Amator pyta zawodowców !!

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
thisil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 37:23
Życiówka w maratonie: 3:38:00

Nieprzeczytany post

Zacząłem niedawno biegać tzn dwa miesiące temu. Ważę 78 kg 170cm wzrost 30 lat (7 kg mniej niż na początku) biegam średnio 3-4 razy w tygodniu po 10km. czas 63-65 min. Coś na pewno robię źle. Na początku z dnia na dzień widziałem poprawę a w tej chwili nie mogę w żaden sposób poprawić wyniku. (po 4 tygodniach już biegałem 10km) Pewnie źle myślę, że czas to jedyny wyznacznik. Biegałem już po 20km (131mim) Myślałem, że potem 10 km to będzie pikuś ale godzina to godzina. Na wiosnę chciałbym pobiec w półmaratonie i nie spalić się ze wstydu. (Czy 131 min na 20km to bardzo wolno) Proszę o jakieś rady jak bez specjalnie skomplikowanych metod poprawić wyniki. O ile mogę do wiosny poprawić czas (realnie) Dodam, że przed dwoma miesiącami nie uprawiałem żadnego sportu i pierwsze 2 km to była gehenna. Z góry dziękuję bardziej doświadczonym kolegom za cenne rady i proszę bądźcie wyrozumiali.
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

A ja na Twoim miejscu bym olał na chwilę obecną plany treningowe. Biegałbym godzinkę co drugi dzień i co drugi trening wykonywał kilka przebieżek. Po bieganiu trochę rozciągania, jakieś przysiady, pompki, brzuszki itp. Na czas nie zwracałbym w ogóle uwagi. Na początku trzeba w sobie rozbudzić tą pasję, potem będzie już o wiele łatwiej!
thisil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Muszę się pochwalić, że udało mi się przebiec 10km w 58 minut poprawiłem swój rekord o 5 minut dla mnie to dużo.
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:14
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Gratulacje. Zawodowcem nie jestem, ale miałem podobne problemy. Mi bardzo pomogły ćwiczenia w domu (wykonuj w dni, kiedy nie biegasz)- przysiady, wykroki, brzuszki, pompki, czy praca z hantlami (tak, to też jest potrzebne). Dodaj rozciąganie po biegu, no i przebieżki, biegi pod górkę, skipy.
thisil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mam problem z terenem bo u mnie jest dość płasko. czy można robić podbiegi np na schodach. Jak długa musi być górka do podbiegów ? Dzięki za rady :)
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Schody, to jednak nie górka, ale lepsze to niż ciągłe bieganie po płaskim. Wprowadzaj szybsze akcenty - to bardzo poprawia czas.
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

thisil pisze:mam problem z terenem bo u mnie jest dość płasko. czy można robić podbiegi np na schodach. Jak długa musi być górka do podbiegów ? Dzięki za rady :)
Uważam, że do realizacji podbiegów wystarczy górka o długości 100 metrów i wysokości 2m. Jeśli naprawdę nie masz żadnej górki to pamiętaj, że trening siłowy można też realizować w inny sposób. Jest siłownia, są schody. Ale na ten temat lepiej poszukać informacji w literaturze lub zaczerpnąć informacji u bardziej doświadczonych biegaczy.
thisil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

w zasadzie jest taka jedna góra ale jest dość długa i całkiem stroma musiałbym zmienić całkowicie trasę i to nie jest problem. mam tylko pytanie czy było by ok waszym zdaniem w trening zwykły wpleść 2 x 600 m podbiegów różnica poziomów na tym odcinku to jakieś 30 m Czyli w sumie 4 razy w tygodniu 10 km w tym 2x 600 m podbiegów ale w dość dużych odstępach czasu bo całe okrążenie z podbiegiem to około 4km czy to dobry pomysł ?
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja zawsze wolałem robić podbiegi po spokojnym biegu. Czyli biegałem kilka kilometrów (ok. 10), a potem powiedzmy 10x100-200m na podbiegach.
fantom
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:21

Nieprzeczytany post

Ja tez robie po dluzszym biegu. Dodalbym ze warto robic podbiegi w sposob Lydiardowski czyli podobny do skipu A.
thisil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A tak z innej beczki. Biegam z krótkich spodenkach. W ogóle lubię biegać w zła pogodę im gorsza tym lepsza (nie wiem dlaczego). Powiedzcie czy to nie przegięcie biegać w takim stroju w zimę. Czy to zdrowe ? Zimno mi nie jest ale ja się nie znam. I przy okazji chciałbym kupić sobie jakiś zegarek albo jakiś inny sprzęt do mierzenia czasu pulsu itd. Ale jak patrzyłem na oferty to tyle kasy na razie nie wydam może macie jakieś sprawdzone gadżety i coś podpowiecie. Wiem, że podstawa to buty ale co waszym zdaniem jest niezbędne do biegania poza tym. Z góry dzięki.
Karlito
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja też biegam w krótkich, nawet gdy jest lekko poniżej zera, ale też nie wiem, jak to wpływa na zdrowie. Niezbędne do biegania są buty. Używam jeszcze stopera za 39zł w Decathlonie, a na necie sprawdzam odległości i obliczam tempo.
saper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Beda kolanka bolaly za latek pare, oj beda ....
thisil
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

thx dziś 10 km długie spodnie i do przodu. Tak coś faktycznie chłodne kolana miałem po biegu :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ