THE EDGE
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
-
- Rozgrzewający Się
No właśnie. Jak taki amator jak ja może skorzystać z tego urządzenia? Biegam niedużo bo około 30 km tygodniowo (do 3 x w tygodniu) miksując następujące formy treningu: długie wybieganie, interwały, ćwiczenia siły biegowej, bieg na 4 km w tempie startowym na 10 km. Nie jest to jakiś zaplanowany trening to konkretnego dystansu raczej do ogólnie pojętego zwiększenia siły i wytrzymałości. Do 2 razy w tygodni gram w tenisa w tym mecze ligowe. Czyli wychodzi, że do 5 dni w tygodniu mam jakąś aktywność i nie wiem czy to nie jest jak dla mnie zbyt dużo. Szczególnie daje mi się we znaki zmęczenie lub przetrenowanie podczas meczy tenisowych. Kiedyś wygrywałem z tymi zawodnikami a teraz mam wrażenie, że czasami nie chce mi się po prostu po korcie biegać. Zdaję sobie sprawę, że odpowiednie ułożenie treningów i meczy mogło by poprawić moją kondycję podczas rozgrywek ale życie rodzinne i zawodowe każe po prostu korzystać z nadarzającej się okazji na aktywność. Stąd pytanie do specjalistów, czy THE EDGE mógłby mi w jakiś sposób pomóc? Czy przed rozpoczęciem treningu mogę określić zakwaszenie krwii i czy informacja ao może być przydatna. Np. zbyt duże zakwaszenie - odłóż trening. Będę wdzięczny za podpowiedź.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
To jest urządzenie które najlepiej nadaje się do monitorowania intensywności w trakcie wysiłku, czyli, żeby upewnić się, że konkretny odcinek nie był mocniejszy niż się tego spodziewasz. Na przykład tutaj jest opisane jak się tu stosuje:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=177
Ogólne zmęczenie nie będzie widoczne w krwi, w zakwaszeniu, zakwaszenie spada szybko.
Choć podobno czasem utrzymuje się wyżej, ale mało o tym wiem. Gdybyś miał podwyższone przed jakimś meczem czy treningiem to byłby oczywiście sygnał, że coś jest nie w porządku ale nie będzie wg mnie reguły.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=177
Ogólne zmęczenie nie będzie widoczne w krwi, w zakwaszeniu, zakwaszenie spada szybko.
Choć podobno czasem utrzymuje się wyżej, ale mało o tym wiem. Gdybyś miał podwyższone przed jakimś meczem czy treningiem to byłby oczywiście sygnał, że coś jest nie w porządku ale nie będzie wg mnie reguły.
-
- Wyga
Znalazłem to urządzenie oraz paski w bardzo przystępnej cenie.
500zł aparat i 99zł paski.
Są to bardzo niskie stawki jak za taką aparaturę.
Boję się, że jednak w zimie nie da sobie rady to urządzenie i to jest na obecną chwilę jedyna "ale", które powstrzymuje mnie przed zakupem.
Jakieś porady?
Boję się, że jednak w zimie nie da sobie rady to urządzenie i to jest na obecną chwilę jedyna "ale", które powstrzymuje mnie przed zakupem.
Jakieś porady?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Hmm...widzę, że jeszcze jakieś pytania do wywiadu mi umknęły.
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
W zimie takie urządzenia dają sobie radę ale nie można ich trzymać na zimnie przez długi czas bo mogą być błędy w pomiarach najlepiej mieć punkt w którym można zrobić pomiar w miarę ciepłym pomieszczeniu czy samochodzie ( lub w takim miejscu w czasie treningu trzymać sprzęt). W zimnie ogólnie utrudniony jest pobór kropli krwi ponieważ mamy zmrożone dłonie i trzeba się czasami mocno nagimnastykować żeby tego dokonać.Radzioll pisze:Znalazłem to urządzenie oraz paski w bardzo przystępnej cenie.
Jakieś porady?
-
- Rozgrzewający Się
witam.dzieki za test .pomógł mi podjąć decyzje o zakupie tego modelu od jutra będę testował sam , do tej pory używałem klubowego accutrend .Porównamy zobaczymy
I jak kupil ktos ten analizator ? Jak opiníe ? Ja zamierzam nabyć ten bajer jeszcze w tym roku.
A macie namiary na jakis odpowiedni tekst, artykul poruszajacy wlasnie tematyke stezenia kwasu mlekowego i zaleznosci treningowych z tym zwiazanych ?
Z gory dzieki.
A macie namiary na jakis odpowiedni tekst, artykul poruszajacy wlasnie tematyke stezenia kwasu mlekowego i zaleznosci treningowych z tym zwiazanych ?
Z gory dzieki.
-
- Zaprawiony W Bojach
Większość Kenijczykow którzy latają maraton poniżej rekordu polski nie wiedza co to poziom kwasu we krwi ja bym dał sobie spokój mogłem kupić to urządzenie bo jest nie drogie w USA ale znajomi odradzili , bieganie to prosty sport po co to komplikowac
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
No tak, fakt. Podstawa to odpowiedni trening. Oczywiscie ja nie zamierzam przy pomocy tego czegos podejmowac jakichkolwiek prob przeistoczenia sie z typowego biegacza amatora w "prawie wyczynowca", nie, nie Bardziej myslalem o wykorzytaniu tego w ramach zaspokojenia ciekawosci co do stosowanych zakresow tetna na treningach. Pytanie, jak w przypadku tego czegos wyglada precyzyjnosc pomiaru ? Czy jest to poprostu kolejny bajer dla gadzeciarzy czy tez moze pomiary EDGE sa w miare dokladne ale nalezaloby sie zastanowic nad sensownoscia posiadania informacji o stezeniach kwasu mlekowego u ambitnych biegaczy amatorow.
-
- Zaprawiony W Bojach
Rozmawiałem o tym z Michałem smalcem nie jest on raczej amatorem. I mi to odradzili powiedział ze u niego to sie nie sprawdza i wykonując tem sam bodziec treningowy zakwaszeniw było tak rożne ze cieżko było temu wierzyc jak. Lubisz gadżety to kup sobie namiot tlenowy;) wejdź na stronę mariuszgizynski.pl i zobacz jak to wyglada;)
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
KOMENTARZE
-
- Zaprawiony W Bojach
to już problem biegacza Smalca.Ciawaraz pisze:Rozmawiałem o tym z Michałem smalcem nie jest on raczej amatorem. I mi to odradzili powiedział ze u niego to sie nie sprawdza i wykonując tem sam bodziec treningowy zakwaszeniw było tak rożne ze cieżko było temu wierzyc jak. Lubisz gadżety to kup sobie namiot tlenowy;) wejdź na stronę mariuszgizynski.pl i zobacz jak to wyglada;)
Tompoz
Tompoz
- zukow2
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
- Życiówka w maratonie: 2,52,20
hej,
w temp. +5st nie działa.Musi być powyżej +10.Sprawdzone.
w temp. +5st nie działa.Musi być powyżej +10.Sprawdzone.
Szafa Biegacza i http://szafabiegacza.com/