Opaska na ITBS.

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
golki135
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 50m50s
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze: mnie pomogły masaze i kategoryczne unikanie przeciazen nogi i bioder czyli zadnej siłowni i mocnych treningów, masowac mozesz sie sam dłonia :) zaczynaj od miesnia posladkowego sredniego (pierwszy od góry pod krzyzem na bokach) i w dół pasmem z boku az do masazu tuz nad kolanem z boku oczywiscie masuj mocno głeboko tam gdzie boli, kilka razy dziennie
do tego bierz 2 razy dziennie magnez niedobory magnezu osłabiaja kosci bo tam jest mg magazynowany i wit c, jezlei boli kolano to jest stan zapalny okladaj lodem np w woreczkach

opaska jest bzdura boli bo pasmo ociera sie o klykiec kolana na boku zatem opaska jeszcze bardziej dociska pasmo do klykcia zatem powinno bolec bardziej

kluczem jest rozluznienie całych nóg odpowiada za to np mg glukoza a spina stres (nerwica)

zaczynac cwiczenia mozna z krótkotrwałego napinania i puszczania miesni w celu rozluznienia (noga, stojac, do tyłu połozyc dłon na miesniu posladkowym az sie wyczuje napiecie potrzymac i puscic itd noga na bok potem masaz na koniec)
Teraz się już pogubiłem, wszędzie czytałem, żeby rozluźniać te mięśnie o których piszesz itd ale myślałem, że ćwiczenia wzmacniające nogi, które nie podrażniają kaletki maziowej (czyli kiedy nie występuje ból) mają pomóc ponieważ wzmocnią mięśnie, co zapobiegnie nawrotom kontuzji. A samo rozciąganie i rozluźnianie to tylko zaleczanie problemu który i tak wróci. To jak to w końcu jest?
PKO
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

golki135 pisze:
marcinostrowiec pisze: mnie pomogły masaze i kategoryczne unikanie przeciazen nogi i bioder czyli zadnej siłowni i mocnych treningów, masowac mozesz sie sam dłonia :) zaczynaj od miesnia posladkowego sredniego (pierwszy od góry pod krzyzem na bokach) i w dół pasmem z boku az do masazu tuz nad kolanem z boku oczywiscie masuj mocno głeboko tam gdzie boli, kilka razy dziennie
do tego bierz 2 razy dziennie magnez niedobory magnezu osłabiaja kosci bo tam jest mg magazynowany i wit c, jezlei boli kolano to jest stan zapalny okladaj lodem np w woreczkach

opaska jest bzdura boli bo pasmo ociera sie o klykiec kolana na boku zatem opaska jeszcze bardziej dociska pasmo do klykcia zatem powinno bolec bardziej

kluczem jest rozluznienie całych nóg odpowiada za to np mg glukoza a spina stres (nerwica)

zaczynac cwiczenia mozna z krótkotrwałego napinania i puszczania miesni w celu rozluznienia (noga, stojac, do tyłu połozyc dłon na miesniu posladkowym az sie wyczuje napiecie potrzymac i puscic itd noga na bok potem masaz na koniec)
Teraz się już pogubiłem, wszędzie czytałem, żeby rozluźniać te mięśnie o których piszesz itd ale myślałem, że ćwiczenia wzmacniające nogi, które nie podrażniają kaletki maziowej (czyli kiedy nie występuje ból) mają pomóc ponieważ wzmocnią mięśnie, co zapobiegnie nawrotom kontuzji. A samo rozciąganie i rozluźnianie to tylko zaleczanie problemu który i tak wróci. To jak to w końcu jest?
diabeł tkwi w szczegółach :) nie pisałem żeby nie wzmacniac mięśni, pisałem żeby unikac przeciążeń i mocnych treningów :) poczatkujący maja tendencje do zarzynania sie :) odradzam tez siłownie bo mozna przez nieuwage sobie miesnie przeciązyć preferuje obciązenie własnego ciała, w ogóle kwestionuje uzywanie siłowni w treningu biegacza gdzie liczy sie lekkosc sprezystosc motoryka rozluźnienie, samym bieganiem wzmacniasz tez miesnie ale wszystko z umiarem stopniowo
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
golki135
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

marcinostrowiec pisze: diabeł tkwi w szczegółach :) nie pisałem żeby nie wzmacniac mięśni, pisałem żeby unikac przeciążeń i mocnych treningów :) poczatkujący maja tendencje do zarzynania sie :) odradzam tez siłownie bo mozna przez nieuwage sobie miesnie przeciązyć preferuje obciązenie własnego ciała, w ogóle kwestionuje uzywanie siłowni w treningu biegacza gdzie liczy sie lekkosc sprezystosc motoryka rozluźnienie, samym bieganiem wzmacniasz tez miesnie ale wszystko z umiarem stopniowo
W treningu biegacza może i tak, ale w treningu triathlonisty siłownia IMO się przydaje (mówię o treningu ogólnorozwojowym) + basen. Poza tym podczas np jazdy na rowerze ITBS się nie odzywa, więc myślę, że na wzmocnienie mięśni też jest to dobry pomysł, a przy okazji chociaż w innych dyscyplinach nie będę tracił cennych dni na przygotowanie.
golki135
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Korzystając z okazji nie będę zakładał nowego wątku i zapytam tutaj. A co powiedzie o kinesiotapingu przy ITBS? Faktycznie pomaga? czy oklejając sobie nogę przed bieganie pomoże coś? miał ktoś z tym styczność?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Testuję od kilku dni elektrostymulator z Lidla firmy Sanitas. Podłączam elektrody do czworogłowego i daję program rozluźnienia mięśni, przez kilkanaście minut prąd szarpie mi nogą, póki co są rezultaty i faktycznie mięsień a z nim całe pasmo się rozluźnia. Próbował też ktoś w ten sposób?
Awatar użytkownika
rockduck
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jedz_budyn pisze:Testuję od kilku dni elektrostymulator z Lidla firmy Sanitas. Podłączam elektrody do czworogłowego i daję program rozluźnienia mięśni, przez kilkanaście minut prąd szarpie mi nogą, póki co są rezultaty i faktycznie mięsień a z nim całe pasmo się rozluźnia. Próbował też ktoś w ten sposób?
Pytanie z innej beczki. Ten stymulator jest jeszcze dostępny w Lidl?
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Pewnie tak, małe było zainteresowanie, tylko biegacz wie jak go wykorzystać :)
Awatar użytkownika
lukaszb
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

golki135 pisze:
jedz_budyn pisze:Skąd jesteś?
Głogów, woj. dolnośląskie
Cześć golki135. Podobnie jak Ty jestem z Głogowa i również miałem spory problem z ITBS. Proponuję uzbroić się w cierpliwość, bo wyleczenie tego cholerstwa może potrwać bardzo długo, ale warto być cierpliwym i przyłożyć się do tematu. Ile to potrwa to dość indywidualna sprawa. U mnie pomogło wiele połączonych działań:

1. Miesięczna przerwa w bieganiu i rolowanie na butelce z wodą kilka razy dziennie przez kilka miesięcy.
2. Potem redukcja kilometrażu na każdym treningu do granicy, gdy pojawiał się ból lub napięcie, które po chwili przeradzało się w ból; problem pojawiał się czasem po dwóch, czasem po pięciu lub więcej km. Cały czas się pilnowałem jednak i przerywałem, gdy zaczynało boleć.
3. Przyłożyłem się do rozciągania porządnie i weszło na stałe w nawyk, jak prysznic po bieganiu. http://bieganie.pl/?cat=280
4. Zacząłem zwracać uwagę na ułożenie ciała i pracę miednicy oraz ogólnie na technikę.
5. Wprowadziłem ćwiczenia wzmacniające mięśnie. http://youtu.be/ydcy3dPf__M
6. Na stałe wprowadziłem ćwiczenia wykonywane podczas biegania poprawiające siłę - podbiegi.
7. Regularnie biegam w pofałdowanym lub jeszcze trudniejszym terenie. Jesteś z Głogowa, więc polecam sesje na samym Górkowie i wokół, trasę Głogów-Kurowice-Modła, tor MTB Obiszów (moje ulubione tereny).

Największą poprawę zauważyłem po wprowadzeniu punktów 5, 6 i 7.

Nie jestem specjalistą oraz nie posiadam wykształcenia w jakikolwiek sposób związanego z problemami zdrowia i jedynie dzielę się tym co u mnie pomogło.
Awatar użytkownika
marcinostrowiec
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

golki135 pisze:
marcinostrowiec pisze: diabeł tkwi w szczegółach :) nie pisałem żeby nie wzmacniac mięśni, pisałem żeby unikac przeciążeń i mocnych treningów :) poczatkujący maja tendencje do zarzynania sie :) odradzam tez siłownie bo mozna przez nieuwage sobie miesnie przeciązyć preferuje obciązenie własnego ciała, w ogóle kwestionuje uzywanie siłowni w treningu biegacza gdzie liczy sie lekkosc sprezystosc motoryka rozluźnienie, samym bieganiem wzmacniasz tez miesnie ale wszystko z umiarem stopniowo
W treningu biegacza może i tak, ale w treningu triathlonisty siłownia IMO się przydaje (mówię o treningu ogólnorozwojowym) + basen. Poza tym podczas np jazdy na rowerze ITBS się nie odzywa, więc myślę, że na wzmocnienie mięśni też jest to dobry pomysł, a przy okazji chociaż w innych dyscyplinach nie będę tracił cennych dni na przygotowanie.
oczywiscie mowa o bieganiu, są inne sporty które opieraja sie na siłowni itp., jeżeli o rower chodzi poczytaj kolarstwo ITBS jest wiele kolarzy z ITBS zapewne jeżeli dostaje ktos ITBS przy bieganiu to nie bedzie bolało przy rowerze bo inaczej sie noga ustawia i na odwrót
Moje wpisy, moje doświadczenie, każdy jest indywidualnym przypadkiem, ale prawidłowości występują
Forumowym nauczycielom gramatyki ortografii oraz stylu mówie zdecydowane NIE
golki135
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ok dzięki chłopaki za rady itp ale nikt mi nie odpowiedział, czy używał tych taśm do kinesiotapingu i czy faktycznie coś dają? i czy jak okleję sobie nogę przed treningiem to pomoże?
Awatar użytkownika
lukaszb
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

golki135 pisze:Korzystając z okazji nie będę zakładał nowego wątku i zapytam tutaj. A co powiedzie o kinesiotapingu przy ITBS? Faktycznie pomaga? czy oklejając sobie nogę przed bieganie pomoże coś? miał ktoś z tym styczność?
Nigdy nie używałem taśm, ale z opracowań, na które się natknąłem wynikało, że akurat przy ITBS taśmy nie są stosowane. Dodatkowo sporo dostępnych artykułów poddaje w wątpliwość skuteczność tej metody ... tyle samo jest artykułów, które dowodzą czegoś wręcz odwrotnego. Temat kinesiotapingu poruszyłeś wewnątrz wątku dotyczącego innej kwestii. Załóż osobny post z odpowiednim tytułem, a może zwróci on uwagę osób, które zajmują się tematem zawodowo. Na forum jest sporo specjalistów. Sam z ciekawością poczytam co mają do powiedzenia.
golki135
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Masz rację, tak też zrobię :)
marianzielonka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mi opaska bardzo ale to bardzo pomogła, ale nie kupowałem za duże pieniądze tylko zrobiłem z grubej gumy i tyle ... guma to guma. Wcześniej prawie pół roku łaziłem od lekarza do lekarza ale oni G wiedzą. Poszperałem w necie i znalazłem to http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=481 ... ruc. 15 wszystko zmieniła i po 3 - 4 tygodniach zapomniałem co to pasmo ... a wcześniej była katastrofa. Teraz okazyjnie robię to http://www.magazynbieganie.pl/wp-conten ... resize.jpg i od 4 lat mam spokój
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ