Participants completed a battery of physiological and performance tests under two environmental conditions, then completed either an exercise-heat acclimation program or a control exercise program (identical exercise intensity but in a cool environment),
stoi w opozycji, do tego z podsumowania, do którego się odniosłem:
Eight matched control subjects completed the same exercise tests in the same environments before and after 10 days of identical exercise in a cool (13°C) environment.
I bynajmniej nie jest to semantyka, ale chodzi precyzję wypowiedzi owych naukowców, co jak widać (na moim przykładzie) może prowadzić do nieporozumienia.
I teraz tak: jeżeli badanie oparte było na porównywaniu tych samych intensywności (bo tylko takie miałoby sens), to nadal nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie, dlaczego grupa testowa (ośmioosobowa, wszystkich było 20 podzielonych 12/8), miała gorsze wyniki niż przed podjęciem tego eksperymentu? Nawiasem mówiąc ta 8 to grupa była dużo bardziej homogeniczna, niż 12.
Mnie to przypomina ten problem: https://www.trevorbragdon.com/blog/when ... g-solution
I jeszcze raz nigdzie nie zanegowałem sensu treningu adaptacyjnego.
Keri pisze:I żeby nie było, nie neguję treningu w trudnych warunkach (tu konkretnie w wysokiej temperaturze).