Felietony Kuby Krause

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja komentuje bo nie umiem pisać takowych a nic mi tak piątku nie uprzyjemnia jak plucie jadem po obiedzie.
New Balance but biegowy
Wieńczysław
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie chcę być niczyim adwokatem, ale mam wrażenie, że nie wszyscy do końca załapali konwencję felietonu.

Za chwilę jeszcze ktoś zaoponuje, że całkowitą nieprawdą jest twierdzenie, jakoby "biegają dosłownie wszyscy, łącznie z sąsiadką z pierwszego, która tak często jeździ windą, że w kabinie powiesiła zdjęcia swoich wnucząt".
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:@poranny ma rację, bo chociaż wrzucam foty na stravę, mam nowe buty i o zgrozo nowego garmina, to nic wspólnego nie ma to z tekstem Kuby.
https://youtu.be/8Co9OFvaBpI?t=104
RysK0 pisze:Drugi raz przeczytałem felieton i dalej nie rozumiem, skąd pod nim tyle komentarzy. :oczko:
Z nudy na forum ;-)
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

RysK0 pisze:Drugi raz przeczytałem felieton i dalej nie rozumiem, skąd pod nim tyle komentarzy. :oczko:
Tragedią jest brak komentarzy,...
marcin9709
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:37

Nieprzeczytany post

Mi osobiście bardzo podobają się takie felietony. Wolę czytać takie felietony gdzie podczas czytania można się uśmiechnąć, niż takie poruszające "filozoficzne", w których nie wiadomo o co chodzi.
5km: 17:59
10km: 37:37
HM: 01:28:40
Awatar użytkownika
jarjan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zdecydowanie bardziej rozśmieszają mnie wysiłki autora felietonu w dążeniu do usuwania wszelkich 'wrogich treści' z forum, niż prezentowany w w/w felietonie typ humoru. ;)
Biegam, więc jestem. :)

pozdrawiam
Jarosław
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O tzw. ambitnych amatorach, bez krztyny poczucia humoru i dystansu do samych siebie też napiszę :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:O tzw. ambitnych amatorach, bez krztyny poczucia humoru i dystansu do samych siebie też napiszę :)
a tylko słowa nie dotrzymasz, w życiu Cię już piwem nie poczęstuje [GRINNING FACE WITH SMILING EYES]
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Może przemawia przeze mnie brak doświadczenia, a może już nabyta na forum złośliwość: Bo ludzie chcieliby przeczytać coś ciekawego a znów czytają te same pierdoły?

A może dlatego że Qba ma naprawdę dobre pióro, ale tym razem nie pykło
Awatar użytkownika
ragozd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:57
Życiówka w maratonie: 2:45:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Poranny Biegacz pisze:
Qba Krause pisze: Poranny - uderz w stół...
Aleś mi dowalił.. nie wiem czy się pozbieram. ja tymczasem serio.

Nie znam nikogo takiego. Co więcej jestem gotów forsować tezę, że bieganie produkuje ludzi skromnych. Nie spotkałem nigdy jeszcze biegacza z kilkuletnim stażem który miałby jakiekolwiek ww objawy. co więcej - im większe doświadczenie i lepsze życiówki, tym trudniej je wyłuskać w dialogu.
Trening produkuje ludzi skromnych, nie bieganie. O ile się zgodzę z Tobą na poziomie naszych wyników, to już poziom łamania 3h na maratonie ma swoich bohaterów, "na lata" insta-zmagań ;). Ja niestety znam takie osoby, które posuwały się nawet do podjechania metrem kawałka maratonu - by zostać endo-bohaterem ... A ostatnio słyszałem o płacących grubą kasę miesięcznie za trening tylko po to, by się pochwalić trenowaniem "u tego".
Felieton oczywiście przerysowywuje, niestety pierwowzory są :( Częściej, niż się wydaje
www.facebook.com/WarszawskiScyzoryk - mistrz Polski i vicemistrz dzielnicy :)
M45 PB: 5km 17:10, 10km 34:57 HM 1:16:34 M 2:45:28
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Poranny, przyjmuję, że tobie nie pykło. Innym pykło :) więc dla każdego coś miłego, mam nadzieję. Z pewnością w moich felietonach będzie mało metafizyki, mało powagi, za to sporo przerysowania specyficznych zjawisk, które obserwuję i które decyduję się komentować.

Jedną z zalet wieku średniego, którego osiągnięciem się chlubię jest akceptacja pewnych faktów - np. tego, że nie jestem zupą pomidorową, żebym każdemu smakował.

Poza tym mam wrażenie, że największą bekę we własnych felietonach toczę z samego siebie, a że jestem nudny jak flaki z olejem, takie będą i felietony...
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Skoor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Po latach lubienia zupy pomidorowej, moja córka oświadczyła ostatnio, że jej "nienawidzi", także ten... Tego...

Wysłane z mojego A5_Pro .
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Więc twierdzicie że Qba użył hiperboli, przerysował?

O to mi własnie chodzi. W hiperboli chodzi o wyolbrzymienie problemu czy cechy która jest dominująca, powszechna.

to dlatego na satyrach tylko niektórzy powinni mieć narysowane wielkie nosy. inni będą mieli wielkie uszy lub wary. Nie wszystko naraz i nie każdego tą samą kalką.

zaś przerysowując cechy społeczności trzeba stosować tę samą zasadę - wyolbrzymienia popularnej, występującej w większości cechy.

stylistycznie hiperbola w felietonie jest skonstruowana poprawnie, ale jest oparta na wymyślonych cechach występujacych u jednostek, nie ogółu.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

Kolejny trend że tym razem modnie jest być antytrendy.

Kolejny modny hipsterski felieton, nuda panie!

Ja to lubię czytać o emocjach, o człowieku, co mi poruszy w środku jedną z nitek.
Umiesz tak Kuba?
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@katekate, to się ukarze w następnych tekstach, bo ileż razy można obśmiać to co już na forum było wielokrotnie w różnej formie obśmiane,...
ODPOWIEDZ