Komentarz do artykułu Można (na razie) biegać
- mclakiewicz
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Bardzo dobry film o maskach: https://www.youtube.com/watch?v=2j-3jLEk0L8
Trening w masce nigdy nie będzie treningiem wysokogórskim, bo w górach jest mniej tlenu w powietrzu, a tego żadna maseczka nie zrobi.
Trening w masce nigdy nie będzie treningiem wysokogórskim, bo w górach jest mniej tlenu w powietrzu, a tego żadna maseczka nie zrobi.
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: 00:44:20
- Życiówka w maratonie: 4:04:00
Bo piwko było ważniejsze?Fenomen pisze:A linki czemu nie sprawdzisz czy dziala po napisaniu postu, nawet jak edytowales go?
Link, to wyszukiwanie w google china+runners+in+masks: https://www.google.pl/search?q=china+runners+in+masks w sekcji grafika.
Chciałem wkleić bezpośredni i dla dochowania staranności kliknąłem na podgląd i stamtąd link działał. Tyle że, jak teraz widzę, po kliknięciu na podgląd, w okienku edytora pozostaje ucięty link i już taki pozostanie przy kolejnych kliknięciach.
Piłeczkę odesłałbym więc adminom forum, który uporczywie utrzymują archaiczną wersję phpBB z 2007 roku.
No to jeszcze raz ten sam link, tym razem bez poglądu:
https://www.google.pl/search?q=china+ru ... 01&bih=815
Klikam wyślij i sprawdzam.
[edit]
działa
[edit]
nie działa
Poprawiam:
[już bez edit]
-
- Dyskutant
O to fajnie że masz doświadczenie. A o co miało chodzić, według producenta, czy sprzedawcy?Fenomen pisze: Mam dwie takie maski i biegałem kilka lat w tych maskach, to wiem o co w tym chodzi.jedynie fajnie wyglada na twarzy.
-
- Zaprawiony W Bojach
Raczej inne ciśnienie.mclakiewicz pisze:bo w górach jest mniej tlenu w powietrzu,
Taka ciekawostka:
http://www.portalgorski.pl/turystyka-go ... t-everestuWyższe wartości ciśnienia na Mount Everest wynikają z faktu, że ciśnienie ba-rometryczne na wysokości od 4 do 16 km nad poziomem morza jest wyraźnie zależne od szerokości geograficznej. Jest to spowodowane obecnością dużych mas chłodnego powietrza w stratosferze ponad równikiem, co z kolei wynika ze zjawisk konwekcji i promieniowania. Szczyt Mount Everest leży na 28° szerokości geograficznej i dlatego panuje tam wyższe ciśnienie. Wydaje się interesujące, że gdyby ciśnienie barometryczne na szczycie nie było podwyższone z powodu tego równikowego wybrzuszenia, osiągnięcie szczytu bez aparatów tlenowych nie byłoby możliwe.
-
- Zaprawiony W Bojach
bo w górach jest mniej tlenu w powietrzu,
Obydwa są prawdziwe. Nie jest mniej tlenu procentowo, ale zawartość tlenu można określać poprzez podanie jego ciśnienia parcjalnego, które będzie niższe proporcjonalnie do obniżenia ciśnienia barometrycznego. Z punktu widzenia oddychania, jeśli obniżysz ciśnienie atmosferyczne o połowę to uzyskasz podobny efekt, co zastępując połowę tlenu jakimś gazem obojętnym, np. azotem.Raczej inne ciśnienie.
Szkoda że gość sobie przeczy. najpierw mówi, że przez ta maska nie obniża zawartości tlenu a jedynie zwiększa się opory przy oddychaniu. Potem mówi: "gdy ćwiczysz siłowo i założysz tą maskę, to ... obniżasz swoje wysiłki siłowe, obniżasz intensywność...". Serio?mclakiewicz pisze:Bardzo dobry film o maskach: https://www.youtube.com/watch?v=2j-3jLEk0L8
Nie wiem jak TA maska, bo jej nie mam, ale mam inną maskę tworzącą "komorę" powietrzną przy ustach i skład wdychanego powietrza JEST inny. Część powietrza wciągasz z powrotem, więc masz trochę mniej O2 i więcej CO2 w każdym oddechu. To robi różnicę. Opory przepływu pewnie też robią, więc może mu się wydaje, że to one są głównie przyczyną. U mnie nie ma jakichś specjalnie dużych oporów przy oddychaniu, a różnica w generowanej mocy na rowerze jest wyraźna. Oceniając po prędkości, bo czujnika mocy nie mam.
Zrobi. Ale zgadzam się, że treningu wysokogórskiego to nie zastępuje.mclakiewicz pisze:Trening w masce nigdy nie będzie treningiem wysokogórskim, bo w górach jest mniej tlenu w powietrzu, a tego żadna maseczka nie zrobi.
irq: Dzięki za link. Na przyszły sezon zakładam takie podświetlenie:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:00
- Życiówka w maratonie: 3:28:00
Jak edytujesz i to link sie kasuje i trzeba wkleić go ponownie po zatwierdzeniu edycji.irq pisze:Bo piwko było ważniejsze?Fenomen pisze:A linki czemu nie sprawdzisz czy dziala po napisaniu postu, nawet jak edytowales go?
Link, to wyszukiwanie w google china+runners+in+masks: https://www.google.pl/search?q=china+runners+in+masks w sekcji grafika.
Chciałem wkleić bezpośredni i dla dochowania staranności kliknąłem na podgląd i stamtąd link działał. Tyle że, jak teraz widzę, po kliknięciu na podgląd, w okienku edytora pozostaje ucięty link i już taki pozostanie przy kolejnych kliknięciach.
Piłeczkę odesłałbym więc adminom forum, który uporczywie utrzymują archaiczną wersję phpBB z 2007 roku.
No to jeszcze raz ten sam link, tym razem bez poglądu:
Klikam wyślij i sprawdzam.
[edit]
działa
[edit]
nie działa
Poprawiam:
[już bez edit]
Wysłane z mojego DUK-L09 .
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:00
- Życiówka w maratonie: 3:28:00
Nic, reklama, ladny opis i zarabianie pieniedzy.irq pisze:O to fajnie że masz doświadczenie. A o co miało chodzić, według producenta, czy sprzedawcy?Fenomen pisze: Mam dwie takie maski i biegałem kilka lat w tych maskach, to wiem o co w tym chodzi.jedynie fajnie wyglada na twarzy.
Jakby nowość, a głupi użytkownik o niczym nie wie i sie sprzedaje.
Wysłane z mojego DUK-L09 .
-
- Zaprawiony W Bojach
I zajęło ci kilka lat, żeby się zorientować?Fenomen pisze:Nic, reklama, ladny opis i zarabianie pieniedzy.irq pisze:O to fajnie że masz doświadczenie. A o co miało chodzić, według producenta, czy sprzedawcy?Fenomen pisze: Mam dwie takie maski i biegałem kilka lat w tych maskach, to wiem o co w tym chodzi.jedynie fajnie wyglada na twarzy.
Jakby nowość, a głupi użytkownik o niczym nie wie i sie sprzedaje.
No dobra, droczę się tylko. Nie mam powodów, żeby w to nie wierzyć.
- marek301
- Zaprawiony W Bojach
Najważniejsze, że "uwolnią" lasy.
Ten zakaz był dla mnie osobiście najbardziej uciążliwy.
Maseczkę można sobie "wyprodukować" taką,
aby była przystosowana tylko do biegania(z "siateczką").
Do lasu docieramy w zwykłej maseczce
a w lesie zmieniamy na "biegową".
Strażnik leśny nie będzie wnikał w szczegóły budowy maseczki.
Ten zakaz był dla mnie osobiście najbardziej uciążliwy.
Maseczkę można sobie "wyprodukować" taką,
aby była przystosowana tylko do biegania(z "siateczką").
Do lasu docieramy w zwykłej maseczce
a w lesie zmieniamy na "biegową".
Strażnik leśny nie będzie wnikał w szczegóły budowy maseczki.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Czyli potwierdzasz, to co ci napisał naczelny przed kilku laty?Fenomen pisze:Mam dwie takie maski i biegałem kilka lat w tych maskach, to wiem o co w tym chodzi.jedynie fajnie wyglada na twarzy.
Adam Klein pisze:To nie jest placebo a coś co sprawia, że biegasz gorzej. Jak nie wiesz jak trenować to się zaczynasz łapać takich bzdetów, sorry Yahoo. LINK
- beata
- Ekspert/Trener
Strażnika leśnego to w ogóle żadna maseczka nie obchodzi.
Teraz będzie kolejnych kilka stron wątku na temat biegania w maseczkach ... trzeba/nie trzeba/a gdzie można a bez/a czy w takiej można/a w takiej nie da rady/itd.
Powodzenia
Teraz będzie kolejnych kilka stron wątku na temat biegania w maseczkach ... trzeba/nie trzeba/a gdzie można a bez/a czy w takiej można/a w takiej nie da rady/itd.
Powodzenia
-
- Dyskutant
A Ty, Beato, jak będziesz biegać po Dolince?
Dolinka to moja codzienna trasa do pracy. Z Dolinki w lewo w NU i jeszcze kawałek za SGGW. A na rowerze to z góry od Wałbrzyskiej. Będę Cię wypatrywał.
Dolinka to moja codzienna trasa do pracy. Z Dolinki w lewo w NU i jeszcze kawałek za SGGW. A na rowerze to z góry od Wałbrzyskiej. Będę Cię wypatrywał.
- beata
- Ekspert/Trener
Ale ja nie zawsze po Dolice, na razie na Dolince nie wolno .