Nogi, nogi...

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Mała Mi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich biegaczy :hejhej: Długo myślałam co mi pomoże w uzyskaniu ładnej sylwetki. Dużo naczytałam się o joggingu. Kupiłam nawet pulsometr. Zależy mi, aby pozbyć się troszkę tłuszczyku ogólnie, ale również ujędrnić i wysmuklić nogi (które jak na razie wstyd pokazać :echech: ). Tylko czy jogging mi pomoże? Boję się, że wyrobie mięśnie i będą jeszcze większe niż są :ojnie: I tu jest problem. Zaczęłam jogging w granicach ok 60% RHmax. No i zauważyłam, że na nogach mi się zrobiły mięśnie... Załamka... Nad kolanem mam taką górkę i ogólnie uda jakby bardziej umięśnione. Coś źle robię? W internecie i gazetach te biegaczki zawsze mają takie ładne, jędrne nogi a ja mam wrażenie, że wyglądam bardziej jak po siłce :ojoj: Tak jakby pod tym tłuszczykiem (nie żeby było go strasznie dużo, ale jednak- z nogami zawsze miałam problem) robiły się dodatkowo mięśnie. Może bieganie nie jest dla mnie? Biegam naprawdę wolno (zgodnie z tym co mi pokazuje pulsometr, łapie lekką zadyszkę, lekko się spocę ale byłabym w stanie rozmawiać) przez 35-40 min, 3x w tyg. Na razie przestałam. Długo to nie trwało- 3 tyg. Dodam, że mam 18 lat, 168cm wzrostu.
PKO
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:56
Życiówka w maratonie: 03:44:08

Nieprzeczytany post

a jak długo biegasz?... bo wyrabianie sylwetki nóg to raczej długotrwała sprawa.. do tego dochodzi genetyka... u mnie po ponad roku regularnego biegania, jedyna co mogę stwierdzić.. chudsze pośladki i uda, lepiej umięśnione, twardsze... łydki takie same jeśli chodzi o obwód i zdecydowanie najbardziej umięśnione.. ogólnie raczej nie spodziewam się nóg jak kenijczycy, choćbym nie wiem jak długo biegał, bo nóg nie mam zbyt długich, poza tym zawsze były trochę masywne... genetyka..

dobrze by było gdyby wypowiedziała się jakaś bardziej doświadczona biegaczka...
Mała Mi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dziękuję mimik za odzew :oczko:
mimik pisze:a jak długo biegasz?...
W zasadzie nie biegam długo. Próbowałam pierwszy raz w tamtym roku przez ok 3 tyg. Nie miałam pulsometru, więc jogging był szybki- szybko się męczyłam i zniechęcałam. Dużo czytałam i wszędzie są super opinie- że się chudnie, że kondycja, że smukła sylwetka, więc zaczęłam jeszcze raz. Ale tak samo jak rok temu widzę, że te nogi się robią umięśnione. Fakt, że zmierzyłam uda i wyszło ok 3 cm mniej (co mnie pocieszyło), ale ta górka nad kolanem i widoczniejsze mięśnie- masakra.
mimik pisze:łydki takie same jeśli chodzi o obwód i zdecydowanie najbardziej umięśnione..
no właśnie też mnie łydki zastanawiały. Nie chciałabym, aby mi się nogi powiększały tylko pomniejszały :chlip: Albo chociaż żeby tak galaretowate nie były, tylko bardziej zwarte, smukłe i jędrne.

Może to genetyczne- nie wiem. W mojej rodzinie raczej nikt drobnej kości nie jest i ja pewnie nie mam szans na nogi modelki, ale nie o to chodzi. Może bieganie nie jest dla mnie? No ale co innego miałabym robić? Rolki, rower, skakanka- wszystko wiąże się z pracą nóg!

A może powinnam ten moment przeboleć, a efekty przyjdą później? :jatylko:
Sama nie wiem, może ktoś jeszcze pomoże? :chlip:
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:14

Nieprzeczytany post

Skoro masz wątpliwości do biegania(które jest super!) to basen może być dobrym rozwiązaniem albo zajęcia ogólno-rozwoje.
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A może spróbuj stretching, nie tylko po treningu?
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aniad1312 pisze:A może spróbuj stretching, nie tylko po treningu?
A co da jej rozciąganie?
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

00jan pisze:
Aniad1312 pisze:A może spróbuj stretching, nie tylko po treningu?
A co da jej rozciąganie?
Jak rozciągałam mięśnie po treningu, to zawsze wyglądały ciut smuklej. To jest moje doświadczenie, które niekoniecznie może pomóc komuś innemu, a którym chciałam się podzielić :)
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no właśnie też mnie łydki zastanawiały. Nie chciałabym, aby mi się nogi powiększały tylko pomniejszały :chlip: Albo chociaż żeby tak galaretowate nie były, tylko bardziej zwarte, smukłe i jędrne.
może to dobry pomysł, żeby bieganie potraktować jako dodatek( dla lepszego krążenia i wytrzymałości), a wziąść się też za inne sporty... aerobik+basen+bieganie+rolki+stretching ? :) ..
Mała Mi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

basen- tyle że ja nie umiem pływać, boję się wody od zawsze :ojoj:
00jan- zajęcia ogólno-rozwoje, czyli jakie?

stretching robię zawsze przed i po (ogólnie lubię się rozciągać), a mimo to efekty są takie jak opisuję :ech: Poza tym stretching sam w sobie nie pomoże mi zgubić tłuszczyku :echech:

od aerobiku właśnie chciałam "uciec" i zacząć biegać. Ćwiczyłam, ćwiczyłam ale po jakimś czasie oglądania w kółko tego samego po prostu się nie chce ćwiczyć na samą myśl. Uważam, że bieganie jest ciekawsze :oczko:

rolki lubię akurat, ale jeździłam z pulsometrem i ciężko osiągnąć 60-70% RHmax, ale jeździć będę :taktak:
co myślicie o rowerze? Mam jeszcze orbitrek :jatylko:

Myślę, że wrócę do biegania i zobaczę jak to będzie wyglądało po jakimś czasie :oczko:
mohini
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52

Nieprzeczytany post

Też mam problem z nogami i nie jest to łatwa walka. Od zawsze "dół" mam większy od góry i ciężko jest zmienić te proporcje. Po sobie wiem , że dieta jest najważniejsza. Na ujemnym bilansie nic Ci nie urośnie , a tymbardziej mięśnie. Niestety na to co najpierw zeszczupleje już nie mamy wpływu. Niestety nie ma miejscowego spalania tłuszczu... A szkoda :bum:
... longing for the sun
Aniad1312
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mała Mi, z tego co piszesz, to jesteś dość aktywną osobą. Tak trzymaj! A problem nóg może sam się jakoś rozwiąże - przestaniesz tak na to zwracać uwagę :)
Mała Mi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

mohini- szczerze to moja góra idealna nie jest i na zmianę narzekam raz na górę a raz na dół :ojoj: :ble: Ale fakt jest taki, że od małego byłam "kulką" i dopiero sama to zmienić musiałam. No modelką nie będę, to fakt, ale i po co :lalala: Wolę wyglądać jak osoba aktywna, wysportowana a nie "nic-nie-jedząca" :hejhej:

Właśnie do tej diety muszę się przyłożyć. Nawyki zmieniłam na zdrowe i to bardzo, ale nie wiem czy za dużo czegoś nie jem. Niby warzywka, białko, ale kaloria to kaloria. I może stąd te nogi :niewiem:
A to, że miejscowo się nie da to niestety wiem... eh... :bleble: Na dłoniach i stopach kości można wszystkie policzyć, to samo ramiona, ale nogi to się ruszyć nie chcą za nic :wrrwrr:

Aniad1312 dziękuję za otuchę :oczko: Staram się, chociaż nie zawsze mi się chce :ojoj:
Awatar użytkownika
mimik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wolę wyglądać jak osoba aktywna, wysportowana a nie "nic-nie-jedząca" :hejhej:

i to jest super postawa... mi się tam właśnie takie babki podobają ;)
mohini
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 52

Nieprzeczytany post

Cierpliwości a i efekty przyjdą... ;-) Na mnie odchudzająco działa brak słodyczy w diecie i kolacja mniej kaloryczna niż zwykle... Węgle tylko okołotreningowo co by mieć siłę ;-)
... longing for the sun
00jan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rozwój dla całego organizmu a nie jak bieganie: głównie nogi.
Mówi tu o różnorodnych ćwiczeniach, ćwiczeniach z niedużym obciążeniem, brzuszki, coś na plecy, jakieś wymachy, świece itp.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ