Komentarz do artykułu Można (na razie) biegać

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

beata pisze:
Fenomen pisze:O 3-4h nie da sie wbiec do lasu? Patrole tam już filuja?
Idź sprawdzić.
Chyba już nawet nie musi. Użytkownik Fenomen co najmniej drugi raz się tu chwali, że złamał przepisy Rozporządzenia w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii. Jeśli odpowiednia komórka Policji to zobaczy, to z uwagi na recydywę na 5 tys. na pewno się nie skończy ;-)
Fenomen pisze:O 3-4h nie da sie wbiec do lasu? Patrole tam już filuja?

Ja dzisiaj przed 4h biegałem dla zdrowia na stadionie 356m. 5x 2136m p2'.
Adrenalina wielka, na ulicach pusto, i w parku pusto. Biegałem bez słuchawek, aby slyszec swoj oddech i otoczenie.

Wysłane z mojego DUK-L09 .
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja dzis wydalem dekret, ze moge biegac w lesie, i to panstwowym, i biegalem. dekret jest tak samo zgodny z prawem jak te zakazy, ktore do lp nie pozwalaja wbiegac, tym co sobie dekretu nie wydadzą :)
Wieńczysław
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja tam wczoraj byłem sprawdzić sytuację w "moim" lesie.
Słyszałem, że pozamykane i w ogóle, a to chyba jakieś nieporozumienie. Był normalnie otwarty, tak jak zawsze :bum:
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kangoor5 pisze:Chyba już nawet nie musi. Użytkownik Fenomen co najmniej drugi raz się tu chwali, że złamał przepisy Rozporządzenia w sprawie ogłoszenia na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej stanu epidemii. Jeśli odpowiednia komórka Policji to zobaczy, to z uwagi na recydywę na 5 tys. na pewno się nie skończy ;-)
LoveBeer pisze:ja dzis wydalem dekret, ze moge biegac w lesie, i to panstwowym, i biegalem. dekret jest tak samo zgodny z prawem jak te zakazy, ktore do lp nie pozwalaja wbiegac, tym co sobie dekretu nie wydadzą :)
O lasach się nie wypowiadam. Co do zakazów obowiązujących w parkach miejskich i na obiektach sportowych, to już takich wątpliwości nie ma. Wczoraj słyszałem rzecznika Policji który odpowiadał, że nawet za przebieganie przez park żeby zdążyć na przystanek autobusowy będą raczej karać. Co dopiero mówić o złamaniu przepisów z premedytacją, zuchwałością i o recydywie :hej:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fenomen podobno nie mieszka w Polsce i nie łamie naszych zakazów ;)

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze:Fenomen podobno nie mieszka w Polsce i nie łamie naszych zakazów ;)

Fenomen łamie nasze zakazy ... zagranicą! :) :) ... korespondencyjnie! ;)
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2020, 13:19 przez jarjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Inna sprawa, że dyskutuje o tych naszych zakazach. Każe nam je łamać i mieć w d.. a dodatkowo biegać głęboką nocą oraz nawet jechać ponad 100 km by sobie pobiegać.

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Warto (chyba) jeszcze zauważyć, że w przypadku biegania po lesie i trafienia na wyjątkowego sk*syna, można zapłacić podwójnie - za bieganie + za po lesie = jakieś 1000 zeta. ;)
Zgodnie z kodeksem wykroczeń, kary za poszczególne wykroczenia sumują się.
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 47:47
Życiówka w maratonie: - - -

Nieprzeczytany post

Na pytanie na oficjalnej rządowej stronie "Czy mogę biegać" (już jaśniej nie można sformułować), jest równie jasna odpowiedź:
"Przepisy pozwalają wychodzić z domu m.in. w celu realizacji niezbędnych codziennych potrzeb. Do takiej kategorii można zaliczyć np. jednorazowe wyjście w celach sportowych. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej odległości od innych oraz o tym, że powinniśmy uprawiać sport w grupie maksymalnie dwuosobowej (nie dotyczy to jednak rodzin)."

Czy to uległo zmianie? Bo jeśli nie, to można biegać raz dziennie. Jeśli uległo zmianie, to przedstawcie link do oficjalnego zarządzenia.
Awatar użytkownika
LoveBeer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34.00
Kontakt:

Nieprzeczytany post

NIE uleglo. wczoraj byla aktualizacja tej strony, jakby to mialo byc zmienione to by bylo. ale nie bylo, jest nadal tak jak jest napisane.

inna sprawa, ze pewno predzej czy pozniej to zmienia, i wtedy sie zacznie prawdziwa partyzantka :P
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

LoveBeer - partyzantkę to i tak będziemy mieli do pierwszego mandatu :) Po pierwszych 300zł jednak buty na kołek zawieszę :D
Awatar użytkownika
C80
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:27
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja dzisiaj po prostu zadzwoniłem do Straży Miejskiej z mojego miasta z pytaniem co oni w kontekście strony Rządu RP zrobią jak zobaczą biegacza. I już wiem, jak na moim terenie wygląda sprawa. Jeżeli ktoś ma wątpliwości to wystarczy przecież telefon do SM lub lokalnej policji i niech odpowiedzą w odniesieniu do tego co na gov.pl. Byle grzecznie rozmawiać bo jeszcze będzie odpowiedzą "nie, bo nie".
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

C80 pisze:A ja dzisiaj po prostu zadzwoniłem do Straży Miejskiej z mojego miasta z pytaniem co oni w kontekście strony Rządu RP zrobią jak zobaczą biegacza. I już wiem, jak na moim terenie wygląda sprawa. Jeżeli ktoś ma wątpliwości to wystarczy przecież telefon do SM lub lokalnej policji i niech odpowiedzą w odniesieniu do tego co na gov.pl. Byle grzecznie rozmawiać bo jeszcze będzie odpowiedzą "nie, bo nie".
I co odpowiedzieli?

Ja znalazłem taki artykuł o policji w Poznaniu:
https://www.przegladsportowy.pl/inne-dy ... ac/41wthrw

Biegacze nie przyjmują tych mandatów, więc potem rozumiem będą sprawy sądowe, karne? A to co odpowiedział pytany teraz Korzeniowski:
"Moim zdaniem należy biegać lub też, co ja robię na co dzień, szybko maszerować uprawiając fitness walking. Trzeba to oczywiście robić głową z poszanowaniem sanitarnych zasad bezpieczeństwa. Ograniczenia sprawiają, że najlepszym miejscem staje się nasza najbliższa okolica, jeśli tylko wiemy, że na pewno będziemy w stanie trzymać dwa metry od osoby, którą mijamy. "

Ja sam biegałem w mojej najbliższej okolicy, żywego ducha oprócz pojedynczych wyprowadzaczy psów i jeszcze rzadszych biegaczy. A dziś widzę zaparkowany radiowóz. Może to przypadek.
Awatar użytkownika
C80
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 51:27
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odpowiedź jest identyczna z gov.pl oraz zarządzeniami dotyczącymi parków i lasów. Biegać można, ale rozsądnie i nie po terenach zielonych. Oni nie będą karać.
50latek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Za to ten artykuł jest bardziej niepokojący.
https://bezprawnik.pl/kara-za-bieganie- ... arantanny/
Bo wg tego dają karę administracyjną, której ponoć nie można nie przyjąć.
"Warto przy tym przypomnieć, że za złamanie zakazu przemieszczania się może grozić kara administracyjna. W przeciwieństwie do mandatu nie można jej nie przyjąć. Jest natychmiast wykonalna, wpłacana w ciągu 7 dni od jej wydania i sięgać może wysokości nawet 30 tysięcy złotych."
Zablokowany