kto nigdy nie startował w zawodach ?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
raner
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do forumowiczów kto z was nigdy nie startował w zadnych zawodach biegowych , oraz dlaczego ?
Kto nie startował a chciałby pobiec tylko cos mu nie pasuje lub moze sie boi?
moze biegacie tylko i wyłacznie dla rekreacji bez jakiegos tam startowania w zorganizowanych biegach ?
oceniaj swój sukces na podstawie tego z czego musiałeś zrezygnować żeby go osiągnąć[/b]  gg310854
PKO
dr zero
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja nigdy nie startowalem. Oczywiscie jesli nie liczyc roznych szkolnych sprawdzianow, ale to byly krotkie dystanse, no i bardzo dawno temu.

Dlaczego? Odpowiedz jest prosta - bo jestem za cienki. 10 km robie w ok. 55 min., a z takim tempem nie ma sie co pchac na afisz. Zawody, jak sama nazwa wskazuje, sluza rywalizacji, zatem jesli nie jest sie w stanie jej podjac, udzial nie ma sensu. Zmienia sie to (z mojego punktu widzenia) dopiero przy maratonie, ktorego samo ukonczenie mozna potraktowac jako wyzwanie.
kamil
Awatar użytkownika
Toyota
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam,

Ja jeszcze nigdy nie startowałam, bo nigdy nie biegałam :) Teraz pierwszy raz w życiu jestem w stanie bieć przez 25 minut bez przerwy, tempem ok. 7min/km. To raczej żadna podstawa do wzięcia udziału w zawodach. W przyszłym roku chciałabym gdzieś pobiec, najlepiej na 10 km, ale na pewno też nie w celu wygrywania a jedynie ukończenia z przyzwoiltym czasem.
Awatar użytkownika
Jones
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

cześć,

Wczoraj pobiegłem pierwszy raz na zawodach, w ogóle pierwszy raz z innymi ludźmi. Ciekawa sprawa. Do dr zero - 10 km zrobiłem w 47 min. , przybiegłem ostatni. Śmieję się z siebie, ale dołów nie łapię. Mam jakiś punkt odniesienia, wnioski do wyciągnięcia. Planuje częściej brać udział w takich imprezkach, choć należy zapomnieć o laurach i nagrodach. To wszystko jest zarezerwowane dla ludzi z klubów. Po prostu inny poziom. Zawody to fajna sprawa, polecam!
Jones
Awatar użytkownika
toms
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam,
i ja należę do tej grupy. Biegam od kilku miesięcy, docieram powoli - wg. planu J. Skarżyńskiego, a więc i nie dając się ponosić fantazji - do biegu godzinnego.
Tak więc w zawodach nie startowałem, bo ani nie miałem okazji, ani nie jestem do tego przygotowany.
Jones, Twoje doświadczenie dużo uczy i mnie. Choć mam wrażenie, że wystartowałeś w jakichś zawodach z "doborowym" składem. Sądzę, że w średnich biegach ulicznych taki czas byłby całkiem przyzwoity. A może się mylę?
A patrząc ku przyszłości: pobiec chciałbym. W przyszłym roku 10 km i może półmaraton. A za dwa lata może maraton? :)
Tomasz
Awatar użytkownika
saint
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ja wystartowalem pierwszy raz miesiac temu dla zwiekszenia motywacji do biegania

w Polsce niestety nie startuje zbyt wiele osób dlatego goraco polecam na pierwszy raz zawody w Niemczech

bralem udzial w nocnym biegu w Berlinie (raczej wieczorny bo start okolo g 20) na 10 km i zajalem 1944 miejsce z czasem 52:34 na 4082 osoby, a poniewaz wystartowalem z samego konca grupy podczas biegu wyprzedzilem ponad 2000 osob,
nie wspomne juz o "rodzinnej" atmosferze na takim biegu i tysiacach kibicow po drodze,

polecam wszystkim na pierwszy raz takie biegi

(Edited by saint at 9:42 pm on Sep. 10, 2003)
Awatar użytkownika
luskan
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Też nigdy nie startowałem w zawodach,- 10 km.biegam w około 60 min. i nie mam zamiaru zwiększać tempa bo za bardzo boję się kontuzji ( biegam po asfalcie i nie jestem całkiem pewny czy mam dobrze dobrane buty ). No ale na przyszły rok planuję start w maratonie i myślę, że będę musiał go poprzedzić jakąć wprawką np. półmaratonem.
kuba112
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja rowniez naleze jeszcze do tej grupy (nie liczac biegow w podstawowce na dzien sportu :)). Raz mialem okazje sobie pobiegac na 15km w moim gorodzie, ale to bylo po 2-3 tygodniach treningu, wiec balem sie ze padne w polowie trasy (na dodatek slonce dopiekalo niemilosiernie, az mi zal biegaczy bylo). Pozniej pobiegalem jeszcze kilka tygodni i za tydzien sprobuje przebiec polmaraton. Nie licze na jakis niezly czas, bede zadowolony jezeli dobiegne i na mecie nie padne :). Chce po prostu poczuc smak jakiejs wiekszej imprezy. Troche niezgodze sie z dr zero, w koncu "biegac kazdy moze" i nie trzeba rywalizowac od razu z najlepszymi. Od czegos w koncu trzeba zaczac.
Pozdrawiam :)
Kuba
[url]http://www.biegowyserwis.republika.pl[/url]
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z doświadczenia wiem że na zawodach czas jest troszkę lepszy niż na treningach. Zachęcam do startów, bo to zupełnie inne przeżycie niż trening. :-)
Celamir
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W niektórych przypadkach, Karola , to się nie musi sprawdzić .
Nie zawsze udział w zawodach jest korzystnym stymulatorem zwłaszcza, że jest sie nowicjuszem.
Też jestem niestartującym,choć biegam juz ponad 20 lat.
Zawsze bieganie (codzienne za wyjatkiem wakacji)było dla mnie nieodłącznym elementem codziennego harmonogramu, bez rekordów,bez dzienniczków,bez trenningów czysto biegowych, ot sie biegało.Kilka razy do roku biegałem długie dystanse w górach,ale bez pomiarów.Kiedy wpadłem na bieganie.pl postanowiłem wystartować w maratonie.Najpierw pobiegłem kilka razy 24-27 km, a potem zmierzyłem czas na 42,2km, wyszło powyzej oczekiwań ,co mnie na tyle usatysfakcjonowało,że straciłem apetyt na zmagania w tysiecznym tłumie.W każdym razie na razie.:ble:
Pierwszym symptomem,który ujawnia, że zabijamy marzenia, jest brak czasu.
dr zero
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

> Troche niezgodze sie z dr zero, w koncu "biegac kazdy
> moze" i nie trzeba rywalizowac od razu z najlepszymi.

Jasne. Zreszta nie chodzilo mi nawet o rywalizacje w czolowce, ale o jakakolwiek rywalizacje - chocby o przedostatnie miejsce. A poniewaz jestem swiadom, ze przy mojej obecnej wydolnosci nawet to nie wchodzi w gre, to nie mysle o startach. Za to trenuje pilnie, na razie wylacznie w ramach czystej przyjemnosci.
kamil
Awatar użytkownika
saint
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dr zero poczytaj sobie moj post pare postow wyzej
Awatar użytkownika
Karola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Do Celamira:
Na pewno nie zawsze czas na biegu bedzie lepszy. Na pewno tak nie będzie na maratonie, ale nigdy nie namawiałabym początkujących amatorów żeby się na poczatek porywali na taki bieg.
Ja też raczej biegam dla siebie i choć nie mogę się jeszcze poszczycić takim stażem jak Ty (ja nie licząc tego biegania w okolicach lat szkolnych mam na liczniku 6 lat) lubię starty w wybranych, wyszukanych biegach.
feito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dobra - ja dodam swoje 3 grosze jako ciekawostke!
wszyscy wiemy ze podczas startów dajemy z siebie wszystko i wrecz "padamy" na twarz.
Ciekawe ze grecy nazwali "zawody" słowem "AGON" od którego poczhodzi z resztą "agonia" :)
i co wy na to - zachecilem do startow? :) :)
..a czasem też  b r z y d k i      :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ja biegam na średnim amatorskim poziomie i też nie startuję. Ale raz wystartowałem - rok temu w Maratonie w Berlinie. Ale zamierzam jeszcze gdzieś wystartować tylko jakoś się tak nie składa.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ