Komentarz do artykułu Rozmowy w kuluarach

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Gregory
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Polskie piekełko :) i mysle ze to nie chodzi tylko o LA i uklady w niej panujace ale tak jest na wszelkich szczeblach zycia publicznego w tym kraju samorzadowym, wojewodzkim, media itd.

Jak to powiedzial Franc w Psach do czlonka komisji weryfikacyjnej "czasy sie zmieniaja a Pan dalej jest w komisjach" czy jakos tak

Mozna narzekac jak ja i siedziec na emigracji lub wsadzac kij w mrowisko jak Adam :)
Gratuluje odwagi.

Jedna uwaga na chlodno, pomysl Adam czy tym wystapieniem pomogles Michalowi Smalcowi(w perspektywie dlugoterminowej) i wizerunkowi meetingu jako takiego?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Gregory pisze:Polskie piekełko :) i mysle ze to nie chodzi tylko o LA i uklady w niej panujace ale tak jest na wszelkich szczeblach zycia publicznego w tym kraju samorzadowym, wojewodzkim, media itd.

Jak to powiedzial Franc w Psach do czlonka komisji weryfikacyjnej "czasy sie zmieniaja a Pan dalej jest w komisjach" czy jakos tak

Mozna narzekac jak ja i siedziec na emigracji lub wsadzac kij w mrowisko jak Adam :)
Gratuluje odwagi.

Jedna uwaga na chlodno, pomysl Adam czy tym wystapieniem pomogles Michalowi Smalcowi(w perspektywie dlugoterminowej) i wizerunkowi meetingu jako takiego?
Muszę ciebie skrytykować Gregory - masz jakies patrzenie emigranckie na to co sie dzieje w kraju - czyli czytasz, że sa pewne nieprawidłosci i to ma niby być usprawiedliweieniem dla decyzji o pobycie za granica- tak to odebrałem, sorry.
Adam nic nie ryzykuje, no chyba że jest delikatny jak mimoza i boi się paru pieniaczy którzy pokrzykują żeby jeszcze choc z pół roku było po staremu.
Awatar użytkownika
pikkot
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ale dlaczego trzeba dbać o wizerunek jakiegoś meetingu? Jak się robi memoriał kogoś porządnego, to wypada robić go porządnie i fair.Jak są przekręty, to trzeba mówić dużo i głośno i prawdę.

Wątpie, żeby wystąpienie Adama odbiło się jakimkolwiek echem w PZLA i w sporcie w ogóle. Nie takie rzeczy np PZPN zwyciężyło(choć dzięki ochronie UEFA).
mkaczm
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Gratulacje, bardzo dobra "akcja". Teoretycznie nadaje sie do mediow? Moze do jakiejs gazety?, zwrociloby uwage.

Swoja droga, czy zawodnicy zaproszeni na te zawody dostaja jakies "startowe"?

Troche zaczynam sie martwic o Michala: tu trzeba, kasy, sponsora, moze rzeczywiscie nowy trener, ktory ma dostep do "zloba"? Michal ma bardzo dobre wyniki, ale jeszcze przydalo by sie urwac ze 30 sekund na dyszke, popawic sie na krotszych i moze coswtedy zdziala w maratonie. Sadzicie, ze model Radwanskich z tenisa moze tu zostac przeniesiony?
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jakie przekręty, o czym wy piszecie? Tu chodzi o kryteria o jassne zasady po to żeby nikt sie czuł pokrzywdzony i teoretycznie kazdy miał równe szanse - oj oj oj, nieładnie tak oskażac jak się nie wie do końca o co chodzi.
AWueFiak
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bardzo dobrze, że ktoś o to walczy. Tutaj akurat chodzi o Michała Smalca, ale patrząc ogólnie to bardzo często do takich sytuacji dochodzi. Ktoś nie może wystartować, bo jego trener nie znam tego czy tamtego pana, albo bo nie ma znajomości u organizatora. Takie postępowanie tylko szkodzi, bo jak pokazał przykład Kędzierzyna, Polacy też wyniki mogą robić tylko muszą mieć warunki do tego ( na zawodach ). Sądze, że gdyby PZLA zgodziło się na zająca na MP na 10km to wyniki byłyby jeszcze lepsze. A wracając do tematu, nie zapraszanie kogoś kto rok temu był 2 na Klusym i pokazał w tym roku, że forma mu wcale nie uciekła to kpina i wstyd dla osoby odpowiedzialnej za kompletowanie zawodników.
Nazywam się Kamil Kędzierski
"Jeśli paść to przynajmniej po walce..."
Awatar użytkownika
pikkot
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pisząc przekręt mam na myśli nierówne traktowanie niektórych zawodników. Użyłem za mocnego słowa. Lepiej było napisać "zagranie niefair".
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

Kurcze Adam, aleś ty im po klacie pojechał :-)
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
Awatar użytkownika
giza
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fajnie, że ktoś wstawia się za zawodnikami.

DZIĘKI ADAM!!!
Awatar użytkownika
Brenek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

BRAWO!!! Cieszę się bardzo że ktoś zwrócił uwagę na ten fakt!!! OD lat się tak dzieje w naszej polskiej LA!!! Kto nie ma pleców ten nie startuje lub startuje w gorszej serii miło lepszego wyniku!!! Pełen szacunek dla naczelnego www.bieganie.pl Liczy się fakt i jasne zasady zapraszania!!! Liczmy tylko na to że Pan PREZES SKUCHA dotrzyma słowa i w przyszłym roku zaproszone będą osoby które naprawdę na to zasługują:) Serdecznie pozdrawiam Breszka Michał
Breszka Michał - biegi średnie i długie
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

No :) - pierwsi dwaj zawodnicy się wypowiedzieli. Dzięki.
Od rana dostałem sporo poparcia - mailowo-telefonicznego ze świata wyczynu ale poza powyższymi zawodnikami się jeszcze nie wypowiadali.

Ja uważam że nie ma się co tutaj doszukiwać złej woli tylko złej organizacji.
Oraz tego, że ponieważ biegi długie nie "punktują" nam w klasyfikacjach międzynarodowych to generalnie wszyscy w PZLA mają je w dupie.

PZLA chce więc głównie skupiać się na płotkach, dysku, oszczepie, tyczce zupełnie odpuszczając sobie to co nazywa się wytrzymałością.

Myślenie wg mnie krótkowzroczne.
Odpuszczamy najbardziej naturalną aktywność którą masowo może wykonywac młodzież we wsiach, miastach. Część z nich pójdzie do sprintu, część do wytzrymałości, część do piłki nożnej. Ale każdy sport potrezbuje swoich bohaterów.
A na kim by się mieli wzorować Ci którzy chcą się zająć wytrzymałością, jakich mieć bohaterów jeśłi ich bohaterowie są traktowani na takich mityngach jak piąte koło u wozu ?
Bo wg mnie tak są traktowani.
Awatar użytkownika
Brenek
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Panie Adamie nie ma co cicho siedzieć!!! Bardzo się cieszę z tego że ktoś głośno o tym mówi nie boi się prawdy!!! Trzeba również zaznaczyć że w przeszłości było wielu dobrych biegaczy i potrafili startować co miting w mocno obsadzonych składach. A czemu i dzisiaj mi może być podobnie?? Czemu ludzi którzy mają jeden z najlepszych wyników w kraju nie zaprasza się? Tylko samemu trzeba za przeproszeniem wchodzić w t... by zostać zaproszonym. Można by uważać to za absurd. Ale jednak ktoś na to zezwala. Jednym z wywiadów na wasze stronie wypowiedział się: Jos Hermens Ci którzy załatwiają swoim zawodnikom mitingi biorą swoje 15 % i resztę ich nie obchodzi!!! Czyżby Michał nie chciał z żadnymi z polskich menegerów współpracować? Nie chciał im dać zarobić? Czy to o to chodzi między innymi? Odpowiedzieć na to pytanie zostawiam każdemu którzy posiadają większą wiedzę aniżeli Ja posiadam. Ale by można wg przysłowia: "Jeśli nie wiesz o co chodzi to chodzi o pieniądze". Jeśli moja linia rozumowania jest błędna to przepraszam, ale możliwe jest że problem tkwi właśnie wokół ogniwa którym są pieniądze!!! Breszka Michał
Breszka Michał - biegi średnie i długie
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ee, wydaje mi się, że nie.
On nie ma w PZLA lobbysty.
Ale to powinno byc tak zorganizowane, że w PZLA nie powinno byc potrzebne posiadanie jakiegokolwiek lobbysty, każdy zawodnik jeśłi jest członkiem PZLA powinien wiedzieć, żę jeśli tylko biega dobrze to ktos w PZLA o tym wie i jeśli jest mityng to on spokojnie czeka i martwić się juz o nic nie musi bo wie, że wystartuje.
I wolałbym nie skupiać się na Michale bo przed niedzielą lepiej by było zeby się wyluzował.
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no no. to Ci pięknie wyszło.

liczę, że wprowadzicie stałą praktykę rozmów z Orgami "przed i po" :D.

swoją drogą to przekichane być w Polsce zawodowym/topowym biegaczem - no bo dla amatorów sprawą życia lub śmierci może być pomijalna w sumie kwestia wodopojów albo sraczyków, a tutaj 5 wynik w Polsce to za mało żeby pojechać na zawody organizowane z państwowych pieniędzy przez PZLA, trzeba mieć aż plecy w mediach - lol.

no i jeszcze ciekawi mnie bardzo co to byli za "dziennikarze".
rozumiem Adam, że nie wypada Ci krytykować kolegów po fachu, ale toż to obciach jak stąd do Pacanowa - widać że Ci goście byli kompletnie nieprzygotowani, albo wykazali się złą wolą (wolę przyjąć to pierwsze)
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Nie, oni może byli przygotowani.
Oni się rzeczywiście zajmują LA tylko że maja w głebokim poważaniu zawodników którzy są nieco z tyłu. Może Chabowskiego by ten pierwszy kojarzył. Ale co do reszty to oni maja taki stosunek bym powiedział - z satysfakcja lekceważący - bo uważają, że to oni kreują gwiazdy i od nich zalezy o kim i ile będzie się mówiło.
To samo jest z dziennikarzami politycznymi.

Ja nie uważam ich za kolegów po fachu, nie czuję żadnej duchowo/zawodowej z nimi solidarności, jedności.
Osobiście to może i fajni ludzie ale w mediach zaczynaja z nich wychodzic inne cechy, złe cechy, nie posiadają takie sportowej empatii mimo, że obydwaj amatorsko biegają.
ODPOWIEDZ