Żelki...

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
Chatson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 31:09
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witajcie! Co sądzicie o spożywaniu żelek przez biegacza? Zło którego się trzeba wystrzegać, czy raczej dobre uzupełnienie w dietce od czasu do czasu? :hej: Czekam na Wasze opinie :taktak: :oczko:
"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia, jeśli tylko rozłożyć to na etapy"
"Zwycięzcy robią to, czego przegranym się nie chciało"
MÓJ BLOG
KOMENTARZE BLOGA
https://www.facebook.com/przemyslawchatys
PKO
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja traktuje jak każdy słodycz - kuszące, ale jednak zło. Cukry proste, do tego żelatyna i koszenila jako barwnik :nienie:
Awatar użytkownika
Chatson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mungo a co sądzisz o utartej opinii, że "żelki pomagają w regeneracji mazi stawowej"? :hahaha: Ktoś się z takim mitem spotkał? :hahaha:
"Nic nie jest szczególnie trudne do zrobienia, jeśli tylko rozłożyć to na etapy"
MÓJ BLOG
KOMENTARZE BLOGA
Awatar użytkownika
mungo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 3:23:50
Kontakt:

Nieprzeczytany post

a jaki składnik to powoduje?
skład typowego żelka:
- Syrop glukozowo-fruktozowy
- cukier
- dekstroza
- żelatyna
- aromat
- woda
- różne barwniki, w tym wspomniana przeze mnie koszenila, którą robi się z pancerzy chrząszczy.

Nie widzę tu nic, co mogłoby pomóc w takiej regeneracji. Za to pierwsze 3 składniki to bomba kaloryczna, reszta sama chemia. Jedynym naturalnym składnikiem jest woda,ale ciekawe jakiej jakości.
Nawet jeśli pomagałyby, zobacz ile jest innych, złych oddziaływań towarzyszących.

Swoją drogą - czytam od czasu do czasu gazetę Men's Health - zauważyłem że często artykuły o jedzeniu redaguje się tam tylko pod konkretny cel. Jeden składnik raz jest cichym mordercą, gdy artykuł o takich "mordercach" traktuje, a innym razem wynajduje się jakiś tam pozytywny efekt spożycia zapominając już w tym artykule o wszystkich tych negatywnych rzeczach. Przykładowo żelki o których mowa, w tekście o zrzucaniu balastu będą zrównane z ziemią, a gdy tematem byłaby regeneracja organizmu, to (zakładając działanie zgodnie ze wspomnianym przez Ciebie mitem) byłyby wychwalane pod niebiosa, jakby nie było naprawdę na świecie nic innego, co pomoże w takiej regeneracji. Ta dygresja nie w temacie, ale tak mi się przypomniało a propos :)
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

mungo pisze:a jaki składnik to powoduje?
- żelatyna
właśnie ten składnik wspomaga regenerację chrzątek stawowych
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
Modeno
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

mungo pisze:
Swoją drogą - czytam od czasu do czasu gazetę Men's Health - zauważyłem że często artykuły o jedzeniu redaguje się tam tylko pod konkretny cel. Jeden składnik raz jest cichym mordercą, gdy artykuł o takich "mordercach" traktuje, a innym razem wynajduje się jakiś tam pozytywny efekt spożycia zapominając już w tym artykule o wszystkich tych negatywnych rzeczach.
Celem wydawcy MH jest zysk bez względu na zawartość tej gazety. Dlatego jej poziom merytoryczny jest niestety niski - mam tu na myśli porady żywieniowe.
Awatar użytkownika
Chatson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

mungo pisze:a jaki składnik to powoduje?
skład typowego żelka:
- Syrop glukozowo-fruktozowy
- cukier
- dekstroza
- żelatyna
- aromat
- woda
- różne barwniki, w tym wspomniana przeze mnie koszenila, którą robi się z pancerzy chrząszczy.

Nie widzę tu nic, co mogłoby pomóc w takiej regeneracji. Za to pierwsze 3 składniki to bomba kaloryczna, reszta sama chemia. Jedynym naturalnym składnikiem jest woda,ale ciekawe jakiej jakości.
Nawet jeśli pomagałyby, zobacz ile jest innych, złych oddziaływań towarzyszących.

Swoją drogą - czytam od czasu do czasu gazetę Men's Health - zauważyłem że często artykuły o jedzeniu redaguje się tam tylko pod konkretny cel. Jeden składnik raz jest cichym mordercą, gdy artykuł o takich "mordercach" traktuje, a innym razem wynajduje się jakiś tam pozytywny efekt spożycia zapominając już w tym artykule o wszystkich tych negatywnych rzeczach. Przykładowo żelki o których mowa, w tekście o zrzucaniu balastu będą zrównane z ziemią, a gdy tematem byłaby regeneracja organizmu, to (zakładając działanie zgodnie ze wspomnianym przez Ciebie mitem) byłyby wychwalane pod niebiosa, jakby nie było naprawdę na świecie nic innego, co pomoże w takiej regeneracji. Ta dygresja nie w temacie, ale tak mi się przypomniało a propos :)
Racja w zasadzie większość produktów to trutka i lekarstwo w jednym :taktak:
A co do żelatyny to właśnie o niej słyszałem, iż ma w/w właściwości. Ale wciąż rodzi się pytanie: prawda czy mit? :)
MÓJ BLOG
KOMENTARZE BLOGA
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To mit z tą żelatyną.
To po prostu troszeczkę białka o długich wiązaniach.

Organizm sobie sam wyprodukuje "kleju" ile potrzebuje z aminokwasów które zjadamy.
Lepiej zjeść jajko.

Może to by była prawda, jakby żelatyna biegła żyłami prosto w stawy, ale przecież i tak jest jak każde inne aminokwasy, najpierw rozkładana na częci pierwsze w prcesie trawienia.
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

aminokwasy w żelatynie pochodzą z kolagenu. Tak więc spożywając żelatynę masz pewność, że dostarczasz odpowiednich elementów, z których organizm ten kolagen w miarę potrzeby może zbudować.
#WrocławskieIten
Awatar użytkownika
TajPan
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Czyli podobnie, jak galaretę z nóżek lub skórę ze słoniny.
Obrazek
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grzechu_wroc pisze:aminokwasy w żelatynie pochodzą z kolagenu. Tak więc spożywając żelatynę masz pewność, że dostarczasz odpowiednich elementów, z których organizm ten kolagen w miarę potrzeby może zbudować.
I co z tego, kolagen to po prostu aminokwasy. Żadne nadzwyczajne. W jajku masz pełen komplet, w mięsie, rybie, w mieszance strączkowych ze zbożami, w komosie ryżowej jak w mięsie- pełen komplet. A ILOŚĆ o wiele większa w porcji powyższych niż w cienkiej galaretce.
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

pytanie było, który składnik może wspomagać regenerację. Odpowiedziałem zgodnie z prawdą, że to może być żelatyna. Napisałem również dlaczego tak uważam.
Nie rozumiem zupełnie o co Ci chodzi. Było pytanie była odpowiedź. Jasne, że są setki jeśli nie tysiące innych źródeł białka, z których można te same aminokwasy wyciągnąć, ale to chyba nie dotyczy tego tematu.

Może i lepiej zjeść jajko, a może i nie, bo jajko nie ma łatwo przyswajalnych węglowodanów i jednak lepiej zjeść kilka żelków zaraz po wymagającym treningu niż kombinować z jajkami. Poza tym jajka sklepowe pewnie pełne są hormonów czy innych rzeczy nie mniej szkodliwych od tych zawartych w żelkach.

Poza tym Salazar podał Gallenowi Rupp żelki po treningu, a on coś już tam wie :)
http://ww.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?t=32464
#WrocławskieIten
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale litości, no ile tej żelatyny z tymi żelkami się zje?
Na litr płynu daje się 4 łyzeczki zelatyny. To w paczce jest jej ile? pół łyżeczki?
to porcja zelków starczy na co? Na pół stawu w duzym palcu od nogi?

Zelki w diecie to po prostu slodycz. Nie zabiją jedzone z umiarem a fajnie umilą zycie jak sie lubi.
Ale wływu na stawy nie mają - a jeśli mają to zły, bo ilośc białka w nich jest znikoma a cukru rafinowanego znaczna.
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

cava pisze:Ale litości, no ile tej żelatyny z tymi żelkami się zje?
Na litr płynu daje się 4 łyzeczki zelatyny. To w paczce jest jej ile? pół łyżeczki?
a ile potrzeba żeby było ok? może nie chodzi o jednorazową dawkę, ale regularne dostarczanie niewielki ilości odpowiednich akurat na również niewielkie straty wywołane mocnym akcentem? Rafinowany cukier w żelkach po dużym wysiłku także idzie od razu na odbudowę rezerw energetycznych. Więc może jednak kilka żelków wspomaga regenerację, po mocnym treningu lub zawodach kiedy to organizm nie jest w stanie szybko przyswoić bardziej złożonych posiłków. A podobno te pierwsze minuty po zakończeniu wysiłku są bardzo ważne.
Przyznam się, że się nie znam i stąd te pytania.
#WrocławskieIten
gocu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

grzechu_wroc pisze: a ile potrzeba żeby było ok? może nie chodzi o jednorazową dawkę, ale regularne dostarczanie niewielki ilości odpowiednich akurat na również niewielkie straty wywołane mocnym akcentem? Rafinowany cukier w żelkach po dużym wysiłku także idzie od razu na odbudowę rezerw energetycznych. Więc może jednak kilka żelków wspomaga regenerację, po mocnym treningu lub zawodach kiedy to organizm nie jest w stanie szybko przyswoić bardziej złożonych posiłków. A podobno te pierwsze minuty po zakończeniu wysiłku są bardzo ważne.
Przyznam się, że się nie znam i stąd te pytania.
Masakra, rozbawiłeś mnie :) Przy tobie alkoholicy i palacze szukający wymówek dla poddawania się nałogowi to amatorzy!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ