Komentarz do artykułu Zakrywać usta i nos - czym i jak?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
mally
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:37
Życiówka w maratonie: 3:13:59

Nieprzeczytany post

No właśnie, czym?
Obecnie używam komina z decathlon, polarowy ze ściągaczem. Tyle, że niedługo będzie cieplej, a już wczoraj musiałem po kilku kilometrach uchylać komin żeby zaczerpnąć świeżego powietrza.
Czy polecacie jakieś kominy lżejsze, bardziej przewiewne? Niestety te, które dostawałem na biegach rozdałem.
koń może wypić cały deszcz jeśli jest spragniony.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jak juz w innym watku pisalem: samorobka z firanki albo gazy. Bedzie przewiew :hej:
Fenomen
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:00
Życiówka w maratonie: 3:28:00

Nieprzeczytany post

mally pisze:No właśnie, czym?
Obecnie używam komina z decathlon, polarowy ze ściągaczem. Tyle, że niedługo będzie cieplej, a już wczoraj musiałem po kilku kilometrach uchylać komin żeby zaczerpnąć świeżego powietrza.
Czy polecacie jakieś kominy lżejsze, bardziej przewiewne? Niestety te, które dostawałem na biegach rozdałem.
Jakbys biegał przed wschodem slonca. To pewnie by bylo bezpieczniej w stosunku policja vs biegacz.
Malo prawdopodobne, ze wtedy spotkasz jakaś ochronę. Jak by byl jakis radiowóz na horyzoncie, to bys z szyj szybko zalozyl na twarz.

Wysłane z mojego DUK-L09 .
irq
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 00:44:20
Życiówka w maratonie: 4:04:00

Nieprzeczytany post

mally pisze:Niestety te, które dostawałem na biegach rozdałem.
a widzisz, a ja mam co najmniej 10 :ble: . I jeszcze się pewnie znajdzie więcej.
trucht_acz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czegoś tutaj nie rozumiem: "Natomiast te maseczki, nie chronią nas przed wirusem. My mamy zmniejszyć ilość powietrza z wirusem, które wydostaje się z płuc i to jest jedyny efekt działania tych maseczek." - czyli z tego wynika, że maseczki nie chronią nas samych, tylko inne osoby z otoczenia przed "nami" (czyli przed naszymi wirusami).
W jakim celu zatem jest stosowanie instrukcji "jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę"?
Skoro zakładamy, że jesteśmy nosicielem wirusa, to nie-dotykanie samej "zakażonej" maseczki jest bezsensu (jak jesteśmy zakażeni, to już bardziej się nie zakazimy).
Odnoszę wrażenie, że wszystkie zakazy (np. zamknięcie lasów) i nakazy służą tylko i wyłącznie zaspokojeniu sumieni, że pozornie coś się dzieje w korona-temacie...
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Te wszystkie zakazy, są po to, żeby pokazać, że rządzący mogą, jak chcą - to zrobić!, oraz po to aby stworzyć wrażenie, że nad wszystkim panują i w odpowiednim momencie coś wprowadzają albo uchylają.
Pisowska propaganda, zajmuje się próbami nadania tym działaniom cech zasadności i racjonalności.
Dopatrywanie się logiki - jest bezcelowe.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

trucht_acz pisze:Czegoś tutaj nie rozumiem: "Natomiast te maseczki, nie chronią nas przed wirusem. My mamy zmniejszyć ilość powietrza z wirusem, które wydostaje się z płuc i to jest jedyny efekt działania tych maseczek." - czyli z tego wynika, że maseczki nie chronią nas samych, tylko inne osoby z otoczenia przed "nami" (czyli przed naszymi wirusami).
W jakim celu zatem jest stosowanie instrukcji "jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę"?.
W materiale są wypowiedzi ekspertów i użytkowników na temat maseczek. Jest też aktualny stan nakazów/zakazów i ich faktyczne konsekwencje. Jeśli już stosować maseczkę, to będąc konsekwentnym - trzeba ją zakładać i zdejmować w określony sposób.

Zestawione są fakty i opinie. Nie ma manuala, co robić i jak żyć:)) Wnioski - to, czy zakazy/nakazy w tym trybie i przy dostępnych danych, tym stanie wiedzy i badań są logiczne, egzekwowalne etc - już zależy od Ciebie. Pozdro
irq
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

trucht_acz pisze:Czegoś tutaj nie rozumiem: "Natomiast te maseczki, nie chronią nas przed wirusem. My mamy zmniejszyć ilość powietrza z wirusem, które wydostaje się z płuc i to jest jedyny efekt działania tych maseczek." - czyli z tego wynika, że maseczki nie chronią nas samych, tylko inne osoby z otoczenia przed "nami" (czyli przed naszymi wirusami). W jakim celu zatem jest stosowanie instrukcji "jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę"?
Żeby była prosta, zrozumiała i nieprzegadana, bo to nie manual na 120 stron.

---
*) To jest prosta i nieprzegadana wersja odpowiedzi kolegi kubawisniewski1
irq
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Awatar użytkownika
8i3gacz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38

Nieprzeczytany post

Dzisiaj przebiegłem połówkę w cienkim buffie na twarzy i to był dramat. Dawno mi się tak źle nie biegło. Spokojne tempo 4:12 a tętno wyższe o 10 bpm niż kiedy biegam 30 km w tempie 3:58.... Czekam aż otworzą lasy i będę tylko tam biegał bez tej szmatki na twarzy.

Wysłane z mojego Mi A1 .
5 km - 17m:39s
10 km - 36m:50s
HM - 1g:20m:21s

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tej strony rozwiązania bym się nie spodziewał: ;)
https://www.facebook.com/WroclawskiGosc ... 107942127/
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oryginał wygląda lepiej, tylko że nosa nie zasłania.
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

trucht_acz pisze: W jakim celu zatem jest stosowanie instrukcji "jak prawidłowo nałożyć i zdjąć maseczkę"?
Instrukcja dotyczy maseczki na której może być koronawirus, a która przed nią chroni - czyli FFP3. Pozostałe - można zdjąć swobodnie i umyć ręce potem :P
A czy zakrywać - mnie ludzie zawsze widzą z buffem podczas biegania :P
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
trucht_acz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Oryginał wygląda lepiej, tylko że nosa nie zasłania.
A próbowałeś już w tym biegać :ble:?
A co jeśli okaże się skuteczniejsze od samej maseczki?
ODPOWIEDZ