Komentarz do artykułu Czas na witaminę D
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Slabo szukalas
Pozwol, ze pomoge:
przedawkowanie witaminy d
Cytuje:
"Jednak większość badań wskazuje, że próg toksyczności dla witaminy D jest dość wysoki, około 200-240 ng/ml. Aby to osiągnąć, należałoby przyjmować od 10 000 do 40 000 jednostek międzynarodowych (IU) witaminy dziennie."
Czyli akurat jestes na dobrej drodze, zeby przedawkowac.
BTW Kilka lat temu mialem spory niedobor witaminy D i moja lekarz przepisala mi wtedy 20000 jednostek raz na tydzien!
Po unormowaniu sie wystarczylo, ze wracalem do suplementacji na zime.
Uwazaj zatem rybko co piszesz, bo ktos moze to potraktowac powaznie i zrobic sobie krzywde.
Pozwol, ze pomoge:
przedawkowanie witaminy d
Cytuje:
"Jednak większość badań wskazuje, że próg toksyczności dla witaminy D jest dość wysoki, około 200-240 ng/ml. Aby to osiągnąć, należałoby przyjmować od 10 000 do 40 000 jednostek międzynarodowych (IU) witaminy dziennie."
Czyli akurat jestes na dobrej drodze, zeby przedawkowac.
BTW Kilka lat temu mialem spory niedobor witaminy D i moja lekarz przepisala mi wtedy 20000 jednostek raz na tydzien!
Po unormowaniu sie wystarczylo, ze wracalem do suplementacji na zime.
Uwazaj zatem rybko co piszesz, bo ktos moze to potraktowac powaznie i zrobic sobie krzywde.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: 2:54:40
Jakie to ma znaczenie kiedy się zalogowałam ?!
Biegam od 35 lat, tak się składa że mam pojęcie o suplementacji.
Napisałam to do wiadomości tych którzy boją się zażywać witD3 w ilościach większych niż 2000IU.
Widzę, że jesteś "szeryfem" tego portalu.
Pełna kultura...
Biegam od 35 lat, tak się składa że mam pojęcie o suplementacji.
Napisałam to do wiadomości tych którzy boją się zażywać witD3 w ilościach większych niż 2000IU.
Widzę, że jesteś "szeryfem" tego portalu.
Pełna kultura...
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Przeczytalas cokolwiek z naszych linkow?
Zrob to prosze zanim zaczniesz sie znowu rzucac jak ryba na piasku, dobrze?
Zrob to prosze zanim zaczniesz sie znowu rzucac jak ryba na piasku, dobrze?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka w maratonie: brak
Przepraszam.
Dużo tu jest kont, które powstają żeby wypisywać losowo wybrane banały a po pewnym czasie zacząć reklamować gabinety ortopedyczne albo papier toaletowy. Jeśli w pierwszym poście napisałaś, że nie znalazłaś publikacji, które można znaleźć w każdej wyszukiwarce publikacji, to było podejrzane. Tym bardziej że chodzi o informację uczoną chyba w każdej szkole (mam nadzieję), że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach można przedawkować a konsekwencje tego nie są przyjemne.
O ludzi przyjmujących 2000IU bym się nie obawiał tak bardzo jak o tych, co wpadają na pomysły żeby ładować sobie końskie dawki różnych witamin w żyłę.
Pozdrawiam
Dużo tu jest kont, które powstają żeby wypisywać losowo wybrane banały a po pewnym czasie zacząć reklamować gabinety ortopedyczne albo papier toaletowy. Jeśli w pierwszym poście napisałaś, że nie znalazłaś publikacji, które można znaleźć w każdej wyszukiwarce publikacji, to było podejrzane. Tym bardziej że chodzi o informację uczoną chyba w każdej szkole (mam nadzieję), że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach można przedawkować a konsekwencje tego nie są przyjemne.
O ludzi przyjmujących 2000IU bym się nie obawiał tak bardzo jak o tych, co wpadają na pomysły żeby ładować sobie końskie dawki różnych witamin w żyłę.
Pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
Dawki powyżej 2000IU przeznaczone są dla osób z niedoborami wit. D i tylko dla nich sa leki na receptę. Dla osób stosujących profilaktycznie w sezonie jesienno zimowych 2000 IU jest wystarczające. Więcej na własną rękę bym nie stosowała. A co do preparatu to nalezy wybierać dobrych producentów a nie sugerować się ceną. Warto tez wiedzieć, że witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach więc taka w kapsułkach, kroplach lub sprayu z olejem może być lepiej przyswajalna niż w tabletkach. Ewentualnie należy ją przyjmować z posiłkiem zawierającym tłuszcze.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:42
- Życiówka w maratonie: 2:47:03
LOL, produkujesz wiadomość, która jest potencjalnie szkodliwa, a jak Sikor podsyła info to zamiast podziękować za sprostowanie się obrażasz.Szprota pisze:Widzę, że jesteś "szeryfem" tego portalu.
Pełna kultura...
Dobra robota, witamy na forum.
10k: 35:42 | M: 2:47:03
- Logadin
- Zaprawiony W Bojach
Rysio - to nie do Sikora było
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:42
- Życiówka w maratonie: 2:47:03
Racja, porąbało mi się.
10k: 35:42 | M: 2:47:03
-
- Rozgrzewający Się
Dzień dobry
Moją intencją nie było, ani nie jest wprowadzanie w błąd, a raczej dzielenie się swoim dużym doświadczeniem i wiedzą.
Nie obrażam się na kogoś kto ma odmienne poglądy i zdanie.
Pozdrawiam, dobrego dnia
Moją intencją nie było, ani nie jest wprowadzanie w błąd, a raczej dzielenie się swoim dużym doświadczeniem i wiedzą.
Pozdrawiam, dobrego dnia
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Najwyrazniej lekarze maja mocno odmienne zdanie od Twojego.Szprota pisze: Moją intencją nie było, ani nie jest wprowadzanie w błąd, a raczej dzielenie się swoim dużym doświadczeniem i wiedzą.
Na pewno jest im milo, ze sie na nich za to nie obrazilas
-
- Rozgrzewający Się
Szczególnie w suplementacji mam odmienne zdanie, lekarze głównie są teoretykami swoją wiedzę na temat suplementacji opierają na (skromnej) akademickiej wiedzy książkowej.
Jestem praktykiem, doświadczam na sobie, jestem zdrowa, biegam, mam się dobrze.
Nie wyjść na mądralińską się ale wystarczy zapytać studenta medycyny ile godzin zajęć miał na temat poszczególnych witamin i minerałów oraz ich roli dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Skąd człowiek ma je pozyskać ? W XXI w z pożywienia niestety już nie jest to możliwe...
Jestem praktykiem, doświadczam na sobie, jestem zdrowa, biegam, mam się dobrze.
Nie wyjść na mądralińską się ale wystarczy zapytać studenta medycyny ile godzin zajęć miał na temat poszczególnych witamin i minerałów oraz ich roli dla prawidłowego funkcjonowania człowieka. Skąd człowiek ma je pozyskać ? W XXI w z pożywienia niestety już nie jest to możliwe...
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie chcesz wyjsc, ale wychodzisz. Twoje osobiste doswiadczenia nie maja tu zadnego znaczenia.
BTW Zastanow sie, gdzie na krzywej z obrazka sie aktualnie znajdujesz.
Obawiam sie, ze nie tam gdzie myslisz
BTW Zastanow sie, gdzie na krzywej z obrazka sie aktualnie znajdujesz.
Obawiam sie, ze nie tam gdzie myslisz
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Uszanujesz moja opinie, jezeli stwierdze, ze wg. mnie Ziema jest plaska?Szprota pisze:Każdemu kto wyraża swoją opinię pokazujesz ten wykres, sugerując, że jest niedouczonym idiotą?
-
- Zaprawiony W Bojach
Sądzę że nie ma innego wyjścia.
W końcu geofizycy głównie są teoretykami swoją wiedzę o krzywiźnie Ziemi opierają na (skromnej) akademickiej wiedzy książkowej. Ty z kolei jesteś praktykiem, doświadczasz na sobie i widzisz codziennie, że Ziemia jest płaska!
W końcu geofizycy głównie są teoretykami swoją wiedzę o krzywiźnie Ziemi opierają na (skromnej) akademickiej wiedzy książkowej. Ty z kolei jesteś praktykiem, doświadczasz na sobie i widzisz codziennie, że Ziemia jest płaska!