Powodzenia!

) mój dzienny przykładowy jadłospis? Pewnie kilka osób będzie już kojarzyć o co chodzi: szykuję się na kwietniowy półmaraton, do tego czasu chciałabym zrzucić ok 5 kg (obecna waga 65 kg), jestem kobietą
) mój dzienny przykładowy jadłospis? Pewnie kilka osób będzie już kojarzyć o co chodzi: szykuję się na kwietniowy półmaraton, do tego czasu chciałabym zrzucić ok 5 kg (obecna waga 65 kg), jestem kobietą  Praca siedząca. w tej chwili biegam ok 30-40 km tyg (oczywiście jest plan na więcej, ale pogoda na razie demotywuje...). W dni niebiegające, również aktywna (inne sporty, ćwiczenia w domu itp.).
 Praca siedząca. w tej chwili biegam ok 30-40 km tyg (oczywiście jest plan na więcej, ale pogoda na razie demotywuje...). W dni niebiegające, również aktywna (inne sporty, ćwiczenia w domu itp.).  Ważenie, liczenie skrupulatne kalorii- miałam kilka nieudanych podejść
 Ważenie, liczenie skrupulatne kalorii- miałam kilka nieudanych podejść 

(domowa granola, orzechy, pestki słonecznika, suszona żurawina itp.- co akurat mam w domu)
 (domowa granola, orzechy, pestki słonecznika, suszona żurawina itp.- co akurat mam w domu)

Ała! No dobra, są płatki owsiane, pieczywo, czasem kasza... Warzywa też zaliczymy jako węgle? Czyli co, dziennie albo płatki albo chleb? Na śniadanie muszę zjeść jakieś węgle, bo inaczej czuję się cały dzień głodna.
  Ała! No dobra, są płatki owsiane, pieczywo, czasem kasza... Warzywa też zaliczymy jako węgle? Czyli co, dziennie albo płatki albo chleb? Na śniadanie muszę zjeść jakieś węgle, bo inaczej czuję się cały dzień głodna.  Podlewać wszystko oliwą z oliwek?
  Podlewać wszystko oliwą z oliwek?  (oliwki jadam, a i owszem
 (oliwki jadam, a i owszem  )
)
 Jogurt też możesz wrzucić a'la grecki albo po prostu śmietanę. warzywa zostaw tak jak jest, wywal pieczywo, kaszę płatki. Białko oprócz soczewicy jest też w czerwonej fasoli. Ale w opcji bez mięs i ryb nie czuję się zbyt dobrze
 Jogurt też możesz wrzucić a'la grecki albo po prostu śmietanę. warzywa zostaw tak jak jest, wywal pieczywo, kaszę płatki. Białko oprócz soczewicy jest też w czerwonej fasoli. Ale w opcji bez mięs i ryb nie czuję się zbyt dobrze 

Tłuszcze to tak jak napisał kisio i ponadto oliwa, orzechy. Szkoda, że nie jesz ryb i drobiu. Wg mnie to dobre źródła białka i tłuszczy. Ponadto jeszcze zawierają kwasy omega.
 Tłuszcze to tak jak napisał kisio i ponadto oliwa, orzechy. Szkoda, że nie jesz ryb i drobiu. Wg mnie to dobre źródła białka i tłuszczy. Ponadto jeszcze zawierają kwasy omega.
 Orzechów jem dużo, zdrowe tłuszcze (oliwa, dobre oleje) mogę przywrócić do swojej diety.
 Orzechów jem dużo, zdrowe tłuszcze (oliwa, dobre oleje) mogę przywrócić do swojej diety. Bez pieczywa, makaronów, ryżu jakoś sobie poradzę. Ale bez kaszy albo (tak szeroko zachwalanych przecież wśród biegaczy!) płatków owsianych będzie ciężko... Nawet jedna porcja (np. owsianka na śniadanie) to za dużo? Co ja będę jeść w pracy?
 Bez pieczywa, makaronów, ryżu jakoś sobie poradzę. Ale bez kaszy albo (tak szeroko zachwalanych przecież wśród biegaczy!) płatków owsianych będzie ciężko... Nawet jedna porcja (np. owsianka na śniadanie) to za dużo? Co ja będę jeść w pracy?  

ale jakiś tłuszcz był w mleku, więc się wyrównało).
 ale jakiś tłuszcz był w mleku, więc się wyrównało). Czy lepiej ugotować sobie brokuły, marchewkę i inne cuda (czy to będzie przegięcie w drugą stronę)?
 Czy lepiej ugotować sobie brokuły, marchewkę i inne cuda (czy to będzie przegięcie w drugą stronę)?

ale zawsze wydawało mi się, że bez węgli się "nie najem".
 ale zawsze wydawało mi się, że bez węgli się "nie najem". Mam nadzieję, że zaczęłam nieźle: właśnie wcinam twaróg półtłusty z ogórkiem i papryką, 2 jajka na miękko. Do pracy wzięłam sałatkę z cieciorki, czerwonej fasoli (dzięki Kisio za pomysł!) i pomidora i serek wiejski. Na obiad w domu czeka na mnie żurek na ŚMIETANIE (12%)
 Mam nadzieję, że zaczęłam nieźle: właśnie wcinam twaróg półtłusty z ogórkiem i papryką, 2 jajka na miękko. Do pracy wzięłam sałatkę z cieciorki, czerwonej fasoli (dzięki Kisio za pomysł!) i pomidora i serek wiejski. Na obiad w domu czeka na mnie żurek na ŚMIETANIE (12%) 

po redaktorze naczelnym bym sie nie spodziewął takich herezji że bialko jest niepotrzebnepiter82 pisze:jak nie potrzebne, a z czego uszkodzone treningiem mięśnie mają się regenerować jak nie z białka?Adam Klein pisze:F@E pisze:Pokrótce powiem że białka za mało
W diecie długodystansowca białko jest praktycznie niepotrzebne.
 szok, przyjmuje sie około 1,3 g białka na kg masy ciała u biegacza niech sobie kazdy policzy swoje, jasne że niewiele go trzeba mniej wiecej tyle co u zwykłego nietrenującego 1 g, w kulturystyce min 2 g, jeżeli nie trzeba tzn ze jak raz sie pojadło białka w młodosci to juz do końca zycia powinno wystarczyc zgadza sie ?
 szok, przyjmuje sie około 1,3 g białka na kg masy ciała u biegacza niech sobie kazdy policzy swoje, jasne że niewiele go trzeba mniej wiecej tyle co u zwykłego nietrenującego 1 g, w kulturystyce min 2 g, jeżeli nie trzeba tzn ze jak raz sie pojadło białka w młodosci to juz do końca zycia powinno wystarczyc zgadza sie ?