Witam , jestem nowym użytkownikiem forum , potrzebuje pomocy i wsparcia w osiągnięciu celu jakim jest zejście poniżej 4 min i 20 sek na 1km . Dla wielu z Was taki czas może wydawać się prosty i błachy do osiągnięcia, niestety nie dla mnie. Powiedzmy że mam około 2-3 miesiące na przygotowanie. Mój aktualny czas to około 5 min i 40 sek. Wzrost 190 cm , 105 kg wagi . Nigdy nie lubiłem biegać aczkolwiek lubię sport . Trenuje kickboxing, pływanie (obecnie wiadomo czemu wstrzymane) oraz chodzę na siłownię. Nigdy nie biegałem , nie interesowało mnie to i niestety dalej mam do tego negatywne nastawienie . Za wyżej wymieniony okres czasu czeka mnie pewien egzamin który muszę zaliczyć A do tego jest wymagane przebiegniecie 1km w czasie poniżej 4 min i 20 sek . Jak mogę się do niego przygotować? Chciał bym również dodać że nie umiem biegać, na raz spokojnym tempem przebiegne może z 3-4 km .
Proszę o pomoc i pozdrawiam
Cel na 1000m Dla nowego
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Na samym początku zacząłbym od przyzwyczajenia organizmu do biegania, może to być 3-4 km spokojnego biegu 3x tygodniu. Jak organizm zaadoptuje się do wysiłku zwiększ dystans + dodaj kilka przebieżek na koniec treningu. Przebieżki czyli odcinki ok. 100m biegane na żwawo ale nie na maxa. 80-90% swoich możliwości. Zacznij od np. 4 przebieżek, z czasem dojdziesz do 10. Trenuj spokojnie, unikaj chodników i asfaltu, rozciągaj się. W razie pytań pisz, podpowiem coś.
- Mossar
- Zaprawiony W Bojach
Tak Cię tylko pocieszę, że raczej realny cel. Też mi się wydaje, że przynajmniej miesiąc, półtora to powinno być przyzwyczajanie organizmu do biegania, bez szalenia, bo zrobisz jakąś paskudną kontuzję* i cel się oddali. Samo to pewnie Ci sporo poprawi czas.
* Bo bieganie jak niewiele innych sportów potrafi generować paskudne kontuzje. Ale raczej tylko wtedy kiedy przesadzasz, nie dostosowujesz intensywności i kilometrażu do możliwości.
* Bo bieganie jak niewiele innych sportów potrafi generować paskudne kontuzje. Ale raczej tylko wtedy kiedy przesadzasz, nie dostosowujesz intensywności i kilometrażu do możliwości.
viewtopic.php?p=1087487#p1087487 - Komentarze