Plan treningowy do półmaratonu dla debiutantów
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Typowa niestety ostatnio sytuacja, gdzie nie ma podpiętego wątku na forum.
https://bieganie.pl/trening/trening-do- ... biutantow/
Plan generalnie wydaje mi się Ok, tłumaczący tekst brzmi logicznie, wydaje mi się, że znam autora.
Tekst powstał chyba dawno temu i kiedy czytam go dzisiaj, mam kilka uwag.
1. Czytelnik nie powinien mieć wątpliwości, więc wszystko musi być maksymalnie jasne, jeśli nie jest to do tego służy forum.
2. W związku z powyższym: niejasny jest fragment dotyczący „sprawdzianu”. Być może ktoś coś zmienił a może autor już wtedy się pomylił i tego nie przemyślał. Ale po pierwsze: powinien być jakiś tekst tłumaczący co to jest ten „sprawdzian” - jak rozumiem chodzi generalnie o sytuacje startową, bieg „na maksa” możliwości na dystansie 10 km, co dla wielu debiutantów będzie pierwszym w życiu szacowaniem własnych możliwości „on-line”, tzn tu i teraz, na bieżąco. Nie ma być to raczej jakiś sprawdzian z którego policzymy potem teoretyczne tempo w półmaratonie bo nie ma o tym ani słowa.
Poza tym, niejasne jest to „sprawdzian lub ….” nie wiadomo o co tam chodzi, co znaczy „dla tych którzy już mieli sprawdzian” - tam w planie nie ma wcześniejszych sprawdzianów.
3. Jest użycie „ćwiczeń ogólnorozwojowych” - spodziewałbym się jakiegoś linku do zalecanego zestawu, żeby ktoś nie pomyślał np, że chodzi o „ćwiczenia na biceps” - powinien być jakiś link.
No i to chyba tyle uwag. Pewnie kiedyś ten plan miała swoje własne forum i nadal takie powinien mieć.
https://bieganie.pl/trening/trening-do- ... biutantow/
Plan generalnie wydaje mi się Ok, tłumaczący tekst brzmi logicznie, wydaje mi się, że znam autora.
Tekst powstał chyba dawno temu i kiedy czytam go dzisiaj, mam kilka uwag.
1. Czytelnik nie powinien mieć wątpliwości, więc wszystko musi być maksymalnie jasne, jeśli nie jest to do tego służy forum.
2. W związku z powyższym: niejasny jest fragment dotyczący „sprawdzianu”. Być może ktoś coś zmienił a może autor już wtedy się pomylił i tego nie przemyślał. Ale po pierwsze: powinien być jakiś tekst tłumaczący co to jest ten „sprawdzian” - jak rozumiem chodzi generalnie o sytuacje startową, bieg „na maksa” możliwości na dystansie 10 km, co dla wielu debiutantów będzie pierwszym w życiu szacowaniem własnych możliwości „on-line”, tzn tu i teraz, na bieżąco. Nie ma być to raczej jakiś sprawdzian z którego policzymy potem teoretyczne tempo w półmaratonie bo nie ma o tym ani słowa.
Poza tym, niejasne jest to „sprawdzian lub ….” nie wiadomo o co tam chodzi, co znaczy „dla tych którzy już mieli sprawdzian” - tam w planie nie ma wcześniejszych sprawdzianów.
3. Jest użycie „ćwiczeń ogólnorozwojowych” - spodziewałbym się jakiegoś linku do zalecanego zestawu, żeby ktoś nie pomyślał np, że chodzi o „ćwiczenia na biceps” - powinien być jakiś link.
No i to chyba tyle uwag. Pewnie kiedyś ten plan miała swoje własne forum i nadal takie powinien mieć.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No właśnie chciałbym pobiec na koniec listopada półmaraton i przymierzam się do tego planu. Chciał bym zacząć go realizować od przyszłego tygodnia. Też się zastanawiam jak to interpretować z tym sprawdzianem ? Nie mogę znaleźć na forum tematu do tego planu. Był kiedyś, ktoś, coś?
-
- Zaprawiony W Bojach
Porównał bym ten sprawdzian do proponowanych przez Pfitzingera - prób czasowych, gdzie:
" Próby czasowe i próbne zawody są intensywniejsze niż biegi tempowe i interwały LT. Próby czasowe polegają na przebieganiu danego dystansu na treningu w jak najkrótszym czasie. Są dobrym wskaźnikiem gotowości do startu. Próbne zawody to mniej ważne imprezy, w których udział traktujesz jako część przygotowań do zawodów docelowych. Próby czasowe i próbne zawody mają też za zadanie przygotować Cię psychicznie do osiągnięcia szczytowej formy. "
" Próby czasowe i próbne zawody są intensywniejsze niż biegi tempowe i interwały LT. Próby czasowe polegają na przebieganiu danego dystansu na treningu w jak najkrótszym czasie. Są dobrym wskaźnikiem gotowości do startu. Próbne zawody to mniej ważne imprezy, w których udział traktujesz jako część przygotowań do zawodów docelowych. Próby czasowe i próbne zawody mają też za zadanie przygotować Cię psychicznie do osiągnięcia szczytowej formy. "
-
- Zaprawiony W Bojach
Wg tego planu sprawdzian, to start w zawodach na dystansie 10km. Jeśli nie ma w okolicy zawodów na 10km wypadjących wg planu, to obstawiam, że można wystartować np. tydzień wcześniej. Albo wybrać inny zbliżony dystans +/- 2 km. Ale sprawdzian/zawody opóxnioene o tydzień odpadają, ze względu na potrzebę odpoczynku przed kolejnym startem w zawodach w półmaratonie.
Co do odczuć i przemyśleń osobistych. Artykuł odebrałem z sugestią, że mógłbym się przygotować do półmaratonu w 2 miesiące. Nie ma mowy nic o potrzebie przeszłości sportowej/treningowej. Byłbym ostrożny z podejściem od 0 do półmaratonu w 2 miesiące. Nawet już 10km moim zdaniem jest wymagające dla tak krótkiego przygotowania.
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles
-
- Zaprawiony W Bojach
Mowa jest, autor sugeruje, że plan może być zbyt prosty, dla tych co już coś w nogach mają i : " Zacznijcie od tego tygodnia w którym uznacie, że niedzielny bieg może być już dla was jakimś wyzwaniem. Kiedy dojdziecie do 8 tygodnia – powtarzajcie tydzień od 6 do 8 i na każdym długim biegu starajcie się potraktować ostatnie 20-30 minut ambitnie. "mimi pisze: ...
Co do odczuć i przemyśleń osobistych. Artykuł odebrałem z sugestią, że mógłbym się przygotować do półmaratonu w 2 miesiące. Nie ma mowy nic o potrzebie przeszłości sportowej/treningowej. Byłbym ostrożny z podejściem od 0 do półmaratonu w 2 miesiące. Nawet już 10km moim zdaniem jest wymagające dla tak krótkiego przygotowania.
W ten sposób można zrobić więcej niż 2 miesiące , coś lekko urozmaicić, podkręcić i będzie OK
-
- Rozgrzewający Się
Powiedzcie mi jeszcze jeśli w w planie jest 50 min. +og, oznacza to 50 minut spokojnego biegu + ćwiczenia ogólnorozwojowe. Jeśli wyjdę biegać na zewnątrz, a ćwiczenia będę robił w domu to po jakim czasie mogą się one odbyć? Od razu po biegu, czy zrobić pause ? Ile wg was powinny trwać miej więcej takie ćwiczenia ?
-
- Zaprawiony W Bojach
Po biegu będziesz już dobrze rozgrzany, więc nie będzie potrzeby robić jakiejś rozgrzewki przed ćwiczeniami. Jeśli masz taką opcje, to najlepiej od razu, a przy okazji przejdzie z czasem w przyzwyczajenie (robienie ćwiczeń po biegu).
Ale z drugiej strony, gdyby jedeń dzień w tygodniu (niebiegowy) poświęcić na same ćwiczenia ogólnorozwojowe, to też będzie ok. Warto zadbać o poprawne wykonywanie ćwiczeń. Czasem można "zwykły przysiad", czy pompkę robić niepoprawnie
Ale z drugiej strony, gdyby jedeń dzień w tygodniu (niebiegowy) poświęcić na same ćwiczenia ogólnorozwojowe, to też będzie ok. Warto zadbać o poprawne wykonywanie ćwiczeń. Czasem można "zwykły przysiad", czy pompkę robić niepoprawnie
1440miles
1440miles
-
- Zaprawiony W Bojach
Można, to zinterpretować, jako wydłużenie planu. Ale można też, jako zastępstwo pierwszych pominiętych (zbyt łatwych) zbyt łatwych tygodni.
Opcja na wydłużenie mi się bardziej podoba. Jestem jak najbardziej za takim podejściem A może 10km będzie na tyle fajne, żeby jeszcze raz wystartować i nie spieszyć się z półmaratonem A może jeszcze warto spróbować 5 km...
1440miles
1440miles