Ból kolana przy zginaniu i prostowaniu nogi + img

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Styles
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hej,

Od jakiegoś czasu mam dziwny ból w kolanie. Zrobiłem sobie przerwę na razie kilkudniową i w normalnym codziennym trybie pozabiegowym tego bólu nie odczuwam w ogóle. To co zauważyłem to ból pojawia się od razu gdy na przykład siedzę i w powietrzu prostuję i zginam nogę w kolanie. Miejsce bólu na załączonym obrazku. Jest to kolano prawej nogi. Nie boli mnie podczas krótkich biegów czy wchodzeniu/schodzeniu po schodach, podczas biegania zaczyna boleć dopiero po około dwóch kilometrach.
Czy ktoś się orientuje co to może być?
Pozdrawiam

Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Masz wybór, albo wydasz kasę na fizjo i zaopiekujesz się sobą profesjonalnie, albo będziesz dziadował szukając porad na forum. Gdyby nie twój komentarz do zdjęcia, to niektórzy widzieliby tu lewą nogę, a może nawet palec wskazujący udo. Nie chcę nikogo urazić, a jedynie przerysować kompetencje osób, do których się zwracasz. Ktoś może doradzić na podstawie własnych doświadczeń, ale nijak to się ma do doświadczenia specjalisty, który zbada nogę na żywo, a nie na zdjęciu.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może w takim razie nie powinno być takiego działu na forum, a takie tematy jak ten o koronawirusie albo dietach przenieść do innych działów. Skoro większość pytań zdrowotnych sprowadza się (słusznie) do wizyty u fizjo to po co w ogóle tracić czas na ich pisanie.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ten dział jest potrzebny choćby po to żeby pytać w nim o adresy dobrych fizjoterapeutów. Naprawdę trudno przecenić ich rolę. W tym dziale powinno się promować prewencję i regularne sprawdzanie aparatu ruchu, a nie gdy zaczyna coś boleć. Na tym polega inwestowanie w siebie. Tyle, że zazwyczaj kojarzone jest to z czymś zupełnie innym. Jeżeli miałbym wybrać jakiś dział do skasowania, to w powyższym kontekście prędzej wybrałbym dział techno.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ok, jest w tym pewna racja. Sam poszedłem do fizjo, bo mnie do tego namówiliście.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

"powinno się promować prewencję i regularne sprawdzanie aparatu ruchu, a nie gdy zaczyna coś boleć."

Uśmiałem się z tej porady :hejhej: :hejhej:
Idziesz do fizjo lub lekarza i prosisz o przegląd ciała, bo nic mnie nie boli.... Ale może coś znajdziecie co zaboli mnie za miesiąc :spoczko:
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bosak - ale czemu uśmiałeś? Mi czasami zdaża się wpaść do mojego fizjo właśnie tak 'z dupy' jak centralnie nic nie ciągnie. Kiedyś bym tak w życiu nie zrobił ale z czasem jak wizyty były tylko jak już coś było to się u mnie zmieniło i raz na miesiac te 150zł jestem w stanie przeznaczyć na zwykły serwis.
bosak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Za tyle to ja kupiłem dziś fajny kołowrotek. I przyda się jutro :uuusmiech:
A co ma boleć będzie bolało...
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zdarzają się ludzie, którzy bez powodu umawiają się do dentysty na przegląd. Płacą kasę tylko za to, żeby dowiedzieć się, że wszystko jest ok. To dopiero są dziwolągi.
dkdk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Raczej standardowo do fizjoterapeuty na przegląd bym sie nie umawiał. Szczególnie, jeśli wszystko jest ok oraz nic nas nie boli ;) Jednak jeśli są jakies problemy i standardowe działania nie pomagaja to taki kontakt nie jest niczym złym. Fizjoterapeuta będzie w stanie doradzić jakieś ćwiczenia, ewentualnie inne rozwiazania.
Szczególni, ze nie jest to takie drogie.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odwołam się ponownie do stomatologii. Pojawieniu się próchnicy nie musi towarzyszyć ból. Nierzadko ból jest stanem oznaczającym, że zęba nie da się odratować. Z ciałem jest tak, że podlega różnego rodzaju kompensacjom. Skrócenie, wydłużenie, napięcie, wykrzywienie, asymetria i zmiana wzorca ruchu. Taki mechanizm odsuwa w czasie pojawienie się bólu. Ból może więc oznaczać przekroczenie możliwości kompensacyjnych i poważniejszy stan dysfunkcji, z którego znacznie trudniej wyjść.
Awatar użytkownika
Mossar
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie jestem jakimś super przykładem, bo byłem póki co 2 razy u fizjo, ale uważam, że jak ktoś ma w miare pieniądze to chyba warto się wybrać z raz na pół roku na przegląd. Ok, niech będzie raz na rok.

Czasem to że nie boli nie oznacza że jest dobrze. Ludzie miesiącami potrafią biegać na mało sprawnym aparacie ruchu i dopiero po dłuższym czasie wyjdzie to z nawiązką. Zresztą jak ktoś lubi sport i chce być w nim lepszy to można po prostu dostać trochę tipów, które poprawią daną osobę w danej dyscyplinie. To dotyczy aktywnych. Natomiast nieaktywni tym bardziej, bo wiekszość ma po takim roku wszystko pospinane.
Brezzon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

hej też od jakiegoś czasu zmagam się z bólem kolana i chciałem się zapytać czy wierzycie w takie żele jak ten https://www.znaneleki.pl/artroser/? Obawiam się, że to zwyrodnienie stawu bo ból mam już od kilku dobrych miesięcy i zastanawiam się czy są jakieś specyfiki, które pomogą chociaż trochę bez konkretnej rehabilitacji?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ulotka brzmi fenomenalnie. Możliwe, że wkrótce fizjoterapeuci pójdą z torbami, albo przebranżowią się i zaczną sprzedawać ten cudowny żel.
Brezzon
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Ulotka brzmi fenomenalnie. Możliwe, że wkrótce fizjoterapeuci pójdą z torbami, albo przebranżowią się i zaczną sprzedawać ten cudowny żel.
a są właściwie jakieś skuteczne żele w walce ze zwyrodnieniami stawów czy to tylko marketing?
ODPOWIEDZ