Wolne media.

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
yaaceek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

khorne pisze: z wolnymi mediami?
Zdefiniuj co to dla Ciebie "wolne media". Bo każdy może mieć węższą lub szerszą definicje tego zwrotu.
Czy np. na wolność mediów, składa się również równe i jednakowe traktowanie wszystkich na takich samych warunkach.
New Balance but biegowy
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

khorne pisze:Zadam pytanie jeszcze raz. ...
Zadaj to pytanie jakiejś wyszukiwarce. Np. google.com. Tam dużo szybciej znajdziesz wytłumaczenie na swoją miarę, niż by tu akurat ktoś trafił z odpowiednim. Ale wyczyść wcześniej wszystkie ciasteczka z urządzenia, bo z tego co piszesz, to zbyt głęboko siedzisz w swojej bańce.
ziko303 pisze:Rozumiem, że na przykład Monice Olejnik będzie trudno być niezależną dziennikarką w szpilkach nie za 10 tysi tylko za 1 tys :hahaha:
To jest akurat myślenie bardzo infantylne, w dodatku mocno podszyte zawiścią. Które to uczucie pozwala bardzo łatwo manipulować osobami je przejawiającymi, co nie od dziś jest wykorzystywane. Myśleć, że ta pani będzie mniej zarabiała gdy zbiednieje jej pracodawca to tak samo, jakby myśleć że Messi* będzie mniej zarabiał jak Barça stanie na skraju bankructwa. Czego akurat nie trzeba sprawdzać, wystarczy prześledzić doniesienia z zeszłego miesiąca. Chyba że miałbyś cichą nadzieję, że cała La Liga zbankrutuje a ulubieni piłkarze zostaną zatrudnieni po uważaniu na dworze Króla Hiszpanii, coby poddani wiedzieli komu mają zawdzięczać oglądanie futbolu. W takich warunkach rzeczywiście mógłbyś podziwiać swoją ulubienicę w szpilkach za tysiaka, ale o tym przecież nie pisałeś ;-)

* - w żadnym razie nie porównując skali talentu lub jego braku.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie jest tak hardkorowo jak za komuny, ale młodych którzy siedzą w domach pewnie zdziwiło, że telewizor nie działa. Mi to przypomniało zasłyszaną historyjkę gościa, który postanowił zamienić czarnobiały telewizor na kolorowy. Sprzedawca polecał do niego pilota za dopłatą. Klient się zdziwił, bo po co mu pilot do dwóch kanałów.
khorne
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:
khorne pisze:Zadam pytanie jeszcze raz. ...
Zadaj to pytanie jakiejś wyszukiwarce. Np. google.com. Tam dużo szybciej znajdziesz wytłumaczenie na swoją miarę, niż by tu akurat ktoś trafił z odpowiednim. Ale wyczyść wcześniej wszystkie ciasteczka z urządzenia, bo z tego co piszesz, to zbyt głęboko siedzisz w swojej bańce.
Widzisz Kangurze. Z reguły ci co najwięcej krzyczą, najmniej z tego krzyku rozumieją. Nie różnicie się wiele od widzów TVP. Rzekłbym nawet, że jesteście jeszcze głupsi, bo Wy naprawdę wierzycie w swoją ponadprzeciętną inteligencję i to, że to "tamtymi się steruje, nie nami" ;)
(Nie)pożyteczni idioci. Co Wam się powie z anteny o jedynie słusznej częstotliwości, to z krzykiem na ustach ślepo w to brniecie ;) różni Was tylko logo stacji, nic więcej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Naucz nas szerszego spojrzenia. Poprowadź nas do niezależnych poglądów.
khorne
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

właśnie to robię :spoczko:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

dzięki, zbawco
Awatar użytkownika
ziko303
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:16
Życiówka w maratonie: 3:48:40

Nieprzeczytany post

ziko303 pisze:Rozumiem, że na przykład Monice Olejnik będzie trudno być niezależną dziennikarką w szpilkach nie za 10 tysi tylko za 1 tys :hahaha:
To jest akurat myślenie bardzo infantylne, w dodatku mocno podszyte zawiścią. Które to uczucie pozwala bardzo łatwo manipulować osobami je przejawiającymi, co nie od dziś jest wykorzystywane. Myśleć, że ta pani będzie mniej zarabiała gdy zbiednieje jej pracodawca to tak samo, jakby myśleć że Messi* będzie mniej zarabiał jak Barça stanie na skraju bankructwa. Czego akurat nie trzeba sprawdzać, wystarczy prześledzić doniesienia z zeszłego miesiąca. Chyba że miałbyś cichą nadzieję, że cała La Liga zbankrutuje a ulubieni piłkarze zostaną zatrudnieni po uważaniu na dworze Króla Hiszpanii, coby poddani wiedzieli komu mają zawdzięczać oglądanie futbolu. W takich warunkach rzeczywiście mógłbyś podziwiać swoją ulubienicę w szpilkach za tysiaka, ale o tym przecież nie pisałeś ;-)

* - w żadnym razie nie porównując skali talentu lub jego braku.[/quote]

No w mojej wypowiedzi napisałem dokładnie to co Ty, gwiazdy będą zarabiać setki tysięcy, reszta umowy śmieciowe, tak już ten świat jest skonstruowany. Ten przykład był też oczywistym żartem, uwierz mi, że obojętne mi za ile nosi buty Olejnik, natomiast jest on wzorcem tzw. niezależnego dziennikarstwa dla jednej ze stron sporu, stąd mój przykład. Dla mnie jest symbolem upadku dziennikarstwa, nie da się jej słuchać, jest tendencyjna, opryskliwa i zadufana w sobie, a wiedzy z każdym rokiem coraz mniej. I nie ma dla mnie znaczenia, że faworyzuje stronę do której mi bliżej.
Też nie rozumiem, dlaczego np. TVN przestanie być wolny jak zacznie mniej zarabiać? Czy to znaczy, że gdybyś np. dostał duży grant ze strony TVPiS to zmieniłbyś poglądy? Tylko nie pisz proszę o małych lokalnych gazetach czy portalach, bo one nie mają żadnego większego znaczenia w kwestii ogólnie wolnych mediów. Wolne media to takie, które nie są zależne ani od polityków (jak TVPiS) ani od reklamodawców (jak TVN), szkopuł w tym, że wtedy trzeba za nie płacić. Ja takowe sobie znalazłem i tak robię, co wszystkim polecam. Wspieranie takich inicjatyw to jedyna szans na "wolne media".
Blog

Komentarze

5k 21:55 (2018) / 10k 45:16 (2020) / HM 1:40:34 (2017)/ M 3:48:40 (2016)

Obrazek
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze:Tak sobie biegnąc dzisiaj zastanawiałem się czy portal w jakiś sposób zareaguje na ogólnokrajowy protest wolnych mediów :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: w sprawie wolnych mediów :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: .
Myślę, że każdy rozsądny się cieszy, trochę spokoju. Jak dla mnie mogliby zamilknąć na dłużej, szybciej skończyłaby się ta pseudo pandemia, którą straszą swoich czytelników, widzów i słuchaczy od roku. A niestety widać już tego negatywne skutki (wymyślonej pandemii, nie covida).

Kocham to forum. :oczko:
pawikr
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

50latek pisze:Jak dla mnie mogliby zamilknąć na dłużej,
ależ możesz wyłączyć odbiorniki, nie kupować gazet a w internecie wybierać tylko wybrane wątki na forum bieganie.pl
Przymusu nie ma...
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

50latek pisze: Myślę, że każdy rozsądny się cieszy, trochę spokoju. Jak dla mnie mogliby zamilknąć na dłużej, szybciej skończyłaby się ta pseudo pandemia, którą straszą swoich czytelników, widzów i słuchaczy od roku. A niestety widać już tego negatywne skutki (wymyślonej pandemii, nie covida).
A ja proponuję żebyś przytrzymał mocno tą swoja foliową czapeczkę i oddalił się na dłużej do tematu kovidowego, w jednym wątku to jeszcze jakoś zniesiemy te głupstwa.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Kiedyś był przymus kupowania kartinków na lekcje z języka rosyjskiego (młodzi niech sobie poszukają na wiki, co to było). Ależ mnie to wkurwiało, no ale mus, to mus. Jeżeli więc przyjdzie taki czas, w którym można będzie coś załatwić bądź gdzieś się załapać lub wręcz przeżyć, jedynie dzięki wykazaniu się posiadaniem np. abonamentu na konkretną gazetę lub program, to historia pokazuje, że to nic nowego.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@ ziko303
No to właśnie chyba rozbija się o to żeby każdy, albo przynajmniej odpowiednio duża ilość "wolnych" dziennikarzy mogła znaleźć pracę w redakcji, w której nie będą im zabraniać mówienia tego, co chcą mówić w sposób taki, jak chcą. A jeśli ktoś by zabraniał, to będą mogli zmienić redakcję. W jaki sposób gwarantuje to przysłowiowe ITI czy Discovery ( czy jak im tam teraz)? Wcale nie gwarantuje, ale zapewnia to dość duża w Polsce różnorodność nie związanych z sobą podmiotów. (Prawda że zagranicznych, ale moim zdaniem przy zachowaniu wielości to wcale nie gorzej niż np. w sąsiednich Czechach, w których prawie wszystko oprócz wciąż publicznego radia i TV należy do miejscowych krezusów, bardzo często z politycznymi ambicjami.) A trik polega na tym, że to nie są organizacje charytatywne i jak im odpowiednio obniżyć przychód, to w centrali szybko ktoś zdecyduje, że trzeba się tej części biznesu pozbyć. A kto będzie chciał odkupić telewizję albo gazetę w kraju, w którym dotychczasowemu długoletniemu właścicielowi przestało się opłacać? Jedynie ktoś, kto nie będzie przy tym ryzykował straty własnych pieniędzy.

Że masz świadomość iż media nie są za darmo a niezależność kosztuje, to się chwali. Ale takich ludzi są drobne procenty, a rządzących Tobą i mną może wybierać 100%.

Lokalne, niekoniecznie małe, gazety i portale MAJĄ znaczenie. Ma znaczenie, czy ktoś chce pisać o ewentualnych przekrętach lokalnych polityków, czy nie chce.

Co do Moniki Olejnik mamy podobne zdanie, z tym że ja nie zamierzam jej nikomu wkładać jako jego wzór niezależnego dziennikarstwa.
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Robert, w punkt. Takie mam poglądy, szanuje Twoje. Twoja wolność, Twoje prawo. Ja się nie wstydzę,...
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

50latek pisze:
Ryszard N. pisze:Tak sobie biegnąc dzisiaj zastanawiałem się czy portal w jakiś sposób zareaguje na ogólnokrajowy protest wolnych mediów :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: w sprawie wolnych mediów :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: .
Myślę, że każdy rozsądny się cieszy, trochę spokoju. Jak dla mnie mogliby zamilknąć na dłużej, szybciej skończyłaby się ta pseudo pandemia, którą straszą swoich czytelników, widzów i słuchaczy od roku. A niestety widać już tego negatywne skutki (wymyślonej pandemii, nie covida).

Kocham to forum. :oczko:
Koleś, bredzisz jak Piekarski na mękach,...
ODPOWIEDZ