Garmin Fenix 6

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze:O lapach nawet nie wspominałem, bo chyba każdy kto kupuje sprzęt za kilka tysięcy podstawy powinien znać. To też podstawowa funkcja takich zegarków
Co tam sprzet za kilka tysiecy.
Ja ciagle widuje kierowcow, ktorzy jada samochodami za >100kEUR, gadaja przez komorke trzymajac ja w dloni
i najwarazniej nie wiedza, ze moge to wygodniej zrobic przez system glosnomowiacy, ktory maja w samochodzie :hejhej:
PKO
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Do tego gaz i Dębica :usmiech:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Sikor mieszka w DE ale u nas jest podobnie :oczko:

Ogólnie polecam zawsze zapoznać się z instrukcją do sprzętu.
Co do pytania z treningiem siłowym i Strava to nie wiem. Pisz do supportu Garmina lub Strava.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sikor pisze:
keiw pisze:O lapach nawet nie wspominałem, bo chyba każdy kto kupuje sprzęt za kilka tysięcy podstawy powinien znać. To też podstawowa funkcja takich zegarków
Co tam sprzet za kilka tysiecy.
Ja ciagle widuje kierowcow, ktorzy jada samochodami za >100kEUR, gadaja przez komorke trzymajac ja w dloni
i najwarazniej nie wiedza, ze moge to wygodniej zrobic przez system glosnomowiacy, ktory maja w samochodzie :hejhej:
ja sie zastanawiam, kiedy w koncu ludzkosc dojdzie to wniosku, ze to nie trzymanie telefonu w rece jest grozne, bo to tak jak trzymanie lewarka od biegu (no chyba ze rzeczywiscie ktos tego nigdy nie robil w tym samochodzie za 100kE), ale sama rozmowa? to ona nas rozprasza i dekoncentruje, nie wazne czy przez zestaw glosnomowiacy czy z telefonem w reku. mysle, ze kazdy kto jezdzi duzo, chyba tez juz doszedl do takich wnioskow...

to tak dygresując ;)
Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja nie mam podzielnej uwagi i nawet rozmawiając przez zestaw wiem, że mogę się zagapić. Staram się jak najmniej korzystać z telefonu podczas jazdy :oczko:
htb
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:ja sie zastanawiam, kiedy w koncu ludzkosc dojdzie to wniosku, ze to nie trzymanie telefonu w rece jest grozne, bo to tak jak trzymanie lewarka od biegu (no chyba ze rzeczywiscie ktos tego nigdy nie robil w tym samochodzie za 100kE), ale sama rozmowa? to ona nas rozprasza i dekoncentruje, nie wazne czy przez zestaw glosnomowiacy czy z telefonem w reku. mysle, ze kazdy kto jezdzi duzo, chyba tez juz doszedl do takich wnioskow...
to tak dygresując ;)
Częściowo masz rację. To podstawa że sama rozmowa nas rozprasza, nie ważne czy ktoś ma podzielną uwagę czy nie. Ale mając obie ręce wolne łatwiej jednak wykonać większość manewrów. Często zrobisz je z opóźnieniem, ale jednak. Jedną ręką nie da rady :(
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

htb pisze:Jedną ręką nie da rady :(
to tez imho kwestia bardziej refleksu niz "da rady" czy "nie da rady". oczywiscie, ze gwaltowny ruch (czy tez bardziej - zdecydowany) kierownica wymaga obu rąk, ale w sytuacji kryzysowej wazniejszy jest imho refleks wlasnie, wypuszczenie telefonu i zlapanie za kolko to moze byc krocej, niz sama reakcja u wolniejszego czlowieka. a rozproszonego z pewnoscia.

swoja droga juz calkiem na marginesie - w ktoryms momencie ratuje zycie brak reakcji - mialem sytuacje, ze wyjechalo mi zza zakretu auto na czolowke (wyniosło chłopa), w zimie, na gorskiej drodze. mimo ze lecial prosto na mnie, ale bokiem, stwierdzilem ze lepiej na takiej drodze nie robic nic bezsensownego, bo wtedy zamiast jednego, beda 2 auta poza kontrola. skonczylo sie, ze chlop zalapal gripa i przekoziolkowal mi przed maska na pobocze. a ja nawet w poslizg nie wpadlem. i serio powiem, mimo ze kobiety w moim aucie doslay zawalu niemal, bylem spokojny wtedy jak rzadko ;)

no ale moze konczmy ot, bo w koncu to nie o tym temat :)
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

LoveBeer pisze:
Sikor pisze: ale sama rozmowa? to ona nas rozprasza i dekoncentruje, nie wazne czy przez zestaw glosnomowiacy czy z telefonem w reku. mysle, ze kazdy kto jezdzi duzo, chyba tez juz doszedl do takich wnioskow...
więc trzeba zabronić wożenia pasażerów. Albo oprócz naklejki 'jadę z dzieckiem', która informuje innych uczestników ruchu, że masz na pokładzie małe dziecko, które może nagle rzucić w ciebie zabawką, zacząć się dusić, więc możesz nagle wykonać dziwny manewr, trzeba też dorobić naklejkę 'jadę z żoną' albo 'moi pasażerowie to gaduły mogę się zagapić'.
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

grzechu_wroc pisze:więc trzeba zabronić wożenia pasażerów. Albo oprócz naklejki 'jadę z dzieckiem', która informuje innych uczestników ruchu, że masz na pokładzie małe dziecko, które może nagle rzucić w ciebie zabawką, zacząć się dusić, więc możesz nagle wykonać dziwny manewr, trzeba też dorobić naklejkę 'jadę z żoną' albo 'moi pasażerowie to gaduły mogę się zagapić'.
wiem, brzmi jak żart, ale mysle ze tak wlasnie jest. rozmowa z pasazerem i rozmowa przez telefon moga absorbowac tak samo. no ok, jednak rozmowa z szefem albo kontrahentem przez telefon moze bardziej absorbowac niz jak zona opowiada o kiecce koleżanki.

anyway - ja uwazam, ze zezwalanie na rozmowe przez zestaw, a zabranianie przez sluchawke jest po prostu głupie. albo albo.

ps: ok, moge zwrocic honor, ze wybieranie numeru moze robic roznice, szczegolnie jak w aucie mamy zestaw glosowy. o sms w ogole nie wspominam, bo to zupelnie inna historia.
ale jak pisalem, jak ktos natlukl kilka milionów km to mysle ze juz doszedl do podobnych wnioskow.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To właśnie w tym wszystkim chodzi o największą utratę koncentracji w trakcie operowania telefonem.
Jak masz zestaw BT w aucie, to nie musisz nawet odrywać wzroku od drogi, naciskasz jeden przycisk i tyle.
Nie wspomnę już o pisaniu w czasie jazdy SMS czy w innych komunikatorach.

Wracając do tematu: ostatnia beta została wycofana.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
kuczi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 41:20
Życiówka w maratonie: 3:30:12
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze:
Hmmm, ciekawe dlaczego. Mam i w sumie tak jakby trochę bardziej jest prądożerna.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

keiw pisze:To właśnie w tym wszystkim chodzi o największą utratę koncentracji w trakcie operowania telefonem
ja to rozumiem, ale caly czas uwazam, ze rozmowa, szczegolnie taka stresująca ma znacznie gorsze dzialanie niz obsluga telefonu. ja wiem, ze w statystykach pewno polowa wypadkow to przez obsluge telefonu (pewno gdzie sie da, sie to wpisuje - choc akurat smsowanie ma ten minus, ze nie dosc ze obsluga, to wymagajaca duzej uwagi, ale tez absorbujaca uwage ze wzgledu na samą treść - stad to jest tak niebezpieczne), ale to jest kwestia zdolnosci manipulacyjnych - są ludzie, ktorzy jedzą, obsluguja radio, ukladaja papiery w aucie, i jeszcze sto innych rzeczy na raz i serio to ogarniaja. caly czas z pelna uwaga na to co sie dzieje na drodze. a stresujaca rozmowa? to potrafi tak "wyjąć" z jazdy, ze czlowiek nie wie jak przejechal ostatnie 10km. niezaleznie od tego jak uzywal telefonu - czy zestawu/samochodu. musialem te mysl zakonczyc, wybaczcie, juz nie przeszkadzam :)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kuczi pisze:
keiw pisze:
Hmmm, ciekawe dlaczego. Mam i w sumie tak jakby trochę bardziej jest prądożerna.
kuczi - ja też mam, używam i nie narzekam, ale chyba coś musieli skopać, że to wycofali.
Na pewno nie działa jak trzeba widget z oxy. Pomiar oxy mam wyłączony ale jak wchodziłem w widget to po chwili zaczynał się doraźny pomiar. Teraz to nie działa.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kolejna beta 8.77:
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... ta-release

Wczoraj były też aktualizacje map w Garmin Express: chyba heatmapy do planowania kursu trasy powrotnej.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Programiści się nudzą :hahaha: kolejna beta 8.78:
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... ta-release
Mój Blog "Luźne wpisy"

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ