keiw pisze:
Możesz sobie to wcześniej przetestować
I to jest najlepsza rada.
Biegasz od 8 miesięcy, nie wiem od kiedy masz zegarek, ale na treningach możesz wszystko sprawdzić.
Zmieniaj widoki w profilu, wykorzystuj różne funkcje, zobacz, co Ci najbardziej pasuje. Z tego co wygooglowałem, to masz zegarek z wieloma ciekawymi funkcjami, więc możliwości bez liku. Ja mam najbardziej podstawowy Polar od niedawna, wcześniej (w tym wszystkie zawody) biegałem z tanim smarwatchem i stoperem z Deca i jakoś to było. Wielu znajomych gania z komórkami i daje radę.
Co do taktyki, to jeszcze raz , nie zaczynaj wolniej. Wiem, że niektórzy tak radzą np. Skarżyński w swojej książce, ale po co? Jak jesteś dobry, to nie ma znaczenia jak zaczniesz, a jak twoje możliwości są na styk na 60 minut i zaczniesz za wolno, potem może być ciężko nadrobić. Równe tempo 5:58-6:00 od początku.
Analizowałem tempa zawodników w biegu na 10 km 11.11 i ci z czołówki biegli od początku do końca równo co do sekundy. Ci wolniejsi zwykle szarżowali na początku, potem mieli gorsze tempa. Praktycznie nie spotkałem tam nikogo z negative split, czyli zaczynaj wolno i przyspieszaj.