Strona KB MANIAC POZNAŃ - gorąca prośba o ocenę i poradę

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from FREDZIO on 4:36 pm on Nov. 6, 2003
Bennet. Ja jestem przeciw. Ja FREDZIO, nie SBBP.
Chciałbym móc dać komus adres sbbp.pl w celu zachęcenia go do przyłączenia się do biegania po Lesie Bielańskim. Ale dawanie mu adresu: biegajznami.pl/grupybiegowe/warszawa/sbbp - jest dla mnie bez sensu.
Chciałbym robić coś skromnego, lokalnego na małą skalę. Nie interesuje mnie łączenie sił.
Wszystkich zainteresowanych bieganiem globalnym będę odsyłał na biegajznami.pl - zresztą link umieściliśmy. Podoba mi się zresztą to co juz zrobiliście.
Jeśli biegajznami.pl będzie chciało umieścić link do sbbp - to będzie nam miło, jeśli nie - to trudno.
W końcu New York Road Runners - to też tylko klubik osób biegających po Central Parku.
A że przy okazji organizują Maraton....
Fredzio,

Ja wcale nie uważam, że globalizacja zawsze i wszędzie jest dobra. Uważam tylko, że razem można zrobić więcej. Jeśli ktoś chce robić coś na mniejszą skalę to to wcale nie musi być gorsze.

Akurat jeśli chodzi o link to przecież nic nie stoi na przeszkodzie żeby w ramach biegajznami.pl SBBP miała adres sbbp.pl, przecież to tylko odpowiednie przekierowanie wykupionej domeny.

Skłaniamy się do pewnego rozwiązania. To nie my będziemy prowadzili strony różnych grup biegowych, ale damy zainteresowanym miejsce i pełen dostęp do aktualizacji. Aktualizacje serwisu biegajznami.pl jak pewnie wiesz, prowadzone są poprzez panel administracyjny, który nawet początkującym użytkownikom nie powinien sprawiać problemu. Staramy się jak widzisz ułatwiać wszystko co może sprawiać problemy.

Na razie grupy biegowe prowadziły namiastki swoich stron tu na forum biegania i mimo tej prowizorki nikt nie narzekał, że jest to zagrzebane gdzieś na forum pod jeszcze dłuższym, trudniejszym do zapisania adresem. W tym względzie odpowiada mi portal Gazety Wyborczej gdzie na głównej stronie na dole są podane różne lokalne wydania. Wydaje mi się, że to dobry i sprawdzony sposób, chyba, że nagle miałoby się pojawić 100 grup, ale od tego pewnie jesteśmy dalecy.

Jak wiesz jest wiele lokalnych serwisów, którym trudno jest się przebić. Na stronach SBBP.PL przeczytałem, że nasz serwis to strona stworzona przez środowisko bydgoskie. Gdyby tak było to pewnie nie mielibyśmy nic do powiedzenia. Tak naprawdę biegajznami.pl to nie tylko Bydgoszcz, ale i Warszawa (mqqla, Radek Wieliczko), Trójmiasto (krzysiekk), Wrocław (Darek Sidor), ? (kledzik)... a wkrótce mam nadzieję i inne miasta.

Jest dużo za, ale i dużo przeciw łączeniu się. Obiecuję, że niczego nie będziemy forsowali na siłę, ale może warto poświęcić trochę czasu i przedyskutować to wszystko?

Pozdrawiam,
Bennet

PS. Dzięki za linka, odwzajemniliśmy się tym samym :)

(Edited by Bennet at 5:36 pm on Nov. 6, 2003)
No i co mam tu teraz napisać? ;)
PKO
Olek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Strony regionalne wydają mi się wartością nie do przecenienia - zaczynamy biegać, biegamy, spotykamy się lokalnie. Dla tej sprawy strona miejska czy jakos tam regionalna jest super ważna. Tak więc Arti - rób tą stronę, bo poznańskiemu środowisku biegowemu na pewno się przyda, może nawet bardziej niż jeszcze jeden ogólnopolski serwis.

Mała ilość opinii niekoniecznie świadczy o dezaprobacie. Strona SBBP jest rewelacyjna /moim zdaniem/ i ilość opinii jakie zebrała nie pozostaje w żadnej sensownej relacji z jej poziomem - więc ten osąd Fredzia jest chyba nie na miejscu.
biegowa recydywa
PAwel
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Arti, prosiłeś o uwagi:

wszystkie strony amatorskie uginalą się od animacji, na profesjonalnych nie ma ich wcale, albo są profesjonalnie zrobione we Flashu - wytnij te kręcące się gify, a twoja strona zyska.
ENTRE.PL Team
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Quote: from Olek on 6:54 pm on Nov. 6, 2003
Mała ilość opinii niekoniecznie świadczy o dezaprobacie. Strona SBBP jest rewelacyjna /moim zdaniem/ i ilość opinii jakie zebrała nie pozostaje w żadnej sensownej relacji z jej poziomem - więc ten osąd Fredzia jest chyba nie na miejscu.
Nie chciałem nikogo urazić.
Krytyka na forum publicznym może być często odebrana jako atak. I dlatego ludzie się "cykają" krytykować.
Ale skoro Arti tak namawiasz, to proszę bardzo:

Nie podoba mi się kolorystyka: zwłaszcza banera głównego (ten lekki wrzosik) ale takze i reszty - błękit mi się nie podoba, jak dla mnie jest go za dużo i jest za ciemny - zbyt ciemny w stosunku do tekstu zwłaszca czerwonego - to powoduje że jest zbyt mały kontrast pomiędzy tekstem a tłem i oko sie gubi i męczy (na stronie sbbp też kontrast pomiedzy białymi tytułami a pomarańczowym albo zielonym tłem nie jest może zbyt dobry - ale no cóż - tak na razie jest).

Najnowsze Newsy, Najbliższe potkania, Najbiższe biegi - trochę się gubię jak to się ma do Menu głównego.

Wszystko sie rusza i wszystko jest NEW !!

Podoba mi się wasze Logo? Wasz Herb? - ten begacz z Ratuszem w tle.

Jak wejdziesz Arti na stronę NYRR to zobacz jak tam jest mało gadżeciarstwa.
Na białym tle ciemne literki, wszystkie główne linki zrgupowane nisko a na górze tylko kilka najważniejszych informacji.

Arti - co ma na celu wasza strona ?
Jak z SBBP zaczęliśmy myśleć o stronie, to cel był jeden: przedstawić osoby które biegają i pokazac miejsca w których biegamy - że sa ładne. I na tym sie koncentrujemy.

Olek, dzięki za pochwałę.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bennet
Jeszcze gwoli wyjasnień, bo mnie joycat skrytykowała, że taki obcesowy jestem.
Jestem przeciw robienia z sbbp podstrony biegajznami. To wszystko czemu jestem przeciw. Tylko tyle.
I jest to mój sprzeciw prywatny dlatego napisałem "Ja FREDZIO" - choć to troche zabrzmiało jak "Ja Klaudiusz".
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No i uważam, że strona Grupy Trójmiejskiej jest jasna i przejrzysta.
Nie żebym się Olkowi rewanżował ale tak jest. Chociaż mam wrażenie, zę ten tekst na pierwszej stronie - to przesłanie główne to od niedawna, nei?
Awatar użytkownika
danielEm
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Arti (i cały KB Maniac)! Strona bardzo fajna. Prawdziwy majstersztyk.
Gratulacje i pozdrawiam biegaczy z Poznania
Olsztyniak
Daniel M.    :-)
Olek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Quote: from FREDZIO on 8:18 pm on Nov. 6, 2003
No i uważam, że strona Grupy Trójmiejskiej jest jasna i przejrzysta.
Nie żebym się Olkowi rewanżował ale tak jest. Chociaż mam wrażenie, zę ten tekst na pierwszej stronie - to przesłanie główne to od niedawna, nei?
Nie ma co się rewanżować, bo  palcem nie kiwnąłem przy robieniu tej strony /to dzieło Masiulisa i zdaje się Krzyśka/. Mój wkład to ten tekst na stronie głównej - który jest od początku.
biegowa recydywa
Awatar użytkownika
Masiulis
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wedlug mnie kazda Grupa Biegowa powinna miec strone www  ale jezeli ma to miec jakis sens poza zacieciem kronikarskim autora to musi byc w jakis sposob polaczona z ogolnopolskim serwisem biegowym,
nie chodzi przecierz o to zeby kazdy w Polsce wiedzial o ktorej godzinie spotyka sie GT ale jesli ktos zobaczy ze takie grupy powstaja to moze bedzie to jakis maly krok do popularyzacji biegania

jest jeszcze jedna sprawa - prowadzenie strony ktora mozna sie pochwalic wymaga poswiecenia sporo czasu od autora, szczegolnie gdy nie jest sie specjalista HTMLa, dlatego propozycja biegajznami wydaje sie bardzo interesujaca

(Edited by Masiulis at 10:02 pm on Nov. 6, 2003)
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
"Nie ma drogi do szczescia - szczescie jest droga"
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ja dobrze rozumiem, zę propozycja biegajznami moze byc interesująca - sam byłem kiedyś orędownikiem tego rozwiązania.
Ale akurat sbbp jest rozwiązana technicznie na podobnej zasadzie co biegajznami - jest panel administracyjny obsługiwany z www.
Czy taka strona musi być połączona z ogólnopolskiem serwisem biegowym? Piszesz Masiulis - że musi. Ja powiem - że może a nie musi.
Wy wszyscy (no, niektórzy ;) myślicie o jakiejś promocji biegania na globalną, krajową skalę.
Ja przestałem tak myśleć jakiś czas temu.
Chce promować bieganie na moją małą lokalną skalę.
I do tych ludzi - lokalnie - jestem/jesteśmy w stanie łatwo dotrzeć bez serwiu ogólnopolskiego - nie chce teraz pisac jak - ale to kwestia odpowiedniej promocji. chęci.
No więc - nie piszmy jakichś takich podniosłych haseł. Kazdy niech robi swoje a ewentualna współpraca - sama się nasunie kiedy bedzie taka potrzeba - na razie juz jest - link do biegajznami jest na sbbp, zaraz poprawię opis - klik, klik, panelik admnistracyjny, odpowiedni artykulik, poprawiamy, na ogólnopolski....eee, tylko? niech będzie "Globalny serwis Biegowy". A co - w końcu i o Amsterdamie i o World Run Day tam jest.
No i opis wygląda teraz tak: Globalny Serwis Biegowy - dzienniki treningowe, baza życiówek, najlepsze sklepy ze sprzętem sportowym.
Klik, klik - poprawione.
Może być?
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fredzio, proszę nie popadaj w skrajności, ;) biegajznami.pl nie pretenduje do miana serwisu globalnego...

Jesteśmy grupą pasjonatów, którzy chcieliby w jakiś sposób wypromować bieganie na szerszą skalę. Nie tylko zresztą bieganie, ale także istniejące i powstające grupy biegowe i wydaje nam się, że najlepszym sposobem jest zrobienie tego wspólnie, ale jeśli będziecie mieli jakieś inne propozycje zawsze możecie na nas liczyć.

joycat, proszę nie traktuj mojej propozycji integracji  jako pretensji o to, że ktoś coś robi. Wasza strona sbbp.pl bardzo mi się podoba i cieszę się, że działacie z takim rozmachem (regularne spotkania, koszulki, serwis...). Nie mam do nikogo pretensji (ja Bennet ;)), że wolicie mieć swoją własną stronę i zgadzam się z Fredziem, że nawet taką stronę można wypromować. Ba, życzę Wam żeby nie tylko Wasza strona, ale także cała grupa rozwijała się jak najlepiej.
No i co mam tu teraz napisać? ;)
Awatar użytkownika
Ultimus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Barawo Arti jak na amatora to całkiem nieźle, mozna trafić na gorsze pasztety, z uwag krytycznych moge powiedzieć ze te obrazki po prawej ładniej by wyglądały w swojej naturalnej wielkości :].
Całość można określić mianem "to sie wytnie" czyli całkiem rozwojowa stronka.
Jako że od kilku at robie strony i grafe do nich moge powiedzieć że lepiej nie kombinowac bo inaczej zamiast trenowac bedziesz siedział przed kompem i po raz setny poprawial ten sam detal.
Zaproś kogo do prac nad stronką, no i podstawa domena - pomyśl nad komercyjną :]

ps.
jak coś to masz moje gg na dole.

(Edited by Ultimus at 9:10 am on Nov. 7, 2003)
--------------------------------------
To boldly go where no one has gone before.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fredzio - o co chodzi z tym logo?
Cel strony? www to też jeden z wielu sposobów integracji srodowiska biegaczy amatorów z Poznania i okolic.
Co do tego Najnowsze newsy, najblizsze spotkania...
To po :
1 . Ma się tak do tego ,że są to zapowiedzi a do menu ma się tak ,że np dział Nasze spotkania to juz relacje ze spotkań...najnowsze newsy - bo czasami ludzie nie wchodza na aktualności a większość już od razu wszystko wie ze strony głównej...
Dziekuję za uwagi...juz przerabiam stronkę ;-)
Prostrza, mniej pstrokata itp ;-),
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
DaB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja tez jestem zdania, ze ogolnopolski serwis to jedno, a srodowiska lokalne i ich strony to drugie. Nie zrozumcie mnie zle- nie jestem przeciwny obecnosci grup lokalnych na jakichs wiekszych serwisach, ale te grupy musza zachowac autonomie i musza miec wolna reke. To nie wyklucza jakiejs wspolpracy, bo czasami tak jak napisal Bennet duzy moze wiecej, ale moim zdaniem male ekipy biegaczy w miastach powinny sie skupiac na zwyklej prozaicznej dzialalnosci tam i teraz czyli po prostu na bieganiu w grupie. Z reszta chcialbym zeby sprecyzowac co to ma byc konkretnie to cos co jest do zrobienia (w wiekszej silniejszej grupie)?
Moj stosunek do forum jest taki, ze ja je traktuje jako narzedzie do porozumiewania sie z innymi biegaczami. Najczesciej tymi ktorych znam osobiscie. Kontaktuje sie z nimi bo lubie tych ludzi i lubie biegac.
Zagladam bardzo czesto na biegajznami i znajduje tam to czego brak na tej stronie. Tutaj mam czasami wrazenie, ze dosc liczna ekipa wciaz tych samych ludzi, ktorzy sie jakos tam znaja spotyka sie w wielkiej opuszczonej hali fabrycznej i ta fabryka prawdopodobnie za jakis czas bedzie rozebrana bo wlasciciel od dawna sie nia nie interesuje. Tym samym doceniam wysilki ludzi z biegajznami.
Na koniec zastrzegam, powyzsze opinie sa moim prywatnym zdaniem i nie moga byc kojarzone z opinia Grupy Trojmiasto.
[url=http://www.grupatrojmiasto.digimer.pl]Grupa Trójmiasto[/url]
joycat
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Bennet on 8:49 am on Nov. 7, 2003
joycat, proszê nie traktuj mojej propozycji integracji  jako pretensji o to, ¿e kto¶ co¶ robi

Bennet, nie traktujê Twoich s³ów jako pretensji :) Chodzi³o mi o to, ¿e w Twoim pierwszym po¶cie na ten temat lekki ton rozczarowania - wed³ug mnie - pobrzmiewa³, ale tak jak napisa³am wcze¶niej: je¿eli siê mylê, to sorry. Cieszê siê, ¿e Twoje odczucia na nasz temat s± pozytywne.

Czyli mo¿na by podsumowaæ dyskusjê nastêpuj±co: generalnie wszyscy mamy podobne zdanie. ¯e wpó³praca jest potrzebna i po¿yteczna, i ¿e mo¿emy du¿o zdzia³aæ, je¿eli bêdziemy siê trzymaæ razem. Podpisujê siê pod tym.
Natomiast grupy lokalne niech siê rozwijaj± w miejscu swojego dzia³ania. Je¿eli z jakich¶ wzglêdów bêdziemy chcieli ³±czyæ si³y - internetowo, czy w tak zwanym terenie - to TAK, róbmy to. Ale autonomia powinna byæ zachowana, choæby dla podkre¶lenia naszej ró¿norodno¶ci.

Takie powa¿ne tematy poruszamy, ¿e nied³ugo chyba trzeba bêdzie zorganizowaæ konferencjê polskich grup biegowych w celu ustalenia strategii dzia³ania na najbli¿sze kilka lat ;)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ