Rolli pisze:Troche brakowało czasu i ochoty. Ale chciałem jeszcze opisać moje male ABC przed sprintami. Nazywam to ABC-sprinterskie, chociaż sprinterzy robią to jeszcze inaczej. Bardziej technicznie.
Celem tego treningu jest stymulacja okładu neurologiczno/mięśniowego. Po prostu nauka jak najszybszego przekazywanie signalu neurologicznego do mięśni i ich jak najszybszy skurcz.
Jak zwykle 2km rozbieg
15 minut standardowe ABC, jako dynamiczne naciąganie włókien mięśniowych i ścięgnowych.
I przechodzimy do ABC sprinterskie.
8m Skip A (1:1), z maksymalna prędkością podciągania kolana
8m Skip C (1:1), z maksymalna szybkością podnoszenia piety
Przerwy co najmniej 2 minute.
5x Jednostronny skip A. Lewa noga, prawa noga.
5x jednostronny skip C. Lewa noga, prawa noga
10m nożyce (skip D), maksymalnie i krotko.
3 maksymalnie podnoszenie kolana (skip A) co 5 kroczek. Uwaga! Ruch do góry i na dol, a nie tylko do góry.
Odpoczynek 5’ i przechodzimy do sprintów lotnych.
Dobrej zabawy.
Rolli pisze:ABC!!!
Ponieważ dostaje bardzo duzo pytań na temat ABC, tu krotki opis jak ja to stosuje.
ABC, dziele na 4 jednostki:
1. dynamiczne rozciąganie
2. koordynacja
3. technika
4. sygnał neurologiczny (sprint ABC)
Sila biegowa zo tego sie nie zalicza i powinna byc traktowana jako osobna jednostka, Chociaż pod koniec ABC można parę razy podskoczyć siłowo (np. wieloskoki) aby przygotować miesnie do wyższych obrotów.
Ad. 1 dynamiczne rozciąganie służy powiększenie umiejetnosci mięśni i ścięgien do pracy na wyższych katach i większej dlugosci mięśni. Do tego zalicza sie tez desensybilizacja wrzeciona mięśniowego (mam nadzieje, ze tak sie to nazywa po Polsku)
Ad. 2 i 3 koordynacja i technika: umiejętniej sterowania ruchu i technika: sterowanie specjalistyczne pod bieganie i pod technikę biegu
Ad. 4 umiejętność jak najszybszego przekazania sygnału neuronowego z małego móżdżku do mięśni... szybkość tego impulsu.
Takie przykładowe ABC:
2km luźne bieganie.
Zaczynamy zawsze od dynamicznego rozciągania (przerwa w marszu z powrotem):
20m luźne hopsa + 20m hopsa z wymachiwaniem rak, 20m z krążeniem rak (10m do przodu + 10m do tylu)
30m Skip C co drugi krok (luźny wymach, bez hamowania ruchu, pieta do pośladków) przejście w 1:1 na 10m
30m Skip A co drugi krok (luźne podnoszenie kolana do co najmniej 90°) przejście w 1:1 na 10m
30m boczne galop ze krzyżowaniem nóg (kolana do gory) 30m druga strona
80m na przemian 5m luźna podskoki przeplatane z 5m intensywne hopsa ze stawu skokowego (kolano 90°, dynamiczne odbicie, ręce wspomagają ruch)
Teraz zaczyna sie druga cześć ABC, w zaleznosci od tego, co planujemy na treningu.
Jak biegamy LD-interwały przechodzimy po 2x30m wieloskoku (albo podobnego ćwiczenia) do 3x60 przebieżek i do interwalów, bo wszystko będzie trwało za długo (juz teraz minęło 30' treningu).
Pytania?
Wątek Bieganie z(a) Rollim