Wolne media.

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
ziko303
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:16
Życiówka w maratonie: 3:48:40

Nieprzeczytany post

@Kangoor5

No tak, czyli rozmawiamy o wyniku finansowym czyli bogatych mediach, a nie o wolnych mediach. Do tego sprowadza się sprawa. Mamy wolne media jeżeli będą dużo zarabiały, jeżeli mniej to się zwijają, jak każdy inny biznes. Pokazał to RTL na Węgrzech. Tak czy tak jesteśmy w lekkiej dupie. Pisząc, że małe media lokalne nie mają znaczenia, chodziło mi bardziej o wpływ w skali globalnej. Inna sprawa, że tam to jest dopiero dużo układów i układzików lokalnych.
Problemem jest edukacja społeczeństwa a raczej jej brak. Sytuacja w której należałby oglądać dwie telewizje i potem sobie wyciągnąć mniej więcej średnią jest chora. Poza kilkoma wyjątkami to nie są dziennikarze tylko pracownicy korporacji medialnej. Zobacz jak Polsat zgrabnie zmienił narrację żeby chronić inne biznesy :oczko:
Wolne media będziemy mieli wtedy, kiedy będziemy za nie płacić, a tym jest zainteresowany jakiś promil obyw... znaczy mieszkańców tego kraju :oczko: Przecież FB jest za darmo :hej:
Blog

Komentarze

5k 21:55 (2018) / 10k 45:16 (2020) / HM 1:40:34 (2017)/ M 3:48:40 (2016)

Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Robert, w punkt. Takie mam poglądy, szanuje Twoje. Twoja wolność, Twoje prawo. Ja się nie wstydzę,...
nosz dokładnie i do tego my jakiś potrafimy się dogadać od lat.
być może dlatego, że wyrażamy swoje opinie bez agresji i emocji.
zresztą ja od lat powtarzam, wciąż bez skutku, że takie tematy powinny być jednak usuwane na tym konkretnym forum.
mam niestety nawyk, że czytam tu wszysko i czasem się łapie i na takie tematy i zanim się opiatam już pisze.
ps
a te wolne media to głównie te są co to uważały że zbanowanie Trumpa to najlepsza rzecz jaką mogły sobie wymarzyc.
taka to właśnie wolność.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2021, 20:33 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:
Ryszard N. pisze:Robert, w punkt. Takie mam poglądy, szanuje Twoje. Twoja wolność, Twoje prawo. Ja się nie wstydzę,...
niż dokładnie i dobrego my jakiś potrafimy się dogadać od lat.
być może dlatego, że wyrażamy swoje opinie bez agresji i emocji.
zresztą ja od lat powtarzam, wciąż bez skutku, że takie tematy powinny być jednak usuwane na tym konkretnym forum.
mam niestety nawyk, że czytam tu wszysko i czasem się łapie i na takie tematy i zanim się opiatam już pisze.
ps
a te wolne media to głównie te są co to uważały że zbanowanie Trumpa to najlepsza rzecz jaką mogły sobie wymarzyc.
taka to właśnie wolność.
Rozumiem Cię, ale zwróć uwagę na to, że dyskusja toczy się wokół twórczego konfliktu. Kogo interesują kolejne publikację o gaciach, o tym w co się ubrać w zimie gdy tymczasem trend się odwrócił i rzecz w tym jak z gracją się rozebrać i pluuum. Kogo interesują jakieś nudne, godzinne wywiady podczas słuchania których, po piętnastu minutach zasypiam. No, ale generalnie, „nie będzie Niemiec pluł nam w twarz,...”
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dla mnie dyskusja toczy się - kali kraść jest dobrze ukraść kalemu aaa to !@#$% PiS .
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze: zresztą ja od lat powtarzam, wciąż bez skutku, że takie tematy powinny być jednak usuwane na tym konkretnym forum.
mam niestety nawyk, że czytam tu wszystko i czasem się łapie i na takie tematy i zanim się opiatam już pisze.
Absolutnie się nie zgadzam, nie samym treningiem żyjemy, właśnie tematy poboczne scalają każde forum.
Sami tworzymy to swoje własne "piekiełko", po takich dyskusjach łatwiej wyrobić sobie opinię i komuś zaufać albo wręcz odwrotnie.
Ja przerabiałem to na kilku forach, cenzura i nadgorliwość moderatorów powodował odchodzenie najwartościowszych osób i napływ trolli.
Tak że precz z cenzurą. :bum:
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:dla mnie dyskusja toczy się - kali kraść jest dobrze ukraść kalemu aaa to !@#$% PiS .
Robert, nie chcę abyś mnie uznał za jasnowidza, ale zgaduje,...lubisz Jarka i się tego nie wstydzisz,...:-)
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ryszard ta szklana kula, czapka w gwiazdy i kot przy boku nie od parady są u Cuebie :-)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robert lubi mnie więc się zgadza :-)

Wysłane z mojego Pixel 5 .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
dziki_rysio_997
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:42
Życiówka w maratonie: 2:47:03

Nieprzeczytany post

Polska jest straszliwie podzielona. Moim zdaniem głównie przez tworzenie grup uprzywilejowanych. Uprzywilejowane media, uprzywilejowane zawody, uprzywilejowani biedni/dzieciaci/starzy itd.
Każdemu wmawia się, że coś mu się należy i każdy ciągnie w swoją stronę - jak w "Dniu Świra".
Emeryci przeciwko pracującym, młodzi przeciwko starym, wielodzietni przeciwko robiącym kariery, religijni przeciwko ateistom, tradycjonaliści przeciwko homosiom itd.
To jest paranoja i to już dawno zaszło za daleko. I im dalej to będzie szło, tym władza będzie miała większe pole do betonowania się przy korycie wykorzystując dowolne środki (tak podporządkowane sobie media jak i służby, co już ma miejsce).

Nie ma i nie będzie czegoś takiego jak "polskie publiczne media". Publiczna telewizja będzie zawsze mniej lub bardziej tubą propagandową rządzącej partii, a nie obiektywnym medium. Poprzednie rządy nie były w tym święte, a ostatni "rozbił bank". Neutralna telewizja publiczna nie udaje się w krajach, które nie miały takiej historii jak my, tym bardziej nie uda się u nas i trzeba przestać próbować.

Osobiście uważam, że abonament trzeba zlikwidować, telewizja publiczna nie ma racji bytu w dzisiejszym świecie i w żadnym wypadku nie powinna być finansowana z budżetu.
Media powinny działać na podobnych zasadach jak inne firmy i te zasady powinny być maksymalnie proste.

Generalnie jako osoba o poglądach bliskich libertariańskim uważam, że państwo powinno być minimalne i tanie w utrzymaniu. Prawo proste, podatki proste i niskie. A ludzie samodzielni i bogaci, z maksymalną zdolnością decydowania o sobie. Niech samodzielnie decydują, kiedy przejdą na emeryturę i na jakich zasadach, niech sami płacą za media, które chcą konsumować, niech samodzielnie się ubezpieczają. W obecnej Polsce mamy już mnóstwo ludzi mniej lub bardziej uzależnionych w jakiś sposób od państwa, niczego dobrego to nie wróży na przyszłość.
10k: 35:42 | M: 2:47:03
zozur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziki_rysio_997 pisze: Osobiście uważam, że abonament trzeba zlikwidować, telewizja publiczna nie ma racji bytu w dzisiejszym świecie i w żadnym wypadku nie powinna być finansowana z budżetu.
+1
2 miliardy dotacji w tym roku na TVP to ponad 5,47 miliona zł DZIENNIE.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

natomiast media założone przez agentów SB za nasze pieniądze zagrabione przez komunę jak najbardziej są na plus.
to te wolne niezależne są i uczciwe.
jedyne.
a jak było z nimi ? w skrócie.
licencje przydzielane po przynależności do odpowiedniego departamentu i odpowiednim zasługom w donoszeniu.

nie bronie TVP bo to jest tuba partyjna chciałbym tylko zauważy każdej partii i Kurski dawno powinien polecieć won.

nie i tym mówimy jednak teraz.

mówimy o tym, że jak opozycja proponuje rozwiązanie TVP bo nie jest ich to nie wtedy zamachu na wolne media, nie wtedy.

od lat standardy w tej dziedzinie wyznaczają telewizję i radia pozakładane przez byłych ubeków.
gratuluję standardów.
khorne
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dziki_rysio_997 +1
cichy70 +1

PS. ci, którzy tak zaciekle walczą o 'wolne media' niech lepiej sobie prześledzą historię powstania tych, co zawsze najwięcej w temacie krzyczą ;)
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@cichy
Bo gdybyś nie postrzegał świata według plemiennej zasady MY-ONI, to byś zauważył taki drobny niuans, że nie ma żadnej jednej opozycji, która proponuje rozwiązanie TVP. Są różne partie i różne środowiska opozycyjne, z których część coś proponuje a inna część proponuje coś innego.
Zauważyłbyś też, że kilka generacji Polaków urodzonych później niż ty ma to gdzieś, że ktoś ci kiedyś ukradł łopatkę i chcą żyć we w miarę normalnym kraju a twoi esbecy interesują ich tak, jak najazd Wikingów na północną Szkocję w IX wieku (niektórych mniej).
ziko303 pisze:@Kangoor5

No tak, czyli rozmawiamy o wyniku finansowym czyli bogatych mediach, a nie o wolnych mediach. Do tego sprowadza się sprawa. Mamy wolne media jeżeli będą dużo zarabiały, jeżeli mniej to się zwijają, jak każdy inny biznes.
...
Wolne media będziemy mieli wtedy, kiedy będziemy za nie płacić, a tym jest zainteresowany jakiś promil obyw... znaczy mieszkańców tego kraju :oczko: Przecież FB jest za darmo :hej:
Piszesz o normalnej sytuacji, w której podatnicy płacą na "wolne media", czyli media publiczne. I zgadzam się z tą tezą w pełni. Mamy jednak sytuację nienormalną, w której po przejęciu władzy wywalono kilkuset dziennikarzy na dzień dobry, a potem wywalano kolejnych. Włącznie z dziennikarzem sportowym, który miał już kupiony bilet na MŚ czy IO, ale był na tyle nieprawomyślny, że udzielił wywiadu w którym jako prawnik z wykształcenia powiedział, że prawo powinno być przestrzegane. A potem to już cenzurowanie listy przebojów, przemilczanie strajków w kraju (np. protesty rolników), zamazywanie symboli WOŚP albo logo związków zawodowych na ubraniach ludzi pokazywanych w telewizji. Tak że w normalnej sytuacji, jaką mamy np. we Francji (France tv), Niemczech (ZDF), Litwie (LRT), Czechach (CT), Słowacji (RTVS) itd., los prywatnych mediów może obchodzić jedynie ich właścicieli. Co innego w sytuacji, gdy wszystko jest postawione na głowie i wielość prezentowanych opinii a nawet wydarzeń i faktów zależy już tylko od różnorodności rynku prywatnego.

O RTLu na Węgrzech nie będę dywagował, bo mnie ten temat nie kręci. Choć mam wrażenie, że to przykład potwierdzający moje tezy, który z jakiegoś względu bardzo Cię uwiera i nie wiedzieć czemu próbujesz przedstawić to w ten sposób, że zagranicznym prywatnym właścicielom telewizji powinno bardziej zależeć na różnorodności mediów w tym kraju niż miejscowym obywatelom. Jak masz ochotę, to rozwiń ten temat i wytłumacz, dlaczego twoim zdaniem zagranicznym powinno bardziej zależeć niż miejscowym?

Co zrobił polsat i jaką narrację zmieniał to nie chce mi się zgadywać bo, jak wspominałem, pojedynczy prywatny podmiot mnie nie interesuje, jeśli nie sięga do mojej kieszeni albo nie nawołuje do agresji.
zozur
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Info ze strony TVP info:
"O jakich kwotach mowa? W sumie nowy podatek oznaczałby dla budżetu łączny wpływ roczny na poziomie niespełna 800 mln zł."
Nie prościej zlikwidować dofinansowanie TVP? - budżet zaoszczędzi 2,5 raza tyle!
No i wtedy dowalmy jeszcze ten podatek wszystkim to już w ogóle ;-).
khorne
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Mamy jednak sytuację nienormalną, w której po przejęciu władzy wywalono kilkuset dziennikarzy na dzień dobry, a potem wywalano kolejnych.
LOL, przecież tak było zawsze. Kolega wyżej ładnie to napisał.
"Publiczna telewizja będzie zawsze mniej lub bardziej tubą propagandową rządzącej partii, a nie obiektywnym medium". Tak było zawsze, czy to rządził PiS czy poprzednicy i tak będzie, dopóki wpływ na publiczną telewizję będzie miała partia rządząca - a jak wiadomo takiego narzędzia nieprędko się pozbędą ;)

Ok, skoro podanie argumentu o powiązania tego podatku z czymś takim jak 'wolne media' Was przerosło, to może prostsze pytanie. Podajcie te 'wolne media' o które walczycie. Z nazwy :)
ODPOWIEDZ