyczna może w jakikolwiek sposób wpływać na reakcję immunologiczną czy liczbę wytwarzanych przeciwciał we krwi.
- Wszystkie przeciwskazania do szczepionki są bardzo dokładnie i konkretnie wymienione w charakterystyce produktu leczniczego (ulotce preparatu - red).
Nie ma tam wzmianki o aktywności fizycznej, więc zalecenie przerwy w treningach nie jest rekomendacją oficjalną - opowiada dr Domaszewski.
Nie zmienia to jednak faktu, że w przypadku przyjęcia jakiejkolwiek szczepionki, lepiej nie biec maratonu już następnego dnia.
Po szczepieniu organizm jest zajęty wytwarzaniem przeciwciał, a spokój i wypoczynek będą temu sprzyjać.
Nie ma wytycznych bezwzględnie zakazujących uprawiania sportu po szczepieniu
Znam przypadki, że w ciągu 3 dni ludzie mieli gorączkę to w tedy napewno się nie będzie biegać, ale jak będzie ok to czemu nie.